×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 119

«ΣΤΡΑΒΑ» ΔΟΝΤΙΑ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

11 Μαρτίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

don1(Άρθρο της κας. Μαρίνας Σαρκισιάν , οδοντίατρος , Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης – και της Ναταλί Ουργαντίδου …επί πτυχίω οδοντιατρικής)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Σύγκλειση είναι ο οδοντιατρικός όρος που προέρχεται από τις λέξεις συν+κλείνω

και με απλά λόγια είναι ο τρόπος με τον οποίο κλείνουν τα πάνω δόντια με τα κάτω. Η σχέση αυτή μπορεί να έχει να κάνει με οδοντικά στοιχεία (πώς έρχονται σε επαφή τα πάνω με τα κάτω δόντια) ή με σκελετικά στοιχεία (τι σχέση έχει η πάνω με την κάτω γνάθο). Όπως είναι λογικό υπάρχει σωστή και λανθασμένη σύγκλειση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ?

Πολλές καταστάσεις μπορούν να οριστούν ως δυσαρμονίες στη σύγκλειση. Από την πλευρά του ασθενή, η αυτοεξέταση θ’ αποκαλύψει πως κάποια δόντια φυτρώνουν στραβά, πως τα δόντια βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο (συνωστισμός), δόντια αραιά κι εκτός θέσης, τυχόν πόνους έστω και μικρούς στην περιοχή του προσώπου. Όλα αυτά τα αναφέρουμε στον οδοντίατρό μας, όπως επίσης του λέμε αν κάποια δόντια «βρίσκουν» πιο πριν από τ’άλλα όταν κλείνουμε το στόμα, ιδίωςμετάαπόκάποιαοδοντιατρικήεργασία. Γενικά δενθεωρούμετίποταασήμαντοκαιανάξιοαναφοράς.Επίσης, δυσαρμονίες στην αισθητική του προσώπου (πχ προγναθισμός) είναι πράγματα που θα πρέπει να υποψιάσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν σε εξέταση από ειδικό. Την τελική διάγνωση φυσικά θα τη δώσει ο προσωπικός μας οδοντίατρος.

ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ?

  • Δυσαρμονία μεγέθους δοντιών και γνάθων: πχ ένα μικρό στόμα που θα έχει μεγάλα δόντια, αυτά δεν θα «χωράνε», με συνέπεια συνωστισμούς και συμφορήσεις.
  • Κληρονομικές παράμετροι
  • Μακροχρόνιες συνήθειες που τη δημιουργούν: πχ παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις δοντιών
  • Άλλες παράμετροι: πχ μετά από τραυματισμό, μετά από πρόωρη απώλεια «παιδικού» δοντιού, μετά από όγκους γνάθων, κ.ά.
  • Υπάρχουν θεωρίες που ισχυρίζονται πως η ανατολή του φρονιμήτη μπορεί να επηρρεάσει δυσμενώς τη σύγκλειση και να οδηγήσει σε «στράβωμα» προηγουμένως ευθυγραμισμένων δοντιών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ. ΓΙΑΤΙ Ν’ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ?

Σήμερα, ο κυρίαρχος παράγοντας που οι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό τους για λάθος σύγκλειση, είναι ο αισθητικός παράγοντας. Ζητάμε δηλαδή βοήθεια από τον ειδικό, ώστε να έχουμε ένα πιο όμορφο χαμόγελο, με δόντια σε ευθύ τόξο, που δεν θα είναι στραβά ή το ένα πάνω στο άλλο ή ακόμα κι έκτοπα. Αυτός είναι πολύ υποκειμενικός παράγοντας, αφού μπορεί να υπάρχουν άτομα με σοβαρά συγκλεισιακά προβλήματα που δεν τους ενοχλούν όμως αισθητικά ή και το αντίθετο-ένα δόντι λίγο στραβό που όμως επηρρεάζει πολύ αρνητικά την ψυχολογία και θέλουμε πάσει θυσία να διορθωθεί. Υπάρχουν όμως και λειτουργικοί παράγοντες κι αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούν τα στραβά δόντια στην υγεία μας. Για παράδειγμα, δόντια τα οποία βρίσκονται σε έκτοπη θέση είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά κι έτσι είναι πιο ευάλωτα σε τερηδόνα ή ουλίτιδα. Άλλες φορές, ο ασθενής ψευδίζει ή/και προφέρει λάθος τις λέξεις, με αποτέλεσμα να αισθάνεται άσχημα και να επηρρεάζεται η αυτοεκτίμησή του. Ακόμα, μπορεί η μασητική ικανότητα να μειωθεί κι ο ασθενής ουσιαστικά να δαγκώνει λανθασμένα και να δυσκολεύεται στο φαγητό. Τέλος, τα προβλήματα σύγκλεισης, δημιουργούν υπέρμετρες δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι που δέχεται περισσότερη δύναμη από αυτήν που είναι «σχεδιασμένο» να αντέχει.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

don2

Αφού γίνει η διάγνωση από τον ειδικό οδοντίατρο, αυτός θα σας παραπέμψει στον ορθοδοντικό. Ο ορθοδοντικός θα αποφασίσει ποια θεραπεία σας ταιριάζει καλύτερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αφαιρούμενο μασελάκι, για να σταθεροποιηθούν τα δόντια στη νέα τους θέση. Αν το βασικό πρόβλημα είναι η συμφόρηση, μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή ενός ή περισσότερων δοντιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, χρειάζονται να τοποθετήσουμε ακίνητα σιδεράκια. Σήμερα όμως, με τις νέες αισθητικές μεθόδους, είναι δυνατόν να βάλουμε αισθητικά σιδεράκια ή και «αόρατα», τα οποία να μην επηρρεάζουν την αυτοπεποίθηση του ασθενή. Σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, π.χ. πολύ σοβαρός προγναθισμός ή υπογναθισμός, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

don3

Τα στραβά δόντια πολλές φορές πρέπει να διορθώνονται όχι μόνο για αισθητικές αλλά και για λειτουργικές παραμέτρους. Ως αποτέλεσμα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ακόμα κι αν δεν μας ενοχλεί μια στραβή οδοντοφυϊα, καλό είναι να επιβεβαιώνει ο οδοντίατρός μας πως δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να διορθωθεί. Μία απλή ενημέρωση συνήθως δεν κοστίζει πολύ, ενώ η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

 

 

 

Τελευταία άρθρα από τον/την 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top