ΈΡΕΥΝΑ EPSM24: ΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

17 Δεκεμβρίου 2018
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Σάλος έχει δημιουργηθεί με την διαφαινόμενη τιμωρία του Άρη Ξηροποτάμου λόγω της μη προσέλευσης του διορισμένου από την Ένωση γιατρού του αγώνα κόντρα στην ΑΕ Αγ. Γεωργίου.

Κατόπιν οδηγίας της UEFA, Κ.Α.Π. της ΕΠΟ θέτει στους γηπεδούχους συλλόγους την ευθύνη για την ύπαρξη γιατρού/νοσηλευτή/διασώστη/αποφοίτου ΤΕΙ/διαπιστευμένου από το ΕΚΑΒ/ειδικά πιστοποιημένου στην παροχή πρώτων βοηθειών, που να μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα και ορθά σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Την ίδια ώρα, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας έχει - υπό τη συναίνεση των συλλόγων - λάβει την πρωτοβουλία να καταρτίζει την λίστα των γιατρών και να τους διορίζει στους κατά τόπους αγώνες κάθε σαββατοκύριακο, ορίζοντας και τους αναπληρωτές γιατρούς.
Η αναζήτηση της λογικής

Το τίμημα των παραπάνω πληρώνει ο Άρης Ξηροποτάμου, που, κατά την ΕΠΟ υπεύθυνος για την ύπαρξη γιατρού αλλά κατά την ΕΠΣΜ αναρμόδιος να τον επιλέξει ο ίδιος, αντιμετωπίζει απειλή αφαίρεσης 3 βαθμών, τιμωρίας με πρόστιμο 300 ευρώ και ήττας με 0-3 ά.α από την ΑΕ Αγ. Γεωργίου, σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. Το αίσθημα αδικίας και παραλόγου έχει κατακλύσει τους ανθρώπους της ομάδας, με τον προπονητή, Πέτρο Πετρίδη, να εξηγεί στο epsm24:

«11:30 το πρωί στον Ξηροπόταμο, δεν έρχεται ο γιατρός που τον έχει διορίσει η ΕΠΣΜ, η οποία μάλιστα έχει να στείλει και αναπληρωτές, ο δε δικός μας δεν σηκώνει το τηλέφωνο του ούτε ειδοποιεί πως έχει κάποιο κώλυμα και καλούμαστε εμείς, επαναλαμβάνω 11:30 το πρωί στον Ξηροπόταμο (!), να βρούμε γιατρό! Και ρωτάμε: για ποιο λόγο η ΕΠΣΜ ορίζει υπεύθυνες τις γηπεδούχες ομάδες για την παρουσία γιατρού στους αγώνες, αλλά ορίζει εκείνη τους διαιτητές; Ο συγκεκριμένος ήταν στο ΠΑΟΚ Σταυρού-Λητή το Σάββατο, σε εμάς την Κυριακή και 15:00 θα έπρεπε να είναι στο Μόδι. Πρώτη φορά συναντώ κάτι τέτοιο!».

Μάλιστα, ο τεχνικός του Άρη συνέχισε αναφέροντας: «Έχουμε τα αγωνιστικά μας προβλήματα και τις δυσκολίες με την έλλειψη παικτών, έχουμε τώρα και αυτό. Απορώ πραγματικά πώς γίνεται να είναι υπεύθυνος ο γηπεδούχος ενώ ο ορισμός του γιατρού γίνεται από την Ένωση! Στην ΕΠΣΜ δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και στις άλλες Ενώσεις δεν ισχύει ο ορισμός του γιατρού από την διοργανώτρια αρχή, την ευθύνη έχουν οι ομάδες. Στο δικό μας παιχνίδι, πάντως, χωρίς να φταίμε, ο άνθρωπος δεν εμφανίστηκε ποτέ και ο διαιτητής μας είπε ότι αν ξεκινήσει τον αγώνα θα παραπεμφθεί πειθαρχικά». Η τελευταία πρόταση είναι σωστή, αφού όντως κάτι τέτοιο προβλέπεται στον Κ.Α.Π.

«Μαθαίνω ότι η τιμωρία, αν και όχι κοινοποημένη ακόμα, είναι δεδομένη. Εξάλλου την κυνηγά και η άλλη ομάδα. Θα μας βρουν μπροστά τους, όμως, και η Ένωση και η ΑΕ Αγίου Γεωργίου. Θέλουν να διαλύσουν τις ομάδες; Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν; Ήδη ο Δήμος Βόλβης έχει πολλές ομάδες που παραμένουν λόγω οικονομικών δυσκολιών εκτός πρωταθλημάτων. Η ομάδα μας είναι σαν όλες τις άλλες, άνθρωποι δίνουν κόπο και χρήματα, τα παιδιά αφιερώνουν ώρες και στιγμές από την προσωπική τους ζωή και έρχεσαι να μας βάλει ταφόπλακα; Είναι δυνατόν;».

Το λάθος των συλλόγων

Όλα όσα ανέφερε ο κ. Πετρίδης ήταν σωστό υπό το πρίσμα της λογικής. Όμως, οι σύλλογοι έχουν προηγουμένως… παραδόσει τα κλειδιά στην Ένωση αναφορικά με το ζήτημα της επιλογής και του διορισμού των γιατρών. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση πρότεινε την παραπάνω λύση για συγκεκριμένους λόγους που μας εξήγησε αμέσως μετά ο Γ.Γ της, Πάνος Γιουρούκαλης, με τις ομάδες να την αποδέχονται. Το λάθος σε όλο αυτό είναι, βέβαια, πως, μπορεί μεν οι σύλλογοι να έθεσαν εαυτούς αναρμόδιους για το ζήτημα των γιατρών, την ώρα όμως που δεν μπορεί να παραβλεφθεί η αντικειμενική τους ευθύνη για την απουσία αυτών από τους αγώνες, βάσει όσων ορίζονται στον Κ.Α.Π.

«Η ΕΠΟ, με οδηγία από την UEFA, έχει χρεώσει τα σωματεία με την ευθύνη για τους γιατρούς», εξηγεί ο κ. Γιουρούκαλης. «Αν, όμως, αφήσουμε τα σωματεία να βρουν γιατρό μόνα τους, θα γίνουν σκηνές Άγριας Δύσης, μετά από καιρό θα καταλήγαμε τελικά σε κεντρική συμφωνία, με την Ένωση, όπως και έγινε. Με αυτήν την κατάσταση, να ορίζει η Ένωση τους γιατρούς, υπερβάλλει την δικαιοδοσία που ρυθμίζει ο Κ.Α.Π., σίγουρα. Αλλά η λύση έγινε αποδεκτή».

«Τι μπορεί να γίνει; Να στέλνουμε την εγκύκλιο της ΕΠΟ στους γηπεδούχους, αν και μπορούν να την βρουν στον διαδίκτυο,  και μετά αυτοί θα μπορούν να πάρουν τηλέφωνο τον γιατρό ως γηπεδούχοι και υπεύθυνοι, ώστε να επικοινωνούν μαζί τους και να επιβεβαιώνουν την παρουσία του στο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να γίνει και μεσοβδόμαδα, το βράδυ της Παρασκευής, το πρωί του Σαββάτου έστω. Μετά πάμε και στην υποκειμενική ευθύνη του γιατρού, το αν θα καλέσει να ενημερώσει για την απουσία του κλπ. Όπως και να έχει, η Ένωση είναι με δεμένα χέρια όσον αφορά στην απόφαση της, πρέπει να κάνει όσα επιβάλλει ο Κ.Α.Π.. Μπορεί να πάρει άλλη απόφαση, αλλά θα προσφύγει το άλλο σωματείο στην ΕΠΟ, θα έχει φυσικά δίκιο και θα ντροπιαστούμε και ως Ένωση. Καλό θα είναι, λοιπόν, οι πρόεδροι, οι παράγοντες να παίρνουν τηλέφωνο τον γιατρό, να έχουν τα στοιχεία του».Όσον αφορά στο ζήτημα των αναπληρωτών, ο Γ.Γ της ΕΠΣΜ δήλωσε:

«Ο διαιτητής κάλεσε τους αναπληρωτές, ήταν όμως πολύ μακρυά. Τους έδωσε προθεσμία μισής ώρας, που ήταν μάλιστα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αν ήταν να ξεκινήσει τελικά το παιχνίδι θα έπρεπε να προλάβουν να τελειώσει πριν σκοτεινιάσει. Οι γιατροί του απάντησαν πως δεν προλάβαιναν να παρευρεθούν στο γήπεδο εντός αυτής της χρονικής προθεσμίας και η κατάσταση δεν μπόρεσε να αλλάξει».

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς, πως με την παραχώρηση της αρμοδιότητας διορισμού των γιατρών από τους συλλόγους προς την ΕΠΣΜ, οι πρώτοι έλαβαν ουσιαστικά το ρίσκο να καταλήξουν να ευθύνονται αντικειμενικά αλλά όχι υποκειμενικά. Αυτό συμβαίνει και με τον Άρη Ξηροποτάμου, με τον προπονητή του δικαίως να απορεί με το παράλογο της όλης κατάστασης, αλλά καμιά διέξοδο αναφορικά με την αποφυγή της τιμωρίας να μην φαίνεται στον ορίζοντα.

update:

Από την ΕΠΣ Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι :
Ο αγώνας Αρης Ξηροποτάμου – ΑΕ Αγίου Γεωργίου, που δεν τελέστηκε λόγω μη παρουσίας Ιατρού, κατακυρώνεται στο σωματείο, ΑΕ Αγίου Γεωργίου με τέρματα 3-0 και μηδενίζεται το σωματείο, Αρης Ξηροποτάμου με τέρματα 0-3.

Από το σωματείο, Αρης Ξηροποτάμου, που κρίθηκε υπαίτιο για τη μη διεξαγωγή του αγώνα, αφαιρούνται τρεις βαθμοί (-3) από το τρέχον πρωτάθλημα αγωνιστικής περιόδου 2018 – 2019.

 

epsm24.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top