ΑΠΘ: «ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

20 Σεπτεμβρίου 2013
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

mylopoulos2 425xΜε «μπλακ άουτ» απειλούνται πανεπιστημιακές κλινικές, ο Σεισμολογικός Σταθμός, η Επιτροπή Ερευνών, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες του ΑΠΘ, εάν ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες και πρόεδροι Τμημάτων απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προθέσεις της, ενώ απείλησαν με παραιτήσεις..

από τα διοικητικά τους καθήκοντα σε περίπτωση πραγμάτωσης της σχεδιαζόμενης διαθεσιμότητας.

«Το πανεπιστήμιο, την επόμενη μέρα της διαθεσιμότητας, δεν θα είναι το ίδιο. Ήδη, λειτουργούμε οριακά και αν μας πάρουν έστω και έναν υπάλληλο η διοίκηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στην αίθουσα της Συγκλήτου. «Φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εάν δεν υπάρχουν οι άνθρωποί του», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος χαρακτηρίζοντας αυθαίρετο το νούμερο των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων που προβάλλει το υπουργείο Παιδείας. «Τα πανεπιστήμια έχουν ελλείψεις και για να μπορέσουν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της εκπαίδευσης και της έρευνας χρειάζονται άλλους 2.500 υπαλλήλους» είπε ο κ. Μυλόπουλος»

Πανεπιστημιακές κλινικές

Η επαπειλούμενη διαθεσιμότητα απειλεί τη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και δομών του ΑΠΘ, όπως είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Κτηνιατρικής. «Εάν σταματήσουν να λειτουργούν οι πανεπιστημιακές κλινικές "καταρρέει" το ΕΣΥ», επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος διευκρινίζοντας πως, εκτός από το κλινικό έργο, προσφέρονται και άλλες υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος της ποιότητας των νερών, το Κέντρο Αναφοράς AIDS, η κλινική των μεταμοσχεύσεων ήπατος και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Εφήβων. «Όλες αυτές οι υποδομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς διοικητικό προσωπικό», συμπλήρωσε.

Ομως και οι κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής εξυπηρετούν κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, σύμφωνα με τους καθηγητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κλινικές της Οδοντιατρικής απευθύνθηκαν για θεραπεία 5.064 ασθενείς το 2010-2011 και 7.385 το 2012-2013. «Για να διεκπεραιωθεί αυτό το έργο χρειάζεται στοιχειώδης υποστήριξη. Φέτος έχουμε τρεις διοικητικούς υπαλλήλους στη γραμματεία», είπε ο καθηγητής, Αργύρης Φυσιώτης.

Όμως και στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής η διαθεσιμότητα μπορεί να βάλει ...φρένο στις υπηρεσίες περίθαλψης μικρών και μεγάλων ζώων.

«Δεν είμαστε μία συνηθισμένη υπηρεσία»

Καίριο πλήγμα θα επιφέρει η διαθεσιμότητα και στη λειτουργία του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, όπου εργάζονται - ως διοικητικοί υπάλληλοι - σεισμολόγοι με διδακτορικά. «Το δίκτυο που έφτιαξε ο Βασίλης Παπαζάχος είναι συνδεδεμένο με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς σταθμούς», τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Σπύρος Παυλίδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην θέση που έχει το Εργαστήριο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Δεν είμαστε μία συνηθισμένη υπηρεσία. Αν φύγει έστω και ένας εργαζόμενος ο Σταθμός θα υπολειτουργήσει, ενώ, αν απομακρυνθούν περισσότεροι, θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του», υποστήριξε ο κ. Παυλίδης.

Εκτός των άλλων, στη Σαντορίνη λειτουργεί Ινστιτούτο για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, όπου γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων.

Γεωπονική Σχολή και Επιτροπή Ερευνών

«Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες», εάν απομακρυνθούν υπάλληλοι και από την Γεωπονική Σχολή, όπως τόνισε ο κοσμήτορας Δημήτρης Κωβαίος εξηγώντας ότι στηρίζουν τη λειτουργία του αγροκτήματος, των λαχανόκηπων (όπου 600 πολίτες καλλιεργούν λαχανικά) και των εγκαταστάσεων στα δάση του Ταξιάρχη και του Περτουλίου. Ομως και η Επιτροπής Ερευνών απειλείται με «λουκέτο», εάν απομακρυνθούν υπάλληλοι. «Κάθε χρόνο διαχειρίζεται 60 εκατ. ευρώ. Είναι τα έσοδα από τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος υπογραμμίζοντας πως προσφέρει πως προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.

 «Η βιτρίνα του πανεπιστημίου είναι οι ανασκαφές»

Για τις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας στις αρχαιολογικές ανασκαφές μίλησε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Μιλτιάδης Παπανικολάου διευκρινίζοντας πως οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στηρίζουν τόσο τη διοικητική λειτουργία της Σχολής όσο και τις ανασκαφές. «Φοβάμαι ότι αν απομακρυνθούν το αρχαιολογικό έργο θα "καταρρεύσει" την επόμενη μέρα», είπε ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε νωρίτερα πως «η βιτρίνα του πανεπιστημίου είναι οι ανασκαφές». 

Πηγή:agelioforos.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top