ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

22 Ιουλίου 2019
(2 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Δεν είμαι κακός μαθητής… έχω μαθησιακές δυσκολίες!

Από την στιγμή που το παιδί ενταχθεί στο σχολικό πλαίσιο οι γονείς ενδιαφέρονται, ανησυχούν και αξιολογούν την επίδοση του παιδιού. Αρκετοί είναι οι γονείς οι οποίοι παραπονιούνται πως το παιδί τους δεν <<στρώνεται>>  να διαβάσει ή αποφεύγει συστηματικά να ασχοληθεί με τις σχολικές του εργασίες . Όλα αυτά λοιπόν, μπορεί να μην οφείλονται σε  τεμπελιά αλλά σε κάτι πιο σημαντικό όπως είναι οι μαθησιακές δυσκολίες. Τα σημάδια τα οποία πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς θα αναλυθούν παρακάτω.

  1. Προβλήματα στην μνήμη

Παιδιά και έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν δυσκολίες στο να απομνημονεύουν ακαδημαϊκές και μη πληροφορίες πχ το ραντεβού με γιατρό. Οι εκπαιδευτικοί σχολιάζουν πως για τα παιδιά αυτά ισχύει το ‘’ από το ένα αυτί μπαίνει από το άλλο βγαίνει’’ το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς (Gargiulo, 2004). Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα στην μακροπρόθεσμη και όχι στην βραχυπρόθεσμη μνήμη (Silver, 2001). Άλλη μια έρευνα αποδεικνύει πως παιδιά με διαταραχές προσοχής παρουσιάζουν αδυναμίες στην οπτικοχωρική μνήμη (Alloway, Rajendran & Archibald, 2009), ενώ μια άλλη έρευνα υποστηρίζει πως οι μαθησιακές δυσκολίες σχετίζονται με όλες της περιοχές της μνήμης (Alloway & Archibald, 2008).

Alloway, T. P. &Archibald, L. M. D. (2008).Working Memory and Learning in Children With Developmental Coordination Disorder and Specific Language Impairment. Journal of Learning Disabilities, 41, 251-262.

Alloway, T. P., Rajendran, G. & Archibald, L. M. D. (2009). Working Memory in Children With Developmental Disorders, 42(4), 372-382.

  1. Διαταραχές ελλειμματικής προσοχής

        Σύμφωνα με αποτέλεσμα πολλών ερευνών διαπιστώνεται σύνδεση μεταξύ της Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ-Υ) και των μαθησιακών δυσκολιών. Το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μια δραστηριότητα ακόμη και σε ένα παιχνίδι για αρκετή ώρα. Το παιδί μπορεί να μην ακούει ή μπορεί να μην είναι πρόθυμό να ακολουθήσει τις εντολές που του δίνονται. Σε μερικές περιπτώσεις η διαταραχή μπορεί να συνοδεύεται από υπερκινητικότητα. Η ασυνέπεια και η αδυναμία προσήλωσης οδηγεί σε αρνητικές επιδόσεις στο σχολικό πλαίσιο και σε αργούς ρυθμούς μάθησης.

  1. Αργος ρυθμός ανάγνωσης και γραφής

Πρόκειται κυρίως για την διαταραχή της δυσλεξίας. Χαρακτηριστικό είναι πως το παιδί κομπιάζει κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, χάνει την σειρά του κειμένου, διαβάζει λάθος της λέξεις χωρίς να το καταλαβαίνει, δεν τονίζει σωστά της λέξεις. Επιπλέον παρουσιάζει δυσκολίες στην αποκωδικοποίηση των ήχων και κυρίως των δίψηφων συμφώνων (πχ στ τζ), δυσκολεύεται στην ανάγνωση πολυσύλλαβων λέξεων και δεν ολοκληρώνει την ανάγνωση σε ικανό χρόνο. Τέλος αγνοεί τα σημεία στίξης, προσθέτει φθόγγους ή συλλαβές στις λέξεις που διαβάζει και δεν μπορεί να αποδώσει γραπτά της κεντρική ιδέα που διάβασε.

  1. Δυσκολία στην αντίληψη του χρόνου

  Το παιδί στην ηλικία των 6 θα πρέπει να είναι σε θέση να κατονομάζει του μήνες, τις μέρες της εβδομάδας καθώς και τις εποχές του χρόνου. Το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες είναι πιθανό να αποτυγχάνει να ολοκληρώσει με επιτυχία τα παραπάνω. Επιπλέον η γενικότερη αντίληψη του χρόνου είναι λανθασμένη. Το παιδί δυσκολεύεται να εξιστορήσει ένα γεγονός και να αναφερθεί σωστά στις μέρες που συνέβησαν τα γεγονότα.

  1. Δυσκολία αντίληψη του χώρου

Η αδυναμία αντίληψης του χώρου αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι. Το παιδί μπερδεύει το πάνω με το κάτω, το δεξιά με το αριστερά. Ενώ δυσκολεύεται να περιγράψει μία διαδρομή. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με την δυσλεξία και πρέπει οι γονείς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία ειδικότερα αν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση.

  1. Προβλήματα όρασης και ακοής

kidhelp

Μειωμένη οπτική οξύτητα ή προβλήματα ακοής μπορεί να συνδέονται με την παρουσία μαθησιακών δυσκολιών. Όσον αφορά την όραση θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις από οπτομέτρη  οι οποίες θα δείξουν αν οι οπτική οξύτητα είναι μειωμένη.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν ανησυχούν για τις μαθησιακές επιδόσεις το παιδιού τους;

 Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι περισσότερο συχνές από όσο νομίζουμε. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να αγνοούν τα συμπτώματα. Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν τα συμπτώματα και αν υπάρχει κάτι που τους ανησυχεί να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό ώστε με την συμμέτοχή του παιδιού σε ειδικά προγράμματα τα συμπτώματα να περιορισθούν ή να βελτιωθουν. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται, όταν οι γονείς και οι ειδικοί βασίζονται σε μία αληθινοί και συνεργατική σχέση.

Επιμέλεια

Σίμου Πηνελόπη

Λογοθεραπεύτρια

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Πηνελόπη Σίμου

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top