ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ …
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

29 Μαϊος 2017
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

katerliΤο 1923 με τον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι 400 περίπου οικογένειες του Κατιρλί της Βιθυνίας, αναγκάστηκαν να αφήσουν την όμορφη πατρίδα τους και να εγκατασταθούν, ως πρόσφυγες πλέον σε δύο περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με την ενορία που ανήκαν.


Έτσι, οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής έφτασαν στον Σταυρό, ιδρύοντας τον οικισμό «Παραλία Σταυρού», και οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη, στο σημερινό Δήμο Καλαμαριάς, ιδρύοντας το «Νέο Κατιρλί».

Λίγο αργότερα στην Παραλία Σταυρού στις 300 οικογένειες από το Κατιρλί, προστέθηκαν και κάποιες από τη Μάδυτο της Προύσας, οι οποίες ενσωματώθηκαν αμέσως στον οικισμό.
Ετσι λοιπόν το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στα πλατάνια στον Σταυρό φέτος πιο όμορφο από ποτέ χάρη στις προσφορές των πιστών ,έγινε ''φάρος''για τις Χαμένες Πατρίδες .

Στα εγκαίνια του παρευρέθησαν Κατιρλιώτες από την Καλαμάρια Θεσσαλονίκης που αντάμωσαν με Κατιρλιώτες από τον Σταυρό μέσα σε κλίμα συγκίνησης ,ακολούθησε δεξίωση στο Κ.Α.Π.Η Σταυρού με τα παραδοσιακά εδέσματα των Κατιρλιωτών να δίνουν ένα όμορφο τόνο στην ημέρα.
Να ευχαριστήσουμε τον κ Θεοχάρη Καρακεχαγια για το φωτογραφικό του υλικό .


 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top