Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Πλησιάζοντας περισσότερο τη ...

ΜΟΔΙ
ΜΟΔΙ

Η εικόνα του ήρεμου τοπίου ...

ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

Σε μικρή απόσταση από τη Νέα ...

ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Δίπλα στο Φιλαδέλφιο ...

ΛΙΜΝΗ
ΛΙΜΝΗ

Η Λίμνη είναι ένας μικρός ...

ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ

madytos

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό προς την Καβάλα, 67 περίπου χιλιόμετρα απο τη Θεσσαλονίκη βρίσκουμε τη Νέα Μάδυτο. Οι μνήμες που ξυπνούν εγγίζουν τα στενά του Ελλήσποντου όταν άκμαζε ο Ελληνισμός στις ακτές που ενώνουν Ευρώπη και Ασία. Οι δρόμοι στο χωρίο φέρουν ονόματα που θυμίζουν τη παλαιά τους πατρίδα. Η πλατεία δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε ένα αστικοποιημένο περιβάλλον που διατηρεί όμως του χωριού τις χάρες, η πιάτσα όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι σε ανάμνηση της δική τους πλατείας στην Παλιά Μάδυτο. 

¨Οταν οι Μαδυτιανοί πρόσφυγες, αποκαμωμένοι από τις κακουχίες και την έλλειψη ανεκτικότητας, έφτασαν σ' αυτή τη περιοχή, βρήκαν πουρνάρια , έλη και βάλτους, τα οποία μετέτρεψαν  σ' αυτό το χωριό που βλέπουμε σήμερα. Γι' αυτό και η φιλοξενία είναι νόμος ακατάλυτος όπως προστάζουν οι αρχέγονες μνήμες.

Αν και η παρουσία της Νέας Μαδύτου στο μακεδονικό χώρο είναι σχετικά πρόσφατη, η ύπαρξη της Μαδύτου στον Ελληνικό χώρο καταγράφεται από τα τέλη του 6ου π.χ.αιώνα,όταν ο Μιλτιάδης κατακτά τη Θρακική Χερσόνησο και κληρούχοι Αθηναίοι εγκαθήστανται στα παράλια του Ελλησπόντου και δημιουργούν τον 5ο π.χ. αιώνα τη Μάδυτο. Η ονομασία της πόλης συνυφασμένη με το μύθο, γεννιέται από την λατρεία των Διοσκούρων. Οι Διόσκουροι εθεωρούντο προστάτες της ναυτιλίας, αλλά και της οικογένειας και της φιλοξενίας, γι' αυτό οι κάτοικοι θεωρώντας ιερά πρόσωπα του ξένους τους τιμούσαν ιδιαίτερα. Ο σοβαρότερος δε όρκος που έδιναν ήταν : Μα τους δύο, τους Διόσκουρους, το οποίο με το καιρό έγινε "Μα δις" , από όπου προήλθε και η ονομασία του τόπου. Η αρχαία Μάδυτος πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές πόλεις της Θρακικής Χερσονήσου. Η παρακμή της αρχίζει τον 15ο αιώνα με την ολοκλήρωση της κατάκτησης της από τον Μουράτ Β'. Από το 18ο αιώνα, όμως η Μάδυτος αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται. Το εύφορο του εδάφους της και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της γεωργίας, καθώς και της κτηνοτροφίας και η εργατικότητα των κατοίκων δημιουργούν τις προυποθέσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικού εμπορίου. Ναυπηγούνται ιστιοφόρα για την μεταφορά των εμπορευμάτων, μικρότερα πλεούμενα για τη διεξαγωγή των συγκοινωνιών, αλιευτικά και σπογγαλιευτικά. Κτίζονται τα Γαιτανάκεια Εκπαιδευτήρια - Ημιγυμνάσιο, Βιβλιοθήκη με 5000 τόμους, βιβλία και άλλα χειρόγραφα, Αστική Σχολή Αρρένων, Παρθεναγωγείο, Νηπιαγωγείο καθώς και οικοτροφείο για τη διαμονή των παιδιών που πήγαιναν από άλλες πόλεις, ενώ η "Πιάτσα", η κεντρική πλατεία, σφύζει από ζωή, εμπορική κίνηση και διασκέδαση. Τα Εκπαιδευτήρια ανέδειξαν πολλούς επιστήμονες αλλά και πολλούς μητροπολίτες. το 1915 η πόλη έχει 11000 κατοίκους. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ( τελική εκκένωση της Μαδύτου 8 Νοεμβρίου 1922) σκορπίστικαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά. Οι ναυτικοί και μερικές οικογένειες εμπόρων εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο και γύρω στις 400 οικογένειες γεωργών, οικοδόμων, τσουκαλάδων στην Νέα Μάδυτο.

Μετά από αρκετές ταλαιπωρίες, αυτές οι οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη σημερινή περιοχή που αποτελούσε μετόχι των Αγίων Αναργύρων  ή της Μονής Βατοπεδίου. Η περιοχή παρόλες τις δυσκολίες που παρουσίαζε για την εγκατάσταση, δύσβατη χωρίς πόσιμο νερό, διέθετε στις ακτές της Βόλβης, αρκετή έκταση εύφορης γης για την καλλιέργεια σιταριού. Το χωριό παίρνει αρχικά την ονομασία Στρόλογγος (σιταρόλογγος) αλλά το 1926 μετονομάζεται σε Νέα Μάδυτο και αποτελεί κοινότητα του Νομού Χαλκιδικής. Το 1945 εντάσσεται στο Νομό Θεσσαλονίκης, και η Νέα Μάδυτος προκόβει με τη δύναμη των κατοίκων της και την οικονομική συμπαράσταση των απανταχού Μαδυτιανών.

Μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τους Μαδυτιανους, οι οποίοι θεωρούνται πολύ γλεντζέδες, είναι κατά την διάρκεια του πανηγυριού τους, στις 23 Αυγούστου, που γιορτάζουν την κοίμηση της Θεοτόκου, εορτή που φέρανε μαζί τους από την Μάδυτο. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα, το γλέντι μεταφέρεται στις όχθες της λίμνης για το πέταγμα του χαρταετού. Στις 31 Ιουλίου ανάβουν  φωτιές στις γειτονιές και όποιος θέλει να έχει υγεία και δύναμη δεν έχει παρά να πηδήξει τρεις φορές από πάνω.

ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ …..

Με αφορμή τα ...

1
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ...

Η Κατερίνα Μάρκου ...

1
( ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 17 ΜΑΙΟΥ )

Απογευματάκι ...

1
Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ...

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ...

1
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ )

Ο Χρήστος ...

1
Σταυρούλα Ξουλίδου: ...

Τα κορίτσια έχουν ...

1
ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ...

Ευαγγελία ...

1
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ...

Την Κυριακή 29 ...

1
ΓΙΑ ...ΓΕΛΙΑ !! (19/9)

Η 19 χρονη κόρη ...

1