Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΗΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ..ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ …ΚΡΟΙΣΟΥΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

30 Ιουνίου 2019
(1 Ψήφος)
K2_ITEM_AUTHOR 

Ποια είναι τα νησιά που διατίθενται στη Β. Ελλάδα-Τι χρειάζεται για να αποκτήσει κάποιος τον επίγειο παράδεισο του-Ποιο είναι το προφίλ των αγοραστών

Σημάδι εξαιρετικού πλούτου, σύμβολο αίγλης και διάθεση για απομόνωση. Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για να αποκτήσει κανείς το δικό του νησί. Ο λόγος για να μη το κάνει, αν δεχτούμε πως έχει την οικονομική ευρωστία; Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει με τη γραφειοκρατία.

Τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα είναι κληρονομιά που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και οι ιδιοκτήτες τους αποφασίζουν να τα πωλήσουν λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, της φορολογίας αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που θα τους παρείχε τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτά.

Η εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση με το λευκό κοστούμι, το πούρο ανά χείρας και τα μαύρα γυαλιά αποτελεί ανεξίτηλη μνήμη πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη νησιού. Πόσοι και ποιοι μπορούν να βρεθούν στη θέση του Ωνάση αποκτώντας ένα σπάνιο κομμάτι γης και που υπάρχουν νησιά προς πώληση;

Στη Βόρεια Ελλάδα εξέχουσα θέση έχουν το Σπαλαθρονήσι (103.782 τ.μ.), που βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, στον Τορωναίο Κόλπο, στη Χαλκιδική, το Φιδονήσι (165.000 τ.μ.) που βρίσκεται στην Καβάλα, απέναντι από την παραλία της Νέας Ηρακλείτσας, η Ελευθερόνησος (7.7060,98 τ.μ.) στη Χαλκιδική, στο ύψος του Καταφυγίου Άγριας Ζωής και το Λευτεράκι (Μανωλιά) (3.923,52 τ.μ.) στην ίδια τοποθεσία με την Ελευθερόνησο. Τα εν λόγω νησιά βρίσκονται μεταξύ των ιδιωτικών νησιών που διαχειρίζεται το μεσιτικό γραφείο MYRÓ Real Estate.

«Δυνάμενος αγοραστής ελληνικού νησιού θα μπορούσε να είναι κάποιος κροίσος, από αυτούς που απέμειναν στην Ελλάδα, ή του εξωτερικού, ο οποίος διαθέτει την οικονομική άνεση να συντηρήσει ένα περιουσιακό στοιχείο αυτού του μεγέθους και θέλει να το αξιοποιήσει, κατά πάσα πιθανότητα, ως προσωπικό του, πολυτελή προορισμό απόδρασης» εξηγεί στη voria.gr ο Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, διευθυντής του οίκου δημοπρασιών MYRÓ Antiques House και στέλεχος στο γραφείο MYRÓ Real Estate του ομίλου, υπογραμμίζοντας πως το νησί που έχει ιδιαίτερη ζήτηση είναι το Σπαλαθρονήσι κυρίως από ξένους επενδυτές, με έμφαση στους Ρώσους.
«Η πολυπλοκότερη επενδυτική κίνηση, όσον αφορά στην αγορά ενός νησιού, θα μπορούσε να υλοποιηθεί από κάποιον επιχειρηματία ή επενδυτικό - τουριστικό όμιλο επιχειρήσεων, στόχος του οποίου θα ήταν η τουριστική εκμετάλλευση του ακινήτου, αναγείροντας ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας ή αποσκοπώντας σε εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον κορμό του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, τον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Παναγιωτίδης.

Οι αγοραπωλησίες νησιών

Οι αγοραπωλησίες νησιών εξελίσσονται σε «επικίνδυνη» αποστολή καθώς αποπνέουν αέρα μυστηρίου και απαιτούν αντοχές για όσους αναλαμβάνουν να τις φέρουν σε πέρας λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που σπάει κάθε ρεκόρ και απαιτεί ούτε λίγο, ούτε πολύ 32 άδειες από σειρά υπουργείων και υπηρεσιών.
Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής νησιού θα πρέπει να ξεκινήσει υποβάλλοντας το ενδιαφέρον του εγγράφως σε μεσιτικό γραφείο που διαθέτει φακέλους νησιών προς πώληση. Αν και για την αγοραπωλησία απαιτείται από αγοραστές και ιδιοκτήτες εμπιστευτικότητα, η διαδικασία δεν απέχει από αυτή της αγοράς ενός σπιτιού με το πρόσθετο βάρος της τεράστιας γραφειοκρατίας και των πολλών αδειών που απαιτούνται. Εκτός από την έγκριση τεσσάρων υπουργείων, απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή.

Το τίμημα της πώλησης καθορίζεται από την προσβασιμότητα, την απόσταση από τη στεριά καθώς και αν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και αρχαία.

Το ύψος του τιμήματος επηρεάζεται και από τις παροχές, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ηλεκτρισμός και νερό. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του νησιού μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, όπως π.χ. μονάδα αφαλάτωσης
Σπαλαθρονήσι και Φιδονήσι

Τα πλέον γνωστά νησιά, προς πωληση, της Βορείου Ελλάδας, είναι το Σπαλαθρονήσι και το Φιδονήσι. Το Σπαλαθρονήσι πήρε το όνομά του από το φυτό Σπάραθος, βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή Σιθωνίας και μεταξύ αυτού και της ακτής παρεμβάλλεται ένα μικρότερο νησάκι, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, που μαζί με ένα βραχώδες τρίτο (βραχονησίδα), αποτελούν το σύμπλεγμα που φέρει την ονομασία Σπαλαθρονήσια.

Το ιδιωτικό νησί Φιδονήσι, 165.000 τ.μ., βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο με κοντινότερη την ακτή της Ηρακλείτσας του δήμου Ελευθερών, στο νομό Καβάλας. Απέχει 1,5 μίλια από την ακτή και τα εγγύτερα σε αυτό αστικά κέντρα είναι αυτά της Καβάλας, της Ηρακλείτσας - με την τελευταία να αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια για τους Βαλκάνιους και τους Έλληνες της περιοχής - και της Περάμου, επίσης τουριστικό θέρετρο.

Νησιά προς ενοικίαση

Εκτός όμως από πώληση, πολλοί ιδιοκτήτες νησιών δεν λένε όχι στην ενοικίαση της έκτασης τους καθώς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, ή ακόμα και το ταξίδι του μέλιτος σε ένα μέρος που θα εξασφαλίζει την πλήρη ιδιωτικότητα. Παγκοσμίως, 236 νησιά προσφέρονται για ενοικίαση, με μόλις 15 να βρίσκονται στην Ευρώπη, όπου η πλειοψηφία τους βρίσκεται κοντά στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας. Στην Ελλάδα αντιθέτως, υπάρχουν μόνο δυο νησιά που θα μπορούσε κάποιος να ενοικιάσει για πιο… απομονωμένες καταστάσεις.

Η παγκόσμια αγορά νησιών εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με 633 νησιά να βρίσκονται προς πώληση. Η πλειονότητα των νησιών που βρίσκονται προς πώληση παγκοσμίως εντοπίζονται σε Καραϊβική, Μεξικό, Μαλδίβες και Γαλλική Πολυνησία.

 

 

 

Πηγή:.voria.gr

Σούζυ Αρχοντή

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζυ Αρχοντή