Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

02 Απριλίου 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

gr1(Άρθρο του Παθολόγου – Ηπατολόγου MD, PhD κ. Μανόλη Κ. Σινάκου - Θεσσαλονίκη)

Τα τελευταία 30 χρόνια σημειώθηκαν θεαματικές εξελίξεις στην κατανόηση και θεραπεία των περισσότερων ηπατικών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα υπολογίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι

πάσχουν ακόμη από κάποια χρόνια ηπατική πάθηση και ότι περίπου 170.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από κίρρωση του ήπατος (μια κατάσταση που προκαλείται από οποιαδήποτε ηπατική πάθηση). Επιπλέον, κάθε χρόνο περίπου 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η συχνότερη ηπατική πάθηση είναι η αλκοολική ηπατοπάθεια. Εκτιμάται ότι η οντότητα αυτή συμβάλει σαφώς περισσότερο από τις υπόλοιπες ηπατικές παθήσεις στους θανάτους που προκαλούνται από ηπατική νόσο (μέχρι και 47 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό). Μια άλλη πάθηση που αναγνωρίζεται με αυξανόμενη συχνότητα είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, η οποία σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και το σακχαρώδη διαβήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 20% του πληθυσμού πάσχει από αυτή τη διαταραχή, ενώ οι εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι σύντομα αναμένεται να γίνει η πιο συχνή ηπατική πάθηση. Οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες (B και C) αφορούν σε σαφώς μικρότερο αριθμό ασθενών, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο μετάδοσής τους. Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία υπολογίζουν τη συχνότητά τους στην Ελλάδα σε περίπου 2,6% και 1,9%, αντίστοιχα.

Η συνολική εκτίμηση της συχνότητας των ηπατικών παθήσεων τις αναγάγει σε σημαντική πηγή νοσηρότητας και θνητότητας για τον πληθυσμό (μεγαλύτερης από τον καρκίνο του μαστού για παράδειγμα). Κατά συνέπεια, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης αυτών των παθήσεων έτσι, ώστε οι θεαματικές θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν συμβεί να ωφελήσουν μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.

Πηγή: hepatologist.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top