Δίμηνη απαλλαγή από ενοίκια
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

27 Ιανουαρίου 2021
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών προβλέπεται πως η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται.

 

Την απαλλαγή καταβολής ενοικίου για το πρώτο δίμηνο του έτους για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου (με αποζημίωση των ιδιοκτητών κατά 80% για τα φυσικά πρόσωπα και 60% για τα νομικά πρόσωπα), νέο σχέδιο ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων με ανώτατο ποσό τα 3 εκατ. ευρώ, αναστολή πληρωμής επιταγών και οικονομική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ στην εταιρεία αερομεταφορών Aegean προβλέπει το σχέδιο νόμου για την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα:

• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία, που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος και όχι επί της απώλειας. Επίσης, τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται.

• Στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με ποσά έως 3 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αφορά πάγιες δαπάνες (μισθοδοσίας, λογαριασμών κ.λπ.), αφού προηγουμένως αφαιρεθούν δαπάνες που έχουν καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής στήριξης, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων δαπανών κ.λπ.

• Οσες επιταγές εμφανιστούν από τις 2 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τις επιταγές που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Για επιταγές που είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής κατά επιπλέον 45 ημέρες. Οι κομιστές εκτός από «πάγωμα» των επιταγών κατά 75 ημέρες θα δικαιούνται και παράταση για την πληρωμή του ΦΠΑ.

• Χορηγείται οικονομική ενίσχυση με τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε. για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του ποσού γίνεται με την αίρεση ότι η εταιρεία έχει προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ και έχει αρμοδίως πιστοποιηθεί η πλήρης και εξ ολοκλήρου καταβολή του συνολικού ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και την καταβολή της ενίσχυσης εκδίδονται και παραδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας Αεροπορίας Αιγαίου.

• Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται εντός του έτους.

 

kathimerini.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top