Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ …
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

29 Μαϊος 2017
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

katerliΤο 1923 με τον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι 400 περίπου οικογένειες του Κατιρλί της Βιθυνίας, αναγκάστηκαν να αφήσουν την όμορφη πατρίδα τους και να εγκατασταθούν, ως πρόσφυγες πλέον σε δύο περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με την ενορία που ανήκαν.


Έτσι, οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής έφτασαν στον Σταυρό, ιδρύοντας τον οικισμό «Παραλία Σταυρού», και οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη, στο σημερινό Δήμο Καλαμαριάς, ιδρύοντας το «Νέο Κατιρλί».

Λίγο αργότερα στην Παραλία Σταυρού στις 300 οικογένειες από το Κατιρλί, προστέθηκαν και κάποιες από τη Μάδυτο της Προύσας, οι οποίες ενσωματώθηκαν αμέσως στον οικισμό.
Ετσι λοιπόν το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στα πλατάνια στον Σταυρό φέτος πιο όμορφο από ποτέ χάρη στις προσφορές των πιστών ,έγινε ''φάρος''για τις Χαμένες Πατρίδες .

Στα εγκαίνια του παρευρέθησαν Κατιρλιώτες από την Καλαμάρια Θεσσαλονίκης που αντάμωσαν με Κατιρλιώτες από τον Σταυρό μέσα σε κλίμα συγκίνησης ,ακολούθησε δεξίωση στο Κ.Α.Π.Η Σταυρού με τα παραδοσιακά εδέσματα των Κατιρλιωτών να δίνουν ένα όμορφο τόνο στην ημέρα.
Να ευχαριστήσουμε τον κ Θεοχάρη Καρακεχαγια για το φωτογραφικό του υλικό .

katerli.jpg katerli1.jpg katerli10.jpg

katerli11.jpg katerli12.jpg katerli13.jpg

katerli14.jpg katerli15.jpg katerli16.jpg

katerli17.jpg katerli18.jpg katerli19.jpg

katerli2.jpg katerli3.jpg katerli4.jpg

katerli5.jpg katerli6.jpg katerli7.jpg

katerli8.jpg katerli9.jpg

 

Μαρία Μπακατζά

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαρία Μπακατζά