Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Η Ασπροβάλτα βρίσκεται σε ...

ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Μόλις 57 χιλιόμετρα από την ...

ΑΝΟΙΞΙΑ
ΑΝΟΙΞΙΑ

Κοντά στο Φιλαδέλφιο ...

ΒΡΑΣΝΑ
ΒΡΑΣΝΑ

Στην ημιορεινή περιοχή του ...

ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΒΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΒΗ

Από τη Ρεντίνα ακολουθώντας ...

ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Μόλις 57 χιλιόμετρα από την θεσσαλονίκη βρίσκεται η Νέα Απολλωνία, κτισμένη δυτικά από τα ερείπια της Αρχαίας Απολλωνίας.

Η παραμονή του σημερινού επισκέπτη στη Νέα Απολλωνία είναι ευχάριστη και του προσφέρεται η δυνατότητα, μέσα από μικρές διαδρομές να καλύψει το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον του, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Επιπλέον του προσφέρεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει, ή και να συμμετάσχει στις εθιμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ο περίπατος στο πάρκο αναψυχής το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα στον οικισμό σε μια κατάφυτη έκταση 2,109 τετραγωνικών μέτρων με πολλά νερά, συντριβάνι, αναψυκτήριο, αναζωογονεί και ο περίπατος στους δρόμους οδηγεί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία κτισμένη γύρω στο 1930. Φθάνοντας στο Μεσοπόταμο ο επισκέπτης θα έχει την ευχαρίστηση να περιπλανηθεί στον τεράστιο πλατανότοπο με τον οργανωμένο χώρο αναψυχής που έχει δημιουργηθεί, εκεί που κάθε Πρωτομαγιά συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι για να διασκεδάσουν.

Την Καθαρά  Δευτέρα, η πλατεία γεμίζει από κόσμο για να παρακολουθήσει τον καρνάβαλο και το γαιτανάκι και να συμμετάσχει στο μεγάλο γλέντι που ακολουθεί.

Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γλέντι συνοδεύουν και τον εορτασμό της μνήμης των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 29 Ιουνίου, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο ενοριακός ναός της Νέας Απολλωνίας. Πανηγύρι επίσης γίνεται στις 20 Ιουλίου στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του χωριού.

Αρχαιολογικά η περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει ίχνη συνεχούς κατοίκησης από την Νεότερη και Ύστερη Νεολιθική εποχή, την Πρώιμη και Ύστερη εποχή του Χαλκού, την Πρώιμη εποχή του Σιδήρου και κατά τους Ιστορικούς χρόνους. Πλήθος ευρημάτων, επιτύμβιες στήλες, αγάλματα, πήλινοι αγωγοί μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής. Εξάλλου, σύγχρονες αρχαιολογικές και μεταλλευτικές έρευνες, καθώς και η ύπαξη σκουριών και υπολλειμμάτων, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, που μας δινουν τα αρχαία κείμενα για την εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της βασιλικής Δυναστείας των Τημενιδών και ιδιαίτερα την εποχή του Φιλίππου Β' και Μεγάλου Αλεξάνδρου δημιουργούνται συνθήκες πολιτιστικής ανάπτυξης και οικονομικής άνθησης  ένω στους Ρωμαικούς χρόνους το πέρασμα της Εγνατίας διαμορφώνει εμπορικά κέντρα και αυξάνει τον πλούτο. Για τη διαδρομή τους μέσα σο χρόνο η γη μας δίνει συνεχώς στοιχεία, όπως οι τελευταίες τυχαίες ανακαλύψεις στα χωράφια της Νέας Απολλωνίας. Πρόκειται για μαρμάρινο κορμό αγάλματος Ελληνιστικών Χρόνων και χρυσό στεφάνι από την ίδια περιοχή. Χρονολογείται στο 2ο π.χ. αιώνα. Εκτιμάται ότι ήταν ακρωτήριο ναού, οικοδομημένου μέσα στη πόλη και η θέση στην οποία βρέθηκε παραπέμπει στην ύπαρξη αγοράς. Το χρυσό στεφάνι αποτελεί έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και χρονολογείται στο 330 - 325 π.χ.. Πιθανολογείται οτι το εύρημα προέρχεται από την αρχαία Απολλωνία, πόλη της Μυγδονίας, την οποία θεωρείται οτι ίδρυσε ο Περδίκκας Β', τον 5ο π.χ. αιώνα, με την εγκατάσταση αποίκων Χαλκιδέων για να αποφύγουν τις αποστασίας τους από τους Αθηναίους, κατά την έναρξη του Πελλοπονησιακού Πολέμου 431 -401 π.χ.. Η πόλη εξελίσσεται σε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο και το 360 π.χ. αναφέρεται ως αυτόνομη πόλη. Τμήμα του Μακεδονικού Βασιλείου την εποχή του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελεί στρατιωτική και διοικητική έδρα, ενώ το 187 π.χ. επί Φιλίππου Ε' αποκτά δικαίωμα κοπής χάλκινων νομισμάτων. Δοκιμαστική ανασκαφή που διενεργήθηκε  το 1991, εντόπισε τείχη, θεμέλια κατοικιών και τμήμα ψηφιδωτού πόλης η οποία ήκμασε τον 4ο έως 3ο π.χ. αιώνα και παρουσάζε διάρκεια ζωής κατά την Ελληνιστική και Ρωμαική περίοδο, όπως αποδείκνυαν αγάλματα και τάφοι. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουτσόπουλο  ο οικισμός της Αρχαίας Απολλωνίας αποκαλύπτει ίχνη κατοίκησης από την εποχή του Χαλκού έως τους Βυζαντινούς χρόνους.

Η πληθυσμιακή  σύνθεση της Νέας Απολλωνίας η οποία ξεκινά την σημερινή της μορφή το 1913 με την εγκατάσταση λίγων Σαρακατσάνων οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης, επίσης με τις ανταλλαγές των πληθυσμών εγκαθίστανται και πρόσφυγες απότην Μικρά Ασία από την Μεσόπολη των Μουδανιών και την Μπίγα, άλλοι πρόσφυγες από το Δερμετσίκι και το Αχάζ της Ανατολικής Θράκης, επίσης από την ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας του Πόντου και κάποιες οικογένειες ντόπιων από χωριά της Χαλκιδικής όλοι αυτοί αποτελούν το σημερινό χωριό. Οι διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες, διατηρώντας τις προυπάρχουσες συλλογικές ταυτότητες, διαμόρφωσαν τους όρους συνύπαρξης σε μια ενιαία κοινωνική οντότητα, η οποία προοοδεύει.

ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙ ΓΙΑ ...

Ένας μικρός ...

1
ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ… ( 31 ...

Ένας Ιταλός, ένας ...

1
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ….( 8 ...

Ένα αεροπλάνο ...

1
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ...

1
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ...

Ο Πολιτιστικός ...

1
LES MISERABLES – Η ...

Ένα απο τα καλύτερα ...

1
Ψηφοφορία για τον ...

Τις τελευταίες ...

1
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. ...

Κυριακη 29/4/2012 ...

1
21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - Α ...

...

1