ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 19Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

03 Μαρτίου 2017
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

festibalthΑνατρεπτικοί δημιουργοί, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις.

Η τελετή έναρξης

Η αυλαία θα ανοίξει σήμερα στις 22:30 στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ: Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική του Πολ Ντάγκντεϊλ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα

Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιερώνει Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα με 12 ταινίες -τρεις εκ των οποίων ελληνικές- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης) και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ).

Το διεθνές πρόγραμμα

Αποκαλύπτονται όσα μας ενώνουν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από ντοκιμαντέρ που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μνήμη και την Ιστορία, το Περιβάλλον, τη Μουσική, ιστορίες από όλο τον κόσμο (Καλειδοσκόπιο) και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids).

Τα αφιερώματα

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον ασυμβίβαστο, ουκρανικής καταγωγής ρώσο ντοκιμαντερίστα Βιτάλι Μάνσκι.

Θ προβληθεί το έργο του Βρετανού διανοούμενου και καλλιτέχνη Τζον Μπέρτζερ (1926-2017).

Παρουσιάζονται δυο πρωτοπόροι της εικόνας: τους Ιταλούς κινηματογραφιστές Γιέρβαντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι, σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης έκθεση Documenta 14.

Θα μεταδοθεί η φωνή όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι νέες ενότητες

Food vs. Food: Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, ένας πρωτότυπος γαστρονομικός διαγωνισμός με έμπνευση από την μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης και μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σινεμά: Ο μαγικός κόσμος της έβδομης τέχνης με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε προσωπικότητες, ρεύματα και αξέχαστες στιγμές της.

Film Forward: Πρωτοποριακές κινηματογραφικές προτάσεις και 16 μικρού μήκους πειραματικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν.

Carte Blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη  

Ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1999 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διηύθυνε από τότε έως το 2016, παίρνει carte blanche στο 19ο ΦΝΘ και επιλέγει 10 ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσουμε.

Αγορά Ντοκιμαντέρ

Το πάντα δραστήριο κομμάτι του ΦΝΘ, τόπος συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο, προτείνει:

Τα Docs in Progress, 12 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Τα Market Talks, με πρακτικές συμβουλές στους ντοκιμαντερίστες

Το καθιερωμένο ραντεβού Docs In Thessaloniki / Pitching Forum 2017 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN. Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, απονέμει το βραβείο Doc on Air που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Το βραβείο δίνεται στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN από επιτροπή του EDN.

 

Docs in Town


Από την πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στην Σταυρούπολη και την Καλαμαριά: το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επεκτείνεται δυτικά και ανατολικά της πόλης, και μέσα από το πρόγραμμα Docs in Town παρουσιάζει, σε συνεργασία με τους δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, μια σειρά προβολών με ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, το φεστιβάλ αγκαλιάζει ακόμη πιο πολύ την πόλη, προσκαλώντας το κοινό να νιώσει δυνατά τον παλμό της φετινής διοργάνωσης και την κινηματογραφική δύναμη του ντοκιμαντέρ.

Στον Δήμο Παύλου Μελά, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
Στον Δήμο Καλαμαριάς, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».  

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες στο www.filmfestival.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δήμος Παύλου Μελά:
Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221)
Δευτέρα 6 Μαρτίου
20:00 Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω - Φωνές αμφιθεάτρου του Γιώργου Κεραμιδιώτη
Τρίτη 7 Μαρτίου
20:00 Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο της Νικόλ Αλεξανδροπούλου
22:00 Συράκος Δανάλης - εκδρομή στο φως του Δημήτρη Γκουζιώτη
Τετάρτη 8 Μαρτίου
20:00 Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης των FilmFabrikers & Αναστασίας Χριστοφορίδου & Ένας δρόμος με μακρά ιστορία των Ανατολής Καρυπίδου και Δαμιανού Μαξίμωβ
22:00 Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα σε σκηνοθεσία των Γιούρι Αβέρωφ, Ανδρέα Αποστολίδη, Νίκου Νταγιαντά, Λευτέρη Χαρίτου
Πέμπτη 9 Μαρτίου
20:30 Που είσαι Σινγκάλ; του Άγγελου Ράλλη

Δήμος Καλαμαριάς:
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9)
Τετάρτη 8 Μαρτίου
19:30 Ένας δρόμος με μακρά ιστορία των Ανατολής Καρυπίδου και Δαμιανού Μαξίμωφ
21:00 The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ»


Η πρώτη transgender πυροσβέστης της Νέας Υόρκης, οι Ρομά επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η οδύσσεια των Κούρδων προσφύγων, ο διωγμός της φυλής των Σάμι, μια λεσβία πρόσφυγας σε αναζήτηση μιας νέας ζωής. Φέτος, στη 19η διοργάνωση, οι μειονότητες ανά τον κόσμο που υπομένουν, διεκδικούν και αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες κι ένα καλύτερο μέλλον, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τη μέρα που γεννήθηκε, δίνει φωνή σε όσους παλεύουν να ακουστούν, προκαλώντας την κοινωνική ευαισθησία, μιλώντας διαρκώς για ανθρώπινα δικαιώματα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 5 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής και φωτίζει διάφορες όψεις ενός θέματος που δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Τα ντοκιμαντέρ μιλούν από μόνα τους:

  • «Θαρραλέα» είναι το λιγότερο που θα έλεγε κανείς για την Μπρουκ Γκίναν, την πρώτη transgender πυροσβέστη της Νέας Υόρκης, που παλεύει όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά κυρίως με τις προκαταλήψεις, στο Φλεγόμενη γυναίκα της Τζούλι Σόκολοου (ΗΠΑ). 
  • Ζουν με τα σημάδια και τις ουλές του παρελθόντος. Η τραγωδία των Ρομά κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ Μια τρύπα στο κεφάλι του Ρόμπερτ Κίρχοφ (Σλοβακία, Τσεχία). 
  • Ένας καταυλισμός Κούρδων προσφύγων. Μια νεαρή εθελόντρια νοσοκόμα και μια γυναίκα που αρνείται πεισματικά την τροφή και οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο έξω από την σκηνή της. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια στο ντοκιμαντέρ Η επιστροφή του Ζαχάβι Σαντζάβι (Σουηδία). 
  • Μια ζεστή φιλία πέρα από σύνορα κι ένας αγώνας ανά την Ευρώπη με σκοπό τη σωτηρία της φυλής των Σάμι αποτυπώνονται στο Το μαγικό δάσος της Κάιζα της Κάτια Γκάουριλοφ (Φινλανδία). Η σκηνοθέτιδα αφηγείται την ιστορία της προγιαγιάς της αλλά και ενός ολόκληρου έθνους που υπέφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
  • Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα του θανάτου στη Λέσβο και έπειτα στο γερμανικό κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της: Για μια άλλη ζωή του Λώρεντ Λάφλιν (Ελλάδα).

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην 

  • ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
  • βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, 
  • ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

 

 

 

 

 

seleo.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top