Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά
Φροντίδα κυρίας στα Νέα Βρασνά

Ζητείται για άμμεση πρόσληψη ...

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΕ 2ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Ενοικιάζεται 2άρι σπίτι, ...

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ. ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΛΟ

Πωλείται έπιπλο κατάλληλο για ...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

Πωλείται οικόπεδο 270 ...

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Πλησιάζοντας περισσότερο τη ...

ΜΑΥΡΟΥΔΑ
ΜΑΥΡΟΥΔΑ

Η Μαυρούδα, άλλο ένα μικρό ...

ΒΑΜΒΑΚΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙΑ

Μετά την Ρεντίνα, το ορεινό ...

ΛΙΜΝΗ
ΛΙΜΝΗ

Η Λίμνη είναι ένας μικρός ...

ΒΡΑΣΝΑ
ΒΡΑΣΝΑ

Στην ημιορεινή περιοχή του ...

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΑΣ

markou3

Η Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού

 

Ερώτηση των βουλευτών Κατερίνας Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Θωμά Ψύρρα (Λάρισας) για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης και του ιατρικού τουρισμού

 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: α) τον Υπουργό Υγείας
β) την Υπουργό Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: Για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης (θερμαλισμός-ιαματικός τουρισμός)
 
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 112 σημεία με πλούσιο δυναμικό σε ιαματικούς φυσικούς πόρους, γύρω από τα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάδειξη, τη βιώσιμη αξιοποίηση και την προώθησή τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 
Η οδηγία 2011/24 για τη διασυνοριακή περίθαλψη στην ενιαία Ευρώπη, με προθεσμία ενσωμάτωσης την 25η Οκτωβρίου 2013, απαιτεί την εφαρμογή προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών ποιότητας και ασφάλειας όσον αφορά τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα και με τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, ως προϋπόθεση για την κάλυψη.
 
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, η λουτροθεραπεία αποζημιώνεται για αρκετά περιορισμένο αριθμό παθήσεων, πρέπει να πραγματοποιείται μόνο κατά τη λουτρική περίοδο (1/6 μέχρι 31/10) και έχει ανώτατο όριο δαπάνης τα 150 ευρώ για 15 λούσεις. Εξάλλου, πρέπει να πραγματοποιείται σε αναγνωρισμένες από το Δημόσιο λουτροπηγές, οι οποίες είναι ελάχιστες σε όλη την επικράτεια, αφού ελάχιστες είναι και οι ιαματικές πηγές που έχουν αναγνωριστεί (μόλις 18).
 
Αντίθετα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των ιαματικών θεραπειών για όλους τους πολίτες.
 
Στη Γερμανία, τα ιαματικά λουτρά παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και από τους δέκα εκατομμύρια χρήστες, ετησίως, το 5% είναι αλλοδαποί. Στη Σλοβενία, οι δεκαπέντε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών με μακραίωνη παράδοση θερμαλισμού δέχονται κατά προσέγγιση 650.000 επισκέπτες ετησίως.
 
Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων ιαματικής θεραπείας, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν και να αδειοδοτούνται, όπως κάθε άλλη τουριστική μονάδα, παρά την υψηλή θεραπευτική αξία των ιαματικών πηγών. Ιδιαίτερα με το άνοιγμα των «συνόρων υγείας» είναι σίγουρο ότι ο θερμαλισμός - τουρισμός υγείας θα αποτελέσει αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
           
Στο άρθρο 20 του ν. 4179/2013, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει γενικά τα θέματα ιατρικού τουρισμού. Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση, στις 8 Αυγούστου 2013, προαναγγείλατε τη σύσταση τριμελούς διϋπουργικής επιτροπής για την προετοιμασία της ως άνω ΚΥΑ.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
 
  1. Ποια η στρατηγική του υπουργείου για να τεθούν σε κίνηση ενέργειες και δράσεις για την ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών μονάδων ή επιχειρήσεων θερμαλισμού – ιαματικού ιατρικού τουρισμού εν όψει της λήξης της προθεσμίας ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2011/24 στις 25 Οκτωβρίου 2013; Πότε αναμένεται η κύρωση της Οδηγίας από τη Βουλή των Ελλήνων;
2.      Πότε αναμένεται η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, την οποία είχε προαναγγείλει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια, για την ένταξη των μονάδων ιαματικής θεραπείας και των υπηρεσιών που παρέχουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Με ποιόν τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνει η ένταξη αυτή;
3.    
  Έχετε προχωρήσει στη σύσταση της τριμελούς διϋπουργικής επιτροπής για την προετοιμασία της ΚΥΑ του άρ. 20 ν. 4179/2013; Ποιο το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Επιτροπής;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
 
Θωμάς Ψύρρας – Λάρισας
Γράφτηκε από τον/την Βασίλης Τσολάκης
ΓΙΑ ..ΓΕΛΙΑ…. ( 20 ...

Ένα ζευγάρι γύρω ...

1
ΓΙΑ..ΓΕΛΙΑ..( 6 ...

Ένας αγρότης είναι ...

1
ΤΟ ΠΑΝ ΑΠΟΛΛΥΤΑΙ

Πιστέψαμε ότι το « ...

1
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ...

Ο πολιτιστικός ...

1
“ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΟΙ ...

Όσο εφιαλτικό ...

1
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ...

1
ΝΕΡΙΤ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ...

Αναλυτικά όλο το ...

1
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΑΥΡΟΥ 2017

25 Φεβρουαρίου ...

1
ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΥ ΤΗΝ ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ...

1