ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΒΑΜΒΑΚΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙΑ

Μετά την Ρεντίνα, το ορεινό ...

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ

Ακολουθώντας την παλιά Εθνική ...

ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ
ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό ...

ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Μόλις 57 χιλιόμετρα από την ...

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ

Στο ύψος της Απολλωνίας, ...

ΒΡΑΣΝΑ

Στην ημιορεινή περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, τα Βρασνά εξακολουθούν την πορεία της ζωής τους εδώ και αιώνες.

Τα μακεδονικής αρχιτεκτονικής σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδένιες στέγες αντιπαρατάσσονται στο καταπράσινο περιβάλλον των Κερδυλλίων και ανάμεσα τους ερείπια άλλων εποχών, σηματοδοτούν την ύπαρξη τους μέσα στο χρόνο.

vrasna

Η αρχαιοελληνική γραμματεία αναφέρει την πόλη Βορμίσκος ή Βρομίσκος, στην περιοχή, η τοποθέτησή της, όμως σε χαμηλώτερο επίπεδο προς τη θάλασσα, στο πέρασμα της Εγνατίας. Η περιοχή παρουσιάζε ίχνη κατοίκησης και ύπαρξης ζωής από τον 4ο π.χ. αιώνα και καθ' όλη τη διάρκεια του 3ου αιώνα. Πρόκειται για το φρούριο των Βρασνών, μικρής έκτασης οχυρωμένου χώρου, επάνω σε ένα ύψωμα της πεδινής έκτασης, δυτικά της παραλίας των Βρασνών. Το φρούριο περιβάλλεται από ισχυρό τείχος, το οποίο ενισχύεται με τρείς τουλάχιστον πύργους, οι οποίοι χρησίμευαν και για κατοίκηση, φέρει δε κεραμιδένια στέγη. Η καταστροφή του συνδέεται με την άφιξη των Ρωμαίων στην Μακεδονία. Το φρούριο θα πρέπει να αποτελούσε αμυντικό οχυρό πόλης, η οποία εντοπίζεται 1,5 χιλιόμετρο δυτικά, και λειτουργούσε ως οικονομικό και παραγωγικό κέντρο.

Το 1300 τα Βρασνά φαίνεται οτι κατέχουν την έδρα της βυζαντινής επαρχίας Στεφανινών, "καπετανίκι Στεφανινών", ενώ αργότερα αναφέρεται ως "καπετανίκι Ρεντίνας".

Το 14ο αιώνα αποτελεί Μετόχι της μονής Εσφιγμένου, όπως και η υπόλοιπη περιοχή. Ο ερειπωμένος βυζαντινός πύργος, παλαιολόγειας εποχής, μέσα στον οικισμό, δίπλα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στέκει ακόμα όρθιος για να θυμίζει το παρελθόν.

Απόλυτα συνταιριασμένο με το πλούσιο παρελθόν των Βρασνών, είναι και το φυσικό του περιβάλλον. Ο παραδοσιακός οικισμός αναπτύσσεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού και διατηρεί πολλά στοιχεία της λαικής αρχιτεκτονικής. Ο περίπατος στα ανηφορικά δρομάκια του, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη, να παρατηρήσει την χαρακτηριστική δόμηση, να ανταμώσει με τους φιλόξενους κατοίκους, να ζήσει την καθημερινή ζωή τους μέσα από απλές σκηνές, να αναπνεύση τον καθαρό αέρα που φέρνει το βουνό και να θαυμάσει την πανοραμική θέα του Στρυμονικού κόλπου.

Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη πολιτισμικών μνημείων με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, προβάλει την διαχρονική εικόνα αυτού του οικισμού. Δίπλα στο Βυζαντινό πύργο, το πολυόροφο καμπαναριό της ενοριακής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και στην κοίμηση της Θεοτόκου, σηματοδοτεί το χώρο και συναγωνίζεται στο ύψος με τον πύργο. Είναι κτισμένο το 1848 από λαξευτή πέτρα, διακοσμημένο με λιθανάγλυφα και εγχάρακτα στοιχεία και με δύο ρωμαικές επιτύμβιες πλάκες εντοιχισμένες στον κορμό του. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ο "τσεσμές" της εκκλησίας, πέτρινη βρύση του 19ου αιώνα, με ημικυκλικό τόξο που στηρίζεται σε λαξευτές πέτρες. Στο γειτονικό λόφο στην τοποθεσία Κουφόπετρα, υπάρχει το σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής με τους σταλακτίτες, ονομαζόμενο Δρακότρυπα.

Ελάχιστοι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Βασικοί άξονες οικονομικής δραστηριότητας, αποτελούν πλέον η οικοδομή και η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ώθησε τους περισσότερους κατοίκους, να μετεγκατασταθούν στην παραλιακή ζώνη, με αποτέλεσμα την δημιουργία του νέου οικισμού, Νέα Βρασνά.

vrasna beach

Η πεντακάθαρη θάλασσα με την ψιλή αμμουδιά, τις σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα καφέ, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ζαχαροπλαστεία αποτελούν σήμερα το τουριστικό θέρετρο Νέα Βρασνά.

n.vrasna1

Λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, η περιοχή παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση με μεγάλα ποσοστά νεανικών ηλικιών - το 60% του πληθυσμού είναι έως 40 ετών -  γεγονός καθοριστικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, κάθε χρόνο, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να συμμετάσχει στην τοπική ζωή και να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

  • Θρησκευτική πανηγυρική εκδήλωση την ημέρα των Θεοφανίων, τον Ιανουάριο για τον αγιασμό των υδάτων.
  • Την καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και προσφέρεται ρετσίνα και νηστίσιμα φαγητά.
  • Στις 21 Μαίου,κατά των εορτασμό του πολιούχου των Νέων Βρασνών,  Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιέίται λιτάνευση της Ιερής Εικόνας με συνοδεία φιλαρμονικής και ακολουθούν διάφορες πανηγυρικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
  • Στις 15 Αυγούστου στα Βρασνά πραγματοποιείται  τριήμερο πανηγύρι με πλήθος εκδηλώσεις και γλέντι μέχρι το πρωί για τον εορτασμό της Παναγίας.
  • Κατα τη θερινη περίοδο διοργανώνεται πολιτιστικό πενθήμερο, που περιλαμβάνει συναυλίες με επώνυμους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και γιορτή με λαικούς και παραδοσιακούς χορούς.
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ( 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ...

Mια γυναίκα λέει ...

1
ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ

Νύχτα Αγωνίας για ...

1
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣ ...

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ...

1
Υποψήφια Δημοτική ...

Είσαι Υποψήφια ...

1
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...; ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ...

Καθημερινά κάνουμε ...

1
ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ...

(Γραφει ο Θοδωρής ...

1
ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ...

ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ...

1
ΜΑΥΡΟΥΔΑ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ...

Ο Περιβαλλοντικός ...

1
ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

...

1