ΚΑΛΗΜΕΡΑ ….ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

31 Μαρτίου 2012
(0 ψήφοι)

Όμορφη μέρα σήμερα τουλάχιστον άρχισε ωραία και ελπίζω να συνεχίσει έτσι, ένας λόγος παραπάνω το γεγονός ότι είναι Σαββατοκύριακο και ο κόσμος έχει ώρα για λίγη βόλτα στην παραλία ή στο βουνό ανάλογα τις προτιμήσεις, να χαρεί λίγο την άνοιξη, να «ζεσταθεί» λίγο η καρδιά του, να ευφρανθεί η ψυχή του, να ξεχαστεί από τα τόσα προβλήματα της καθημερινότητας! Και να μην ξεχνάμε την Ανθοέκθεση στην Ν. Μάδυτο –αφιερώστε λίγη ώρα να την επισκεφτείτε.

 

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο μεζές μου

 

Μύθοι και αλήθειες για την σωστή θερμοκρασία του κρασιού.

Άλλοι λένε πως το λευκό κρασί πίνεται παγωμένο και άλλοι πως το κόκκινο πρέπει να πίνετε χλιαρό. Άλλη πάλι δεν μπορούν να πιουν τον ερυθρό οίνο αν δεν έχει μπει πρώτα στο ψυγείο. Πολλές απόψεις και πολλοί μύθοι αλλά τι λέει η επιστήμη της χημείας για την θερμοκρασία του κρασιού;

Γιατί άραγε προτιμάμε το κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου; Μα φυσικά γιατί η λίγο πιο αυξημένη θερμοκρασία μαλακώνει την αίσθηση της στυφάδα και κάνει το άρωμα του κρασιού ακόμα πιο έντονο -η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθάει την εξάτμιση των αρωματικών συστατικών.

Το λευκό κρασί λατρεύει την χαμηλή θερμοκρασία γιατί έτσι διατηρεί το άρωμα του για πιο πολύ -έχουν λιγότερο όγκο από τα κόκκινα κρασιά. Και φυσικά μειώνει την αίσθηση της οξύτητας στη γεύση.

Τα αφρώδη κρασάκια όπως φαντάζεστε, χρειάζονται τις χαμηλές θερμοκρασίες για να παραμείνει το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν και κατά επέκταση οι αφράτες μπουρμπουλήθρες τους.

Τα γλυκά κρασάκια, προτιμούν την θερμοκρασία δωματίου αφού όπως και στο κόκκινο κρασί, η χαμηλή θερμοκρασία θα μειώσει την γλυκύτητα στη γεύση τους.

Ερυθρά κρασιά: 15 - 18 βαθμ. Κελσίου
Λευκά κρασιά: 12 - 16 βαθμ. Κελσίου
Αφρώδη και γλυκά κρασιά: 8 - 10 βαθμ. Κελσίου

Και όλα αυτά για να μην βρεθείτε ποτέ σε "δύσκολη" θέση .......



K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top