ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

25 Ιουλίου 2013
(0 ψήφοι)

papagaloiΟι παπαγάλοι στα μπαλκόνια. Η πανίδα της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον αυτή που ξέραμε!

Παπαγάλοι... γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονίκης!


Μια οικογένεια των πανέμορφων τροπικών πουλιών που όπως φαίνεται αριθμεί σήμερα περισσότερα από εκατό μέλη, έχει αποφασίσει να δημιουργήσει βιώσιμο πληθυσμό στην πόλη διεκδικώντας μία θέση στον επίσημο κατάλογο πουλιών της Ελλάδας.

«Προφανώς πρόκειται για πουλιά που κάποια στιγμή διέφυγαν από αιχμαλωσία, βρήκαν καλό κλίμα και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται» ανέφερε στην «Ε» ο καθηγητής Ορνιθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλειος Γκούτνερ.

Με το φαινόμενο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σε μελέτη του Παναγιώτη Λατσούδη αναφέρεται μάλιστα ότι το είδος «Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος» εμφανίζεται τελευταία σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 15 χρόνια, αναπαράγεται κιόλας!

«Τα παπαγαλάκια της Θεσσαλονίκης τα εντοπίσαμε τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι πολύ κοινωνικά και πολύ φασαριόζικα. Τα συναντάμε στην περιοχή της Πυλαίας, στο πάρκο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στα πάρκα της παραλίας αλλά και στα Κωνσταντινουπολίτικα. Ανοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Το χειμώνα, επειδή είναι πολύ έξυπνα πουλιά, βρίσκουν καταφύγιο σε κωνοφόρα δέντρα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτή η οικογένεια που πρέπει να αριθμεί περισσότερα από εκατό μέλη» αναφέρει στην «Ε» η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, Πέρη Κουράκλη.

Ωστόσο παπαγάλοι του ίδιου είδους ζούνε και στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γλυφάδα είναι από τις πρώτες περιοχές όπου άρχισαν να παρατηρούνται σμήνη τέτοιων πουλιών. Τότε βρίσκονταν δίπλα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στο Ελληνικό.

Η πρώτη επίσημη αναφορά για την εμφάνιση του είδους σε άγρια κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται το 1996 στο περιοδικό «Φυλλοσκόπος» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (τεύχος 7-8).

Πηγή: enet.gr

 

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top