ΒΟΜΒΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΤΑ 242,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

24 Μαρτίου 2021
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

 


Η επιδημιολογική κρίση επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ.Η επιδημιολογική κρίση επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ.
Τα χρέη μοιράζονται σε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης.

To ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υπάρξει εισηγήσεις προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων όταν θα λήξουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης.
Παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και θα αφορούν σε επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις εταιριών που επλήγησαν από την πανδημία έχουν όμως προοπτικές.Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υπάρξει εισηγήσεις προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων όταν θα λήξουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και θα αφορούν σε επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις εταιριών που επλήγησαν από την πανδημία έχουν όμως προοπτικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από τα 242,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο ποσό, 108,1 δισ. είναι στην εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δις. ευρώ σε τράπεζες και Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

εικονα1

 

Εκείνο το οποίο σημειώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι ότι αν και το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού χρέους το 2020 δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019 ωστόσο αναμένεται να επιδεινωθεί όταν θα πάψουν οι αναστολές πληρωμών, θα λήξουν μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης όπως το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».Εκείνο το οποίο σημειώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι ότι αν και το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού χρέους το 2020 δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019 ωστόσο αναμένεται να επιδεινωθεί όταν θα πάψουν οι αναστολές πληρωμών, θα λήξουν μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης όπως το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».
Επισημαίνει μάλιστα ότι τότε ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής, που ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από τον δημόσιο τομέα. Τέτοιες παρεμβάσεις που αφορούν ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να έχουν διαφανείς κανόνες και κριτήρια και να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

voria.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top