Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα πληρωθεί τον Μάιο το επίδομα των 534 ευρώ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

11 Μαϊος 2020
(1 Ψήφος)
K2_ITEM_AUTHOR 

Επίδομα έως 534 ευρώ για το σύνολο του Μαΐου θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, οι εργαζόμενοι σε όσες πλήττονται και η σύμβαση εργασίας τους παραμένει σε αναστολή.

 

Όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, ειδικά για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή του κράτους και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η παραπάνω αναστολή, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Ακόμα και στη περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι καταγγελίες αυτές θα είναι άκυρες.

Σύμφωνα με την Naftemporiki.gr, στα 534 ευρώ για όλο το Μάιο ανέρχεται οι αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες οι οποίες δεν θα επαναλειτουργήσουν τον τρέχον μήνα.

Το διάστημα από 18/5/2020 έως και 31/5/2020 οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές το Μάιο θα πρέπει να υποβάλλουν το ειδικό έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για την παράταση ή την ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία θα δηλώνουν:

*τη συνέχιση αναστολής της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής (βάσει ΚΑΔ, οριζόμενους από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά),
*τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή και
*τα στοιχεία του εκμισθωτή και του ενοικίου του ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή του κράτους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων supportemployees.services.gov.gr, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους συνεχίζει να είναι σε αναστολή με εντολή του κράτους, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοιού και για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία προκειμένου να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο.

Το χρονικό όριο της παράτασης της αναστολής της σύμβασης εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30 ημέρες και όχι πέρα από τις 31 Μαΐου.Για παράδειγμα επιχείρηση η οποία επαναλειτουργεί στις 11 Μαίου, μπορεί να παρατείνει την αναστολή της σύμβασης εργασίας έως τις 31 Μαίου, δηλαδή ανώτατο όριο ημερών σε αναστολή 21 ημέρες. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο θα πραγματοποιηθεί από 4.6.2020 έως 10.6.2020.

seleo.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top