Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ

Ένα οικιστικό σύνολο που ...

ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ

Από την δεκαετία του '60, οι ...

ΛΙΜΝΗ
ΛΙΜΝΗ

Η Λίμνη είναι ένας μικρός ...

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Πλησιάζοντας περισσότερο τη ...

ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Δίπλα στο Φιλαδέλφιο ...

ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ

Από τη Ρεντίνα ακολουθώντας τη παραλίμνια διαδρομή βρίσκουμε τα ίχνη του Βόρειου κλάδου της Εγνατίας Οδού, που τόσοι περιηγητές στο παρελθόν χρησιμοποίησαν, είτε επιστρέφοντας από Κωνσταντινούπολη προς Θεσσαλονίκη είτε πηγαίνοντας. Ως δυο μεγάλα έλη με περίμετρο 10 ή 12 λεύγες το καθένα περιγράφει τις λίμνες, ο Pere Braconnier, το 1706, ως 2 μεγάλες λίμνες, περισσότερο από τριάντα μίλια η καθεμία, τις αναφέρει ο Paul Lucas, το 1714, διασχίζοντας το δρόμο από τη βορεινή πλευρά τους. Και πρίν από αυτούς σε χρόνους χαμένους στο μύθο, πέρασε ο Ηρακλής και το περασμά του άφησε τον Όλυνθο, το γιο που έκανε με την Βόλβη, τη νύμφη της λίμνης.

mikvolvi
Το 17ο αιώνα σύμφωνα με τον Εβλιά Τσελεμπή, το Μπεσίκ, Βόλβη, κτισμένο στις όχθες της λίμνης Βόλβης, Μπεσίκ Γκιόλ, σε τόπο κατάφυτο, τριγυρισμένο από αμπέλια και λαχανόκηπους είναι πλούσια πόλη, με τζαμί, ιεροδιδακτήριο, γραμματοδιδασκαλείο, λουτρό, καραβάν σαράι, χάνι, ωραία αγορά. Εδρεύει ιεροδίκης και αρχηγός γενιτσάρων, κατοικούν δε σ'αυτήν και πρόκριτοι μουσουλμάνοι. Η λίμνη εχει μήκος 12 μίλια και πλάτος 2 μίλια, τα νερά της ενώνονται με τα νερά μεγάλου ποταμού και ρέοντα διαμέσου δυο βουνών, του στενού της Ρεντίνας, εκβάλουν στο Αιγαίο. Η λίμνη εκείνη την εποχή είναι γεμάτη αλιεύματα και στις όχθες της υπάρχει θερμοπηγή < οσμήν θείου και κιτρινίζει ως δι' επιστρώματος χρυσού τας αργυράς σφραγίδας, τας δε χρυσάς στιλβώνει....> Το 18ο αιώνα αναφέρεται το Μεγάλο Μπεσίκι και το Μικρό Μπεσίκι . Ο E. D. Clarke, αναφέρει οτι τα βουνά της περιοχής σχηματίζονται απο συνείτη λίθο, το πιο σπάνιο είδος γρανίτη. Τις πληροφορίες για την Βόλβη του 19ου αιώνα μας τις δίνει ο Β. Δ. Ζώτος ο οποίος το 1887 γράφει οτι η Βόλβη και στους δύο οικσμούς συγκεντρώνει 5000 κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ήδη εκείνη την εποχή, όταν κατεβαίνει η στάθμη του νερού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα ερείπια Βυζαντινού κάστρου - ίσως το Βολβόν που έκτισε ο Ιουστινιανός. Η σημερινή μείωση της στάθμης του νερού έχει αποκαλύψει πλέον ολόκληρο το βυζαντινό οχυρό. Μια μικρή ανάβαση στο λόφο που βρίσκεται πίσω από τη μικρή Βόλβη και μέσα σ' ένα δάσος αγριελιάς, καρποφόρου ελαιώνα επί Βυζαντινής εποχής, παραμένουν τα ερείπια ενός ελαιουργικού συγκροτήματος κτισμένου το 1325. Είναι το τζιμηλάρειον, ο βυζαντινός λαδόμυλος, με τον υδρόμυλο που τον κινούσε και τα βοηθητικά κτίσματα ένα οργανωμένο εργαστήριο, ενώ στην περιοχή έχουν εντοπισθεί δύο οικισμοί της εποχής και έχει ανασκαφεί μονόχωρος ναός.


Στη Μικρή Βόλβη στο διαμορφωμένο χώρο της παραλίας, τα μαγαζιά προσφέρουν στον επισκέπτη φρέσκα ψάρια της λίμνης, γριβάδια, λιπαριά ή καπνιστό χέλι μαζί με την απόλαυση της αντανάκλασης των βουνών στα νερά της λίμνης. Και ένας περίπατος κατά μήκος των ακτών δίνει την ευκαιρία να χαζέψει κανείς τις αργοκίνητες χελώνες ανάμεσα στους θαμνώνες της λίμνης.

Γράφτηκε από τον/την Super User
( ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ )

Συζήτηση μεταξύ ...

1
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ...

Λίγο ...

1
ΣΥΝΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ...

1
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ...


...

1
ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ... Η ΝΑ ...

Φράσεις που ...

1
Ο.Κ.Π.Α.Π : ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

...

1
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: ΜΙΑ ...

Ο κ. Χρήστος ...

1
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ( 18 ...

Το ζευγάρι κοιμάται ...

1
ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ… ( 26 ...

Ένας άνθρωπος ...

1