Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ

Ακολουθώντας την παλιά Εθνική ...

ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ
ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ

Από τη Ρεντίνα ακολουθώντας ...

ΑΡΕΘΟΥΣΑ
ΑΡΕΘΟΥΣΑ

Ξεφεύγοντας από το ξελόγιασμα ...

ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ

Ένα οικιστικό σύνολο που ...

ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΣ

Το ιδανικό μέρος για όσους ...

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Volvi Vima Ap PavlouΑπολλωνία.... μπροστά μας ξετυλίγονται εικόνες έφιππων συνοδειών, ταξιδιωτών, εμπόρων. Θέση σημαντική και σταθμός καίριος της Εγνατίας Οδού, θέση ιστορική που φιλοξένησε το Λόγο του Αποστόλου Παύλου, θέση οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης από τον 4ο π.χ. αιώνα.

Η Απολλωνία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο οικισμός ονομάζεται Παζαρούδα. Το 18ο αιώνα το παζάρι έχει εξελιχθεί σε δεκαήμερη εμποροπανήγυρη και κάθε χρόνο του αγίου Γεωργίου έμποροι από την Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, συγκεντρώνονται στην Παζαρούδα που αποτελεί έναν από τους  πυρήνες οικονομικής ζωής της εποχής μέσω των οποίων διακινείτο το εσωτερικό εμπόριο της Μακεδονίας. Τέλη του 18ου αιώνα η Παζαρουδα κατοικήται από Τούρκους, Έλληνες, Εβραίους και Σλάβους.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο γηγενές στοιχείο προστίθενται Θρακιώτες πρόσφυγες και εγκαθίστανται μόνιμα πολλοί Σαρακατσάνοι ιδιαίτερα στον οικισμό της Κοκκαλούς, μετόχι της μονής Εσφιγμένου. Στην περιοχή της Κοκκαλούς υπάρχει εκκλησία της μονής κτισμένη το 1867.

Πέρασαν τόσοι αιώνες και τα ίχνη της ιστορίας της Απολλωνίας είναι ακόμα ορατά και δηλώνουν τη διαχρονικότητα του τόπου. Εκεί όπου ξεχύνονταν στο παρελθόν, τα νερά του χρυσοφόρου Αμμίτη και του Ολυνθιακού - του ποταμού του Ολύνθου, γιού του Ηρακλή και της Βόλβης-  απλώνεται ο χώρος τυλιγμένος στο θρύλο και την ιστορία. Θεμέλια, όστρακα αγγείων, λαξευτοί βράχοι, μάρμαρα, επιτύμβια ανάγλυφα θυμίζουν το αρχαίο παρελθόν του τόπου. Ίχνη καλντεριμιού 280 μέτρα από την εθνική οδό, θυμίζουν το πολύβουο και πολυσύχναστο mansio Apollonia των Ρωμαικών χρόνων, η πηγή που ξεδιψάει από τότε επισκέπτες και κατοίκους και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος δίπλα της που σκιάζει το "Βήμα" απ' όπου δίδαξε το Λόγο του Θεού ο Απόστολος Παύλος, θυμίζει το χριστιανικό παρελθόν της, ενώ τα απομεινάρια των οθωμανικών κτισμάτων  θυμίζουν την εμπορική δραστηριότητα που άνθησε στην περιοχή αυτή. Και ανάμεσα τους η μελιά, φλαμουριά να θυμίζει τις "μέλιες νύμφες" γεννημένες από το αίμα του Ουρανού που έπεσε πάνω στη γη και την ταύτισή τους με τις νύμφες της φλαμουριάς. Και συνεχίζει η ζωή μέχρι σήμερα και εξακολουθεί η γιορτή του Αγίου Γεωργίου να αποτελεί ημέρα συγκέντρωσης πλήθους στο χώρο με το πανηγύρι που γίνεται, καθώς επίσης στις 29 Ιουνίου ημέρα εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να συνενώνουν τα θρησκευτικά, τα ιστορικά και τα πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής. Επίσης να σημειώσουμε οτι την ημέρα των Αγίων Αναργύρων διοργανώνονται στην Κοκκαλού πολιτιστικές εκδηλώσεις και κουρμπάνι.

apolonia forest

Στις νότιες όχθες της Βόλβης, στις εκβολές του χειμάρρου, η φύση στα παλιά - παλιά χρόνια, δημιούργησε ένα πανέμορφο υγρόφυλλο δάσος, το οποίο όμως στη συνέχια η άλογη και ανεξέλεγκτη χρήση από τον άνθρωπο το συρρίκνωσε και έμειναν τα λιγοστά 350 στρέμματα από τα 1500 που το αποτελούσαν. Παρόλα αυτά ο περίπατος στο παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, που είναι και από τα τελευταία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, αποτελεί μια μαγεία και μια περιπλάνηση σ' ένα παραμυθένιο τόπο. Τα πανύψηλα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα σκλήθρα και οι ασημόλευκες των 25 μέτρων σκιάζουν το χώρο αφήνοντας λιγοστές χαραμάδες για το παίξιμο των ακτίνων του ήλιου. οι φτελιές, τα λεγόμενα καραγάτσια, οι καρυδιές, οι ασημοιτιές αγκαλιά με τους κισσούς και τους λυκίσκους χορεύουν ασταμάτητα μαζί με τις ναιάδες, ενώ ανάμεσα τους τρέχει ο λαγόγυρος και οι βατομουριές, ο σαμπούκος, οι φτέρες και τα μούσκλια καλύπτουν το υγρό έδαφος και δημιουργούν καταφύγιο στις χελώνες. Και μέσα σ' αυτόν τον βιότοπο, λευκοπελαργοί και σταχτοτσικνιάδες, σε μια σπάνια συμβίωση, φτιάχνουν τις φωλιές τους στα κλαδιά για να ξεχειμωνιάσουν.

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ... ...


...

1
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ...

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

...

1
ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ " Η ...

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

...

1
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ...

Συνολικά 7,5 εκ. ...

1
ΓΙΑ …ΓΕΛΙΑ … ( 24 ...

Ένας δικαστής που ...

1
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ» ΝΙΚΗ ΣΤΟ ...

Με ένα γκολ σε κάθε ...

1
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ...

Την αύξηση του ...

1
ΑΕΤΟΣ ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΥ: ΚΑΙ ...

Έβγαλε τα ...

1
ΓΙΑ …ΓΕΛΙΑ … ( 1 ...

Ενας υπουργός ...

1