Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΒΡΑΣΝΑ
ΒΡΑΣΝΑ

Στην ημιορεινή περιοχή του ...

ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ

Ένα οικιστικό σύνολο που ...

ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ
ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό ...

ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ
ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ

Από τη Ρεντίνα ακολουθώντας ...

ΡΕΝΤΙΝΑ
ΡΕΝΤΙΝΑ

Ο όμορφος οικισμός της ...

ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

asprovalta

Η Ασπροβάλτα βρίσκεται σε απόσταση ογδόντα τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Η ανάπτυξή της κατά μήκος της παραλίας την καθιστά ένα τουριστικό θέρετρο με άριστη συγκοινωνιακή επικοινωνία, πρόσφορο λόγω κλιματολογικών συνθηκών, για όλες τις εποχές του έτους.

Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο και στην ιστορία της περιοχής, το πλήθος των ευρημάτων μαρτυρούν εγκατάσταση σε δύο οικισμούς, της Εποχής του Χαλκού και σε τρείς οικισμούς της Εποχής του Σιδήρου. Στους Βυζαντινούς χρόνους η στρατηγική θέση της περιοχής αξιοποιείται με την οικοδόμηση κάστρου σε λόφο στις παρυφές των Κερδυλλίων, κοντά στην τοποθεσία Καλέδες, σημείο από το οποίο υπάρχει ο οπτικός έλεγχος της Εγνατίας και του Στρυμονικού Κόλπου.

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κάστρο ανασκάπτεται οχυρωματικός περίβολος του 11ου αιώνα. Στις δασόφυτες πλαγιές των Κερδυλλίων, ένας δασικός δρόμος οδηγεί στην Μονή του Αγίου Γεωργίου. Κτισμένη κατά το β' ήμισυ του 16ου αιώνα. Ένας τεράστιος βράχος, η Πλάκα του Αγίου Γεωργίου όπως λέγεται, κρύβει τη Μονή από τη μεριά της θάλασσας, ενώ από ορισμένα ξέφωτα γύρω από το Μοναστήρι, η πανοραμική θέα του Κόλπου, από το Άγιο Όρος έως τη Θάσο είναι μοναδική.

Ο οικισμός Άσπρη - Βάλτα, όπως ονομαζόταν και τότε κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, στις νότιες παρυφές των Κερδυλλίων, σε απόσταση από τη θάλασσα. Σύμφωνα με έγγραφο αυτής της εποχής του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα η περιοχή στην οποία κτίστηκε ο οικισμός ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος,  χρησιμοποιούνταν επίσης σαν χειμαδιό από την μονή Κουτλουμουσίου και ήταν πολύ επικίνδυνη λόγω του ότι η πυκνή βλάστηση προσέφερε ιδεώδες καταφύγιο σε ληστές και δολοφόνους. Για αυτό το λόγο η Μονή καθάρισε την περιοχή από τα δάση και έκτισε το χωριό.

Μετά την αναχώρηση των Τούρκων το παλιό χωριό εγκαταλείπεται ενώ λιγοστοί Έλληνες εγκαθίστανται στην παραλία, στη θέση του σημερινού οικισμού. Το 1923, 50 οικογένειες προσφύγων από το Ρένκιοϊ της Μικράς Ασίας εγκαθίστανται στην Ασπροβάλτα.

Το Ρένκιοϊ της Μικράς Ασίας ήταν ένα από τα Τρωαδοχώρια, τα οποία είχαν Έλληνες χριστιανούς κατοίκους και υπήγοντο στην περιφέρεια Τσανάκαλε. Κτισμένο στην παραλία του Ελλήσποντου σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Τροία και ενός χιλιομέτρου από το αρχαίο Οφρύνιον, διατηρούσαν στα έγγραφα της κοινότητας, του σχολείου και της εκκλησίας το όνομα Οφρύνιον αντί της τούρκικης ονομασίας Ερένκιοϊ. Το Ρένκιοϊ, αποτελούσε μια εύρωστη οικονομική κοινότητα με 5000 κατοίκους, οι οποία διοικείτο απο 18 προύχοντες οι οποίοι εκλέγονταν από τους κατοίκους. Ο πρόεδρος - μουχτάρης εκπροσωπούσε την κοινότητα στις τούρκικες αρχές. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και καλλιεργούσαν αμπέλια, ελαιόδεντρα, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι αλλά το κυριότερο προιόν της γεωργικής απασχόλησης αποτελούσαν τα βελανίδια, τα οποία εμπορεύονταν ως χρωστική ύλη. Είχαν αναπτυγμένη κτηνοτροφία και ταπητουργία,  και ήταν εξαιρετικοί τεχνίτες ξύλου. Στο χωριό λειτουργούσε νηπιαγωγείο, καθώς και Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο σε οίκημα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας με χρήματα της εκκλησίας. Όταν το σχολείο έγινε οκτατάξιο μετονομάστηκε σε Αστική Σχολή Οφρυνίου και είχε αποκτήση τόση φήμη, ώστε οι πλούσιοι Έλληνες, αλλά και κάποιο Τούρκοι από τις γειτονικές περιοχές έστελναν τα παιδιά τους να διδαχθούν Ελληνικά, Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Αριθμητική, Γεωμετρία, Γαλλικά και Τούρκικα. Η κυριότερη γειτονιά ήταν του Αγίου Γεωργίου και ήταν στο κέντρο της κωμόπολης και εκεί εκτυλισσόταν η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Στην πλατεία της ήταν το χάνι, τα μαγαζιά, το βδομαδιάτικο παζάρι, η μεγάλη, γνωστή και πλούσια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία εξέδιδε μικρά νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του Αγίου, αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου έως 25 χιλιόμετρα έξω από το Ρένκιοϊ. Στην εορτή του Αγίου γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Πλήθος κόσμου συνέρεε από την ευρύτερη περιοχή, να φέρει το τάμα του στον Άγιο, χρυσό και ασήμι και να συμμετάσχει στο κουρμπάνι, στο κοινό γεύμα που παρέθετε η εκκλησία με τα ταμένα, στον Άγιο, ζώα.

Το 1923, με την ανταλλαγή πληθυσμών, οι κάτοικοι του Ρένκιοϊ σκορπίζονται σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Πολλοί εγκαθίστανται στη Νίκαια του Πειραιά, στην Καβάλα και στα Κάτω Λακοβίκια. Πενήντα οικογένειες φθάνουν στην Ασπροβάλτα, περιοχή, η οποία στο φυσικό της περιβάλλον τους θύμιζε την πατρίδα και αρχίζουν τον αγώνα για να στήσουν ξανά το χώρο τους, να ενταχθούν στο πολιτισμικό και κοινωνικό σύνολο του Ελληνικού κράτους, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ο τόπος έχει νερό, αλλά και πολλά έλη και βάλτους. Το πρώτο διάστημα μένουν σε σκηνές και από το 1924, με το ρυμοτομικό σχεδιασμό της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, αρχίζουν την οικοδόμηση των πλίνθινων, ομοιόμορφων σπιτιών και του σχολείου τους, σε σχέδια της γερμανικής εταιρείας D.H.T.G. Ξεχερσώνουν τα χωράφια, στα οποία καλλιεργούν σιτάρι, καλαμπόκι και αργότερα καπνό, κατασκευάζουν καΐκια για την αλιεία και το εμπόριο που αναπτύσσουν με το Άγιο Όρος και τα χωριά του Παγγαίου, δημιουργούν εμπορικά μαγαζιά, μπακάλικα, αφού ο οικισμός βρίσκεται επάνω στο σημαντικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Το 1928 οι κάτοικοι με την οικονομική βοήθεια των συμπατριωτών τους της Αμερικής, αντικαθιστούν με πέτρινο, το πλίνθινο σχολείο και κτίζουν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου τους. Η εκκλησία σε ρυθμό βυζαντινό, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, στασίδια και επιτάφιο, έργα των ξυλογλυπτών του Ρένκιοϊ και τοιχογραφίες από αγιορείτες μοναχούς, κοσμείται με τα ιερά κειμήλια που έχουν φέρει μαζί τους, δύο εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας του 16ου - 17ου αιώνα, την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ένα κιβώτιο με 19 λείψανα αγίων, δύο χρυσοκέντητες εικόνες και τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Μετέφεραν, δε, στην Ασπροβάλτα και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, την οποία είχαν πάρει μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες, το 1914, στη Νίκαια.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου εξακολουθεί να αποτελεί για τους Ρενκιώτες μεγάλη ημέρα και την γιορτάζουν με πολλές εκδηλώσεις σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της παλιάς τους πατρίδας. Αυτή την ημέρα θα καταφθάσει στην Ασπροβάλτα μεγάλος αριθμός Ρενκιωτών από τις άλλες περιοχές που έχουν εγκατασταθεί, να φέρουν το τάμα τους, να προσκυνήσουν την εικόνα, να δούν τα θαύματά της, στην καινούργια εκκλησία που κτίσθηκε το 1978, στη θέση αυτής του 1928.

Τη δεκαετία του '60 αρχίζει η τουριστική ανάπτυξη της Ασπροβάλτας. Οι παραδοσιακές ασχολίες εγκαταλείπονται σιγά - σιγά, οι υδατοκαλλιέργειες, η βιοτεχνία, η βιομηχανία, σε ποσοστό 30% και η απασχόληση στον τριτογεννή τομέα, σε ποσοστό 43%, συγκροτούν τους βασικούς άξονες της σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ασπροβάλτα, το Δημοτικό περίπτερο παροχής πληροφοριών εξυπηρετεί και ενημερώνει τους παραθεριστές σε τουριστικά θέματα, ενώ το Κέντρο Πληροφόρησης για την Παράκτια Ζώνη του Στρυμονικού κόλπου και του κόλπου της Ιερισσού ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για τις λειτουργίες και τις αξίες της παράκτιας ζώνης.

Το κέντρο ιδρύθηκε το 1998, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος LIFE, από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.), του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στεγάζεται σε χώρο του σχολείου Ασπροβάλτας, κατάλληλα διαμορφωμένου, που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο Ασπροβάλτας - Βρασνών.

Το κέντρο, με πλούσιο έντυπο ενημερωτικό υλικό, με προβολή ταινίας για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού, με τρία ενυδρεία που φιλοξενούν τοπικά είδη ψαριών, με τρισδιάστατες απεικονίσεις της περιοχής και την έκθεση κοχυλιών και φωτογραφιών δέκα θεματικών ενοτήτων, αποκαλύπτει τα μυστικά της θαλάσσιας ζωής, την ιστορική και πολιτιστική της αξία, το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, καθώς και τους κινδύνους που την απειλούν.

asprov

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ….( 6 ...

Ένας τύπος ...

1
ΓΙΑ …ΓΕΛΙΑ … ( 6 ...

Διάλογος στο ...

1
ΓΙΑ …ΓΕΛΙΑ … ( 29 ...

Mιά νεόπλουτη ...

1
ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ : ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ...

Το δέντρο των ευχών ...

1
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ...

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

...

1
ΑΜΦΙΠΟΛΗ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ: ...

1
ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΣΟΔΑ 2,1 ΔΙΣ. ...

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ...

1
ΓΙΑ ... ΓΕΛΙΑ !!! (7/3)

Ένα νιόπαντρο ...

1
Η ΣΜΥΡΝΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ: ...

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922 ...

1