Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

13 Οκτωβρίου 2013
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

 

olympiaki-aeroporiaΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΖΟΡΠΙΔΗ

 

προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2013, η ιστορική Ολυμπιακή Αεροπορία σταματάει τις πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη. Επειτα από δεκαετίες, οι κωδικοί των πτήσεών της δε θα υπάρχουν στους πίνακες του αεροδρομίου «Μακεδονία». Ασφαλώς, πρόκειται για πλήγμα -στην πραγματικότητα για υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης-, αφού ύστερα από αρκετές ξένες εταιρίες που το εγκατέλειψαν τον τελευταίο χρόνο, τώρα τον ίδιο δρόμο παίρνει και μια ελληνική.

Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία η εθνικότητα μιας επιχείρησης ελάχιστα επηρεάζει τη δραστηριότητά της. Οι πάντες πηγαίνουν εκεί που τους συμφέρει, ανεξαρτήτως του γεωγραφικού μήκους και πλάτους, αξιοποιώντας τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουν έναντι του ανταγωνισμού. Την ώρα που η Ολυμπιακή εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη, η Turkish Airlines ενισχύει τα δρομολόγια της στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ, σε αντίθεση με τη Swiss Air και την Alitalia που έφυγαν, και η Aegean ενισχύει την παρουσία της. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει πρόσβαση από το «Μακεδονία» σε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, αλλά και η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη από παντού στην Ελλάδα και τον κόσμο να μην εξελίσσεται σε πραγματική οδύσσεια. Δυστυχώς, σήμερα και οι δύο κατευθύνσεις είναι προβληματικές. Ούτε πολλές απευθείας αεροπορικές συνδέσεις έχει η Θεσσαλονίκη, ούτε ευχερής μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσβαση στην πόλη μας. Χρειάζεται προσπάθεια ώστε να έρθουν στο «Μακεδονία» όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρίες με συμπληρωματικά προγράμματα δρομολογίων. Σε θεωρητικό επίπεδο κι αυτό είναι μία από τις υποχρεώσεις όσων παραγόντων σε αυτήν την πόλη (υποτίθεται ότι) ασχολούνται με τον τουρισμό. Μόνο που από τη θεωρία μέχρι την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη...

Το κενό που αφήνει η Ολυμπιακή στο «Μακεδονία» είναι μεγάλο, διότι αφορά τις εσωτερικές πτήσεις, αφενός προς την Αθήνα και αφετέρου προς τους υπόλοιπους αστικούς και τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα η ιδιομορφία του εδάφους (νησιά, ορεινοί όγκοι κ.λπ.), η ανεπάρκεια των επίγειων και θαλάσσιων μεταφορικών υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομος κ.λπ.) και η διοικητική δομή (συγκεντρωτισμός υπηρεσιών στην πρωτεύουσα) καθιστούν πολλές φορές το αεροπλάνο υποχρεωτική επιλογή για όσους ταξιδεύουν, είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους. Με αυτήν την έννοια, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση ελληνικών αεροπορικών εταιριών στο «Μακεδονία» μόνο θετικές επιπτώσεις έχει για τη Θεσσαλονίκη και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Τώρα που η Ολυμπιακή αποχώρησε, οι άνθρωποι των μεταφορών και του τουρισμού περιμένουν τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Ηδη η Aegean, που σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της Ολυμπιακής, ανακοίνωσε την πύκνωση των δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ενώ τα στελέχη της δηλώνουν έτοιμα να καλύψουν όποιες ανάγκες παρουσιαστούν. Πιθανόν ανάλογες σκέψεις και σχεδιασμοί να γίνονται και από άλλους.

Ας περιμένουμε να δούμε αν και τι θα προτείνουν οι εταιρίες, που έχουν τον τρόπο να καταγράψουν τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες της αγοράς. Η Θεσσαλονίκη -οι πολίτες, οι επισκέπτες, αλλά και οι επαγγελματίες του τουρισμού και των μεταφορών- θα ανταποκριθεί. Οσο μικρότερη είναι η απομόνωση της πόλης και όσο περισσότερες οι επικοινωνιακές της διέξοδοι, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές που διαγράφονται.

 

Πηγή: agelioforos.gr

Σούζυ Αρχοντή

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζυ Αρχοντή