Η κακοκαιρία «Μήδεια» βάζει τη χώρα στην… κατάψυξη – Χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

11 Φεβρουαρίου 2021
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Η κακοκαιρία «Μήδεια» αναμένεται να περάσει από τη χώρα μας από το Σάββατο, φέροντας πολύ χιόνι και πολικές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν πολύ κάτω από τους μείον 10 βαθμούς κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν ώρα με την ώρα τα προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη του πολικού κύματος κακοκαιρίας που «κατηφορίζει» προς τη χώρα μας, παίρνοντας την ονομασία «Μήδεια».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμπεριλαμβάνουν πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οπωσδήποτε και σε πεδινές περιοχές, και πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και μέσα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του northmeteo.gr κατά τις σημερινές τους εκτιμήσεις με βάση τα καιρικά μοντέλα, οι πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, ημιορεινά και πεδινά τμήματα.

Δεν αποκλείεται στις περιοχές όπου θα σημειωθούν οι πιο έντονες χιονοπτώσεις, να δούμε ακόμη και πάνω από 50 εκατοστά χιονιού, ενώ και στην Θεσσαλονίκη παραμένει το σενάριο για ύψη χιονιού που θα ξεπερνάνε και τα 10 εκατοστά μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία, πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το Σάββατο βράδυ έως την Κυριακή αναμένεται να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ίσως και κάτω από τους -10 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η ψυχρή αέρια μάζα θα στροβιλίζεται για αρκετές μέρες πάνω από την Βαλκανική και ίσως σε κάποιες περιοχές σημειωθεί και δεύτερος γύρος χιονοπτώσεων.

Τα σενάρια πολλά λοιπόν, αλλά όλα προβλέπουν πολύ έντονο κρύο και ισχυρές χιονοπτώσεις σε πάρα πολλές περιοχές. Για αυτό και οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν τις κατάλληλες προετοιμασίες, προστατεύοντας λέβητες και άλλα συστήματα θέρμανσης, υδρόμετρα, σωληνώσεις, οχήματα και φυσικά κάνοντας έγκαιρα τις κατάλληλες προμήθειες.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Η «Μήδεια» με βάση και την επίσημη πρόγνωση 7 ημερών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, με πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και μάλιστα ισχυρό παγετό από το βράδυ σε πολλές περιοχές. Τα πρώτα χιόνια που θα είναι πυκνά κατά τόπους, θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα βόρεια ημιορεινά και από τις προμεσημβρινές ώρες και στα κεντρικά ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας και βαθμιαία της κεντρικής Ελλάδας.

Οι άνεμοι που «σπρώχνουν» το κρύο θα είναι φυσικά βόρειων, βορειοανατολικών διευθύνσεων, αρχίζοντας από τα 5 και τα 7 μποφόρ και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους σε σχεδόν όλη τη χώρα και κατά τόπους θα είναι πυκνές στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί φτάνοντας στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Η κακοκαιρία παραμένει τη Δευτέρα καθώς στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν και πάλι ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, πιθανώς κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

 

seleo.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top