Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΒΡΑΣΝΑ
ΒΡΑΣΝΑ

Στην ημιορεινή περιοχή του ...

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Απολλωνία.... μπροστά μας ...

ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Η Ασπροβάλτα βρίσκεται σε ...

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ

Στο ύψος της Απολλωνίας, ...

ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ
ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές ...

ΠΡΟΦΗΤΗΣ

profitis

Βρισκόμαστε στην περιοχή ανάμεσα στις δύο λίμνες, μ' έναν ορίζοντα ανέγγιχτο λες από το χρόνο, με μοναδική εναλλαγή το χρώμα που δίνουν τα σταροχώραφα ανάλογα με την εποχή στο τοπίο. Παίρνουμε τη μεγάλη διασταύρωση με τα έργα της σύγχρονης Εγνατίας οδού και ο στριφογυριστός δρόμος με τα χαμηλά σπιτάκια δεξιά κι αριστερά, μας βγάζει στην κεντρική πλατεία του Προφήτη, χτισμένου επάνω σε χαμηλά υψώματα του εδάφους. Η πλατεία διαμορφωμένη με παρτέρια πρασίνου, με λεύκες και πλατάνια να τη στολίζουν, συγκεντρώνει γύρω της την οικονομική ζωή του τόπου.

Την ιστορία της ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή μαρτυρά ο εντοπισμός Νεολιθικού οικισμού στα Νοτιοανατολικά του χωριού, στα Άσπρα Χώματα και η ανεύρεση πήλινων ανθρωπόμορφων ειδωλίων. Η εύρεση λακκοειδών και κιβωτιόσχημων τάφων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής βορειοδυτικά του οικισμού μαρτυρά την παρουσία του ανθρώπου στον 1ο και 2ο μ.Χ. αιώνα ενώ ο εντοπισμός μετά από αρχαιομεταλλευτικές έρευνες, τείχους, θεμελίων τμημάτων, κεραμιδιών και οστράκων καθώς και κατάλοιπων εργασιών και σκουριών δηλώνουν τη μεταλλευτική εκμετάλλευση στην περιοχή. Στα βορειοανατολικά δε του χωριού, έχει βρεθεί άγαλμα ρωμαικών χρόνων.

Το όνομα Προφήτης το πήρε το χωριό το 1926. Η εκκλησία του χωριού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, βορειοδυτικά του οικισμού. Ο θρύλος που την περιβάλλει λεει οτι κτίστηκε σε διάστημα 32 ημερών. Όταν οι κάτοικοι θέλησαν να μεταφέρουν την εκκλησία τους από το χαμηλό σημείο που ήταν κτισμένη, στη θέση που έιναι σήμερα, στην κορυφή του λόφου, οι τούρκοι τους έδωσαν την άδεια με τον όρο η εκκλησία να κτισθεί μέσα σε 40 μέρες και να μην είναι εμφανής. Γι΄αυτό οι κάτοικοι έσκαψαν τον λόφο και έκτισαν την εκκλησία αρκετά βαθιά στη γη ενώ τριγύρω ύψωσαν τείχος για να την κρύβουν τελείως. Στην σημερινή της μορφή η εκκλησία έχει υποστεί μετατροπές όπως γκρέμισμα του τείχους και υπερύψωση της στέγης.

Στις 20 Ιουλίου στον Προφήτη για τον εορτασμό στην μνήμη του Αγίου διοργανώνονται τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ( παραδισιακοί χοροί, μουσική, θέατρο), ενώ την παραμονή της εορτής γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Επίσης στις καταπράσινες όχθες του Νεμπή, τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού βρισκεται το ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής - Αγίας Παρασκευής και ανήμερα της γιορτής του συγκεντρώνει τους κατοίκους, τελείται Θεία Λειτουργία και μετά ξεκινά το φαγοπότι και το γλέντι.

Από την τοπική κουζίνα του Προφήτη γνωστά είναι οι τσιγαρίδες, το γνωστό τσιγαρισμένο χοιρινό λίπος, τα λουκάνικα, τα ψιρούδια, σούπα με μικρούς κόκκους από ζυμάρι, και η μπουρόνα, βραστά χόρτα. Στο παρελθόν κατά την διάρκεια των αγροτικών εργασιών, πρόχειρο φαγητό, αποτελούσε το ματάνι, αποβουτυρωμένο γάλα που το συνόδευαν με παστή λιπαριά. 

Γράφτηκε από τον/την Super User
ΓΙΑ..ΓΕΛΙΑ !! (13/12)

Η δασκάλα ρωτάει τα ...

1
ΈΣΠΑΣΕ ΤΟ… ΡΟΔΙ ΣΤΗΝ ...

Την πρώτη του νίκη ...

1
ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ...


  • 12 έτοιμα φύλλα ...

1
ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ...
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ...

Συνελήφθη έπειτα ...

1
ΓΙΑ …ΓΕΛΙΑ … ( 20 ...

Eίναι ο Τοτός και η ...

1
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ...

Την Κυριακή 16 ...

1
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 01-02 ...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ...

1
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ...

''Θα αντιδράσουμε ...

1