Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Πλησιάζοντας περισσότερο τη ...

ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ
ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές ...

ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ
ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ

Πενήντα χιλιόμετρα από την ...

ΜΑΥΡΟΥΔΑ
ΜΑΥΡΟΥΔΑ

Η Μαυρούδα, άλλο ένα μικρό ...

ΑΝΟΙΞΙΑ
ΑΝΟΙΞΙΑ

Κοντά στο Φιλαδέλφιο ...

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ..

Έφυγε η κυρά - Δόμνα της Παράδοσης και του Δημοτικού Τραγουδιού

domnasamiou2

...ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και μάζεψε την Παράδοση της... ταξίδεψε και μετέφερε την Ελλάδα της Παράδοσης, σε όλο τον κόσμο. Τώρα ταξιδεύει εκεί που πάντα θα τραγουδά αυτή την Παράδοση με τους Αγγέλους..

Η κυρά Δόμνα του Δημοτικού μας τραγουδιού και της Παράδοσης δεν τραγουδά πια εδώ μαζί μας... Ταξιδεύει για εκεί όπου θα τραγουδά πια την Ελλάδα που λάτρεψε στην γειτονιά των Αγγέλων. Εμείς εδώ ας την θυμόμαστε με αγάπη για πάντα. Πριν σας αφήσω να διαβάσετε

το αφιέρωμα του Αγγελιοφόρου θα ήθελα να σκεφτούμε λίγο μαζί. Πριν λίγο καιρό τα κανάλια αφιέρωναν ώρες ατέλειωτες για τον θάνατο της Γουίτνευ Χιούστον. Για την κυρά Δόμνα ελάχιστα δευτερόλεπτα μόνο. ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ είναι τόσο κακό να αγαπάει κάποιος την Ελλάδα μας; Eίναι παλαιομοδίτικο; ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΑ ΔΟΜΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

από τον Αγγελιοφόρο:

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, όπου και απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2012. Στη λαμπρή καλλιτεχνική της πορεία αφιερώθηκε στη διάσωση των καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων. Το 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα. Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγάλωσε και αγάπησε το Δημοτικό Τραγούδι.

Σε ηλικία 13 ετών είχε την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πήγε στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», όπου και μαθήτευσε κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολούθησε παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο. Το 1954 άρχισε μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίστηκε το 1971.

domnasamiou1

Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο «Μουσικό Οδοιπορικό». Αυτή η προεργασία την βοήθησε να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδείχθηκε σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάστηκε δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφόρησαν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδότησαν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.

Για τις ποικίλες δραστηριότητες της συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.

Aπό το 1994 δίνει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες της και έμπρακτη και ανιδιοτελής η προσφορά της σχετικά με την βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αίτημα παιδαγωγικά πρωταρχικό και επιτακτικό κατά την ίδια. Η Δόμνα Σαμίου συνέχιζε ως το θάνατό της την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ...

Και επειδή συνήθως ...

1
ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ… ( 26 ...

Ένας άνθρωπος ...

1
ΔΙΗΜΕΡΟ ...

Στις 17 και 18 ...

1
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ...

Ξεκινάμε με ...

1
ΆΝΟΙΞΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ...

Άνοιξε η αίτηση για ...

1
ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ...

Ληστεία κατά τις ...

1
15Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ...

(Γράφει η νέα μας ...

1
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ...

Προ ημερών είχαμε ...

1
ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ...

Αύριο Σάββατο 23 ...

1