«Τα λέμε στην Καμάρα» – Πώς ήταν το 1916 το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στη Θεσσαλονίκη του σήμερα (ΦΩΤΟ)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

27 Ιανουαρίου 2021
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, η θριαμβική αψίδα του Γαλερίου, γνωστή σε όλους ως Καμάρα είναι αδιαμφισβήτητα, αν όχι το πιο δημοφιλές, ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο της πόλης, για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε πολύ μικρή απόσταση από τη Ροτόντα. Εκεί, έχουν δοθεί και συνεχίζουν να δίνονται αμέτρητα ραντεβού ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει την εν λόγω τοποθεσία με σημαντικές στιγμές της ζωής τους…

s163890

Φωτογραφία: Καμάρα, 1916/Πηγή: thessaloniki.photos.vagk.gr.

Ποια είναι όμως η ιστορία της Καμάρας;

Η Καμάρα αποτελεί στοιχείο του Γαλεριανού Συγκροτήματος που οικοδομήθηκε το 305 μ.Χ., μετά την οριστική νίκη του αυτοκράτορα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους Γαλερίου Βαλερίου Μαξιμιανού κατά των Περσών.

Το μνημείο της ύστερης αρχαιότητας εντάσσεται στην περίοδο της Πρώτης Τετραρχίας (Διοκλητιανός, Μαξιμιανός, Γλέριος και Κωνστάντιος Χλωρός), όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε τέσσερα τμήματα και ο καίσαρας Γαλέριος, γαμπρός του Διοκλητιανού, κατέστη διοικητής του τμήματος εκείνου που περιλάμβανε την ελληνική χερσόνησο.

Μέσα στα πρώτα πέντε έτη του 4ου αιώνα μ.Χ. ο καίσαρας Γαλέριος έχτισε στην έδρα του, τη Θεσσαλονίκη, τα μεγαλοπρεπή ανάκτορά του, την περίφημη Ροτόντα και το Γαλεριανό Συγκρότημα που συνδεόταν με τα ανάκτορα προς νότον και τη Ροτόντα προς βορράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην αρχική του μορφή, το Γαλεριανό Συγκρότημα ήταν ένα οκτάπυλο με τέσσερις κεντρικούς ογκώδεις πεσσούς, τέσσερις δευτερεύοντες στα πλάγια, ισάριθμα τόξα και χαμηλό σφαιροειδή θόλο. Σήμερα σώζονται μόνο δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύων, που συνδέονται με πλίνθινο τόξο.

Κύριο θέμα του ανάγλυφου διακόσμου της Καμάρας είναι η νίκη. Στην αψίδα του Γαλερίου επί της ουσίας εξιστορούνται οι μάχες και η πορεία του Γαλερίου με το στρατό του προς τη χώρα των Περσών ενώ την ίδια ώρα δηλώνεται η πολιτική ισχύς που διέθεταν οι ηγεμόνες της Τετραρχίας.

kamara palia photo

απο την Έκθεση για τη Θεσσαλονίκη σε μουσείο της Μπολόνια το 2014

 

ippilato tram

 

tram thessalonikis

Το παρακάτω εύθυμο χρονογράφημα από την εφημερίδα Μακεδονία, το 1911 φωτογραφίζει ακριβώς τη σχέση πολιτών και τραμ, όπως αυτή εξελισσόταν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

 

xrono

 

Τα τραμ του τρόμου

Ο ανώνυμος χρονογράφος της άνωθεν σελίδας σατιρίζει πολύ εύστοχα μία πικρή πραγματικότητα στη μακροχρόνια σχέση των Θεσσαλονικέων με τα τραμ: «…κόβει κόσμο και κοσμάκην.». Και δυστυχώς ή όπως θα έλεγε η βέλγικη εταιρεία malheureusement , τα ατυχήματα ανάμεσα στους κινούμενους πολίτες και τα κινούμενα τραμ ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και θάνατοι ήταν ο απόηχος των δυστυχημάτων αυτών, γεγονός όμως που δεν επηρέασε τον προτίμηση των πολιτών να διασχίζουν την πόλη με το τραμ.
Πέρα από τα ατυχήματα, το τραμ μετατράπηκε ως τρόπος και τόπος αυτοκτονίας για πολλούς κατοίκους της πόλης από την έναρξή του ως το τέλος της λειτουργίας του το 1957. Όπως διαβάζουμε σε τοπικές εφημερίδες περασμένων δεκαετιών, απογοητευμένοι για διαφόρους λόγους από τη ζωή ( ερωτευμένοι, οικονομικά προβλήματα, ψυχολογικά θέματα κτλ) συνήθως έπεφταν μπροστά στο διερχόμενο τραμ βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στη ζωή τους.

Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αγάπησαν το τραμ από την πρώτη στιγμή που «περπάτησε» στους δρόμους της πόλης. Είτε ιππήλατο είτε ηλεκτροφόρο το τραμ πάντοτε ξεχείλιζε από κόσμο. Και αυτό το αποδεικνύουν τα παράπονα των Θεσσαλονικέων στους ιθύνοντες για μη επαρκή βαγόνια, γεγονός που όντως οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των συρμών. Και πάλι όμως τα τραμ διέσχιζαν την πόλη σαν γαϊδούρια υπερφορτωμένα.

 

 πληροφορίες απο seleo.gr & cityculture.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top