Προσοχή! Απάτες με πρόσχημα τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

15 Φεβρουαρίου 2023
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Ο καταστροφικός σεισμός στην γείτονα έχει και την σκοτεινή πλευρά του. Ολόκληρες φάμπρικες εκμετάλλευσης της διεθνούς συγκίνησης έχουν δημιουργηθεί, με στόχο την τσέπη μας

.

Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές διασώσεις στην νότια Τουρκία και στην Συρία, επιτήδειοι έχουν στήσει μηχανισμούς εξαπάτησης των πολιτών, με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας ψεύτικες φωτογραφίες και προσωπικούς λογαριασμούς, εκμαιεύουν οικονομικές «προσφορές» μέσω του διαδικτύου. Ηλεκτρονικοί απατεώνες ισχυρίζονται ότι συλλέγουν χρήματα για τους επιζήσαντες του καταστροφικού σεισμού που άφησε άστεγους εκατομμύρια ανθρώπους και είχε τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες θύματα. Αντί να προσφέρουν τα ποσά που συλλέγουν σε οργανώσεις αρωγής των σεισμοπαθών, οι κακοποιοί του διαδικτύου τα μεταφέρουν σε προσωπικούς λογαριασμούς τους μέσω PayPal, ή τα μετατρέπουν σε κρυπτονομίσματα.

Η εφαρμογή TikTok χρησιμοποιείται κατά κόρον για τέτοιες απάτες, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να δεχθούν και να προσφέρουν ψηφιακά δώρα. Διάφοροι ανώνυμοι λογαριασμοί έχουν εμφανισθεί τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα, αναρτώντας φωτογραφίες από την καταστροφή και τηλεοπτικά πλάνα από τις απόπειρες διάσωσης, ζητώντας δωρεές για τα θύματα. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν στις αναρτήσεις τους λεζάντες όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία», «Βοηθήστε την Τουρκία», ή «Δωρεές για τους σεισμόπληκτους».

Ενας λογαριασμός, ενεργός στο TikTok για λίγες ώρες, χρησιμοποίησε εναέρια τηλεοπτικά πλάνα της κατεστραμμένης γης στην Τουρκία, με ηχητικά εφέ από βομβαρδισμούς. Ενα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα δείχνει την φωτογραφία ενός πανικόβλητου παιδιού που τρέχει για να ξεφύγει από μια έκρηξη, με την λεζάντα να γράφει «Παρακαλώ βοηθήστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος». Ομως η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό. Η ίδια εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί σε μια ανάρτηση του 2018 με λεζάντα «Σταματήστε την γενοκτονία στο Αφρίν», αναφερόμενη σε πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, όπου τούρκοι στρατιώτες επιχειρούσαν εναντίον κούρδων ανταρτών. Το TikTok, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των «ψηφιακών δωρεών», δεν είναι ακριβώς θύμα αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η πλατφόρμα κατακρατά το 70% όλων των δωρεών μέσω αναρτήσεων, παρότι η ίδια ισχυρίζεται επισήμως ότι το ποσοστό της είναι πολύ χαμηλότερο.

 

 

Πηγή: Protagon.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top