Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΒΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΒΗ

Από τη Ρεντίνα ακολουθώντας ...

ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ
ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ

Πενήντα χιλιόμετρα από την ...

ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ

Από την δεκαετία του '60, οι ...

ΑΝΟΙΞΙΑ
ΑΝΟΙΞΙΑ

Κοντά στο Φιλαδέλφιο ...

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Απολλωνία.... μπροστά μας ...

ΑΡΕΘΟΥΣΑ

Ξεφεύγοντας από το ξελόγιασμα των πρασινογάλανων νερών του Στρυμονικού Κόλπου, αρχίζουμε να χωνόμαστε και πάλι στη σκιερή γαλήνη των Κερδυλλίων, του βουνού που κατεβαίνει έως τη θάλασσα και χωρίζει με τα δάση του το Νομό Θεσσαλονίκης από τον Νομό Σερρών.

arethousa

Οι χαμηλότερες πλαγιές του, σκεπασμένες με πρίνους πουρνάρια που ξέφυγαν απ' την θαμνώδη μορφή τους και μεταβλήθηκαν σε δέντρα, μας υποδέχονται και όσο ανεβαίνουμε, οι βελανιδιές και οι καστανιές αλλάζουν τα χρώματα στο τοπίο, μεταβάλλοντάς το σε χρυσοκόκκινο το φθινόπωρο, κίτρινο το καλοκαίρι, καταπράσινο την άνοιξη. Και πάνω ψηλά το δάσος της οξυάς δημιουργεί σκιές που παίζουν με τα φύλλα που πετουν στον αέρα. Σ' αυτόν τον κόσμο, αναπτύσσονται γύρω στα 1000 είδη φυτών και ζούν περί τα 50 είδη πτηνών και άγριων θηλαστικών, ιδιαίτερα ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Γι' αυτό το λόγο, στα Στεφανινά και στο Φιλαδέλφιο λειτουργούν μόνιμα καταφύγια θηραμάτων.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, σ' ένα πλάτωμα της γης που σχηματίζεται σε υψόμετρο 659 μέτρων από τη θάλασσα διαρθρώνονται οι οικισμοί της Αρέθουσας, των Στεφανινών, της Μαυρούδας, του Σκεπαστού, του Φιλαδέλφιου μαζί με τους μικρούς συνοικισμούς τους, πάνω στη γη της αρχαίας Βισαλτίας η οποία εντάχθηκε στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 479 π.χ. μετά την ήττα των Περσών.

Η επίσκεψη σήμερα στο χωριό γεμίζει την ψυχή γαλήνη και ηρεμία από το καταπράσινο περιβάλλον, την απλότητα των κατοίκων και την φιλόξενη διάθεσή τους, την γραφικότητα του χωριού. Οι πολλές πηγές δροσίζουν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και παραπέμπουν στο μύθο που ονοματίζει το χωριό. Σύμφωνα με μια παραλλαγή, είναι η νύμφη Αρέθουσα, ακόλουθος της Άρτεμης, που λούζεται στον Αλφειό ποταμό. Ο Αλφειός την ερωτεύεται και αρχίζει να την κυνηγάει για να της εκδηλώσει την αγάπη του. Η νύμφη τον αποκρούει, κουράζεται όμως από το τρέξιμο και παρακαλεί την Άρτεμη να την βοηθήσει και η θεά τη μεταμορφώνει σε πηγή. Από τότε, η Αρέθουσα γίνεται νύμφη των νερών της πηγής στα οποία ζει και λατρεύεται.

Η ονομασία του χωριού επι τουρκοκρατίας ήταν Μασλάρ. Το 17ο και 18ο αιώνα κατοικείται από μουσουλμάνους και αρκετούς Έλληνες. Με τις ανταλλαγές των πληθυσμών, στους ντόπιους κατοίκους προστίθενται πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, καθώς και μερικές οικογένειες Βλάχων. Το 1928 το χωριό μετονομάζεται σε Αρέθουσα, το όνομα της αρχαίας πόλης της Μυγδονίας, την οποία οι αρχαιολόγοι εντοπίζουν νοτιότερα, στο ύψωμα που σχηματίζεται ανατολικά της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας (Μόδι) και η οποία αποτελούσε κυνηγετικό θέρετρο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β'. Η περιοχή της αρχαίας Αρέθουσας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θάνατο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, αφού κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του από το βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαο, σ' ένα κυνήγι που διοργανώθηκε προς τιμήν του, κατασπαράχθηκε από τα σκυλιά το 407 - 406 π.χ.

Στην Αρέθουσα, αρχαιολογικές ανασκαφές, αποκάλυψαν ευρήματα οικισμού της Νεολιθικής Εποχής και της Πρώιμης εποχής του Σιδήρου, ενώ είναι ορατά τα λείψανα Βυζαντινών οχυρωματικών έργων πάνω σε παλαιοχριστιανική τούμπα, όπως και ερείπια Μετοχίου ανατολικά του οικισμού. Δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αρέθουσας, Φιλανδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτό δάπεδο ναού, εξαιρετικής τέχνης. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι της Αρέθουσας ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα συμμετέχοντας σύσσωμοι στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα την εκτέλεση  εννέα πατριωτών από τους κατακτητές. Η μνήμη των εκτελεσθέντων τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις στον τόπο της εκτέλεσης, και με τη συμμετοχή οργανώσεων της εθνικής αντίστασης.

Θρησκευτική γιορτή στην μνήμη του Αγίου Δημητρίου πολιούχου του χωριού γίνεται στην Αρέθουσα στις 26 Οκτωβρίου με κουρμπάνι, προσφορά φαγητού και κρασιού από την εκκλησία. Επίσης σε ανάμνηση μιας σκληρής δοκιμασίας απότην ξηρασία και προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου γίνεται στις 9 μαιου το πανηγύρι του, με αγώνες δρόμου, ιπποδρομίες, πήδημα, λιθάρι και πάλη. Όπως διηγούνται οι παλαιοί, τον περασμένο αιώνα, για να σταματήσει η ξηρασία που έπληττε την περιοχή, οι κάτοικοι έκαναν λιτανεία με τις Εικόνες ξεκινώντας από τον Άγιο Δημήτριο. Όταν έφτασαν στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου άρχισε να βρέχει. Ακόμα και σήμερα, την ημέρα της εορτής, όσο καλός και ηλιόλουστος και να είναι ο καιρός, καλοκαιρινή μπόρα θα πέσει.

Επίσης σε ανάμνηση του τραγικού ποιητή Ευριπίδη κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται τα "Ευριπίδεια", τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις από έργα του Ευριπίδη ή σύγχρονα θεατρικά εργα και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ... (2/4)

Ο πιτσιρικάς, ...

1
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ...

Το Δ.Σ. του ...

1
''ΧΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΜΑΤΗ'' ...

4.000 παιδιά ...

1
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ... ...

Είναι συνήθως ...

1
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ...

Μικρά Ασία η ...

1
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ: ΦΕΡΝΕΙ ...


Κατερίνα Μάρκου: ...

1
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ...

 Τα Λαγυνά ...

1
ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ...

Ένα σχετικά εύκολο ...

1
ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ…. ( 5 ΜΑΙΟΥ ...

Κάποια στιγμή, η ...

1