ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕ-ΠΛΑΣΙΕ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

28 Νοεμβρίου 2013
(0 ψήφοι)

kinita     Σε ενοχλούν στο κινητό τηλεπωλητές; Δες πώς θα αμυνθείς

   Τρεις το μεσημέρι, ημέρα Σάββατο. Τα μωρά μόλις κοιμήθηκαν. Το κινητό χτυπάει ασταμάτητα. Άγνωστος ο αριθμός. Αποφασίζεις να το απαντήσεις γιατί αν ξυπνήσουν χάθηκες. Κάτι θα συνέβη, σκέφτεσαι, δεν μπορεί. Κι όμως αυτό που συνέβη είναι ότι η κοπελίτσα πήρε εντολή να πουλήσει συνδρομή κινητής τηλεφωνίας μεσημεριάτικα. Μην της φωνάξεις. Δεν φταίει αυτή. Μην της ζητήσεις να μην σε ξαναενοχλήσει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένας τρόπος υπάρχει. Δες τη διαδικασία, βήμα προς βήμα.

   Απευθυνθήκαμε καταρχήν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία δήλωσε αναρμόδια. Ο ευγενικός υπάλληλος στο τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών, μας παρέπεμψε στον Συνήγορο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πέσαμε σε ακόμη μια ευγενική υπάλληλο η οποία μας έδωσε τη λύση (εδώ που τα λέμε για να δώσει με τόση ευκολία την απάντηση φανταστείτε πόσες φορές θα είχε πει το ίδιο πράγμα). «ΜΗΤΡΩΟ 11 κύριε. Ζητήστε να ενταχθείτε». Ψάχνοντας λίγο, μαθαίνεις ότι το «μητρώο 11 θεσπίστηκε με τον νόμο 3471/2006. Είναι μια λίστα την οποία οφείλει να τηρεί κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με στοιχεία των συνδρομητών ΤΟΥ οι οποίοι έχουν ζητήσει να μην δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς. Και αυτό –εδώ δώστε βάση- έγινε γιατί από τον «Σεπτέμβριο του 2011, η εμπορική προώθηση μέσω κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση επιτρέπεται και χωρίς την πρότερη συγκατάθεση του συνδρομητή». Αυτό αλήθεια ποιος το ψήφισε; Μάλλον …αδιάβαστοι πήγαν πάλι οι 300. Είπαν «ναι» σε μια διάταξη που επιτρέπει να μας παίρνουν ότι ώρα θέλουν για να πουλήσουν χωρίς να μας ρωτήσουν θεωρώντας ότι είναι σωστό εμείς να τρέχουμε εκ των υστέρων για να γλιτώσουμε από τα ενοχλητικά και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα.

Πρακτικά: Για να εγγραφείτε στο Μητρώο 11, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε αυτή τη στιγμή.

Στην Vodafone: «Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί ή να διαγραφεί από το Μητρώομ μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Vodafone ή καλώντας στο 13830 ή στο 1399 (για εταιρικούς συνδρομητές).

Στην Cosmote: «. Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί στο Μητρώο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός, OTE, είτε καλώντας ατελώς στο 1250. Συνδρομητές οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την ένταξη όλων ή μέρους των τηλεφωνικών τους συνδέσεων στο Μητρώο του άρθρου 11 έχουν τα δυνατότητα όποια στιγμή επιθυμούν, να ζητήσουν τη διαγραφή τους από το Μητρώο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός ΟΤΕ, είτε καλώντας ατελώς στο 1250.

Στην Wind: «Οι συνδρομητέςπου δεν επιθυμούννα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημιστικούς σκοπούς μπορούν:

1.       Να απευθυνθούν στην Εξυπηρέτηση Πελατών της WindΕλλάς στο 1260 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στο 13800 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

2.       Να αποστείλουν σχετικό αίτημα με συνημμένη φωτοτυπία ταυτότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. εφόσον πρόκειται για συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας

3.       Να επισκεφτούν ένα κατάστημα Wind

Δεν θα γλιτώσετε αμέσως καθώς θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι οι λίστες να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερομένων. Βάσει νόμου, όλες οι εταιρείες που θέλουν να κάνουν προωθητικές ενέργειες μέσω τηλεφώνου, οφείλουν να ζητούν από τις εταιρείες τηλεφωνίας, τα μητρώα 11. Άγνοια, δεν δικαιολογείται.

«Και αν δεν γίνει τίποτα;» ρωτήσαμε την ευγενική υπάλληλο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; «Θα απευθυνθείτε και πάλι σε εμάς. Αυτή τη φορά όμως, θα έχετε σημειώσει τον αριθμό που σας κάλεσε, την εταιρεία που επικαλέστηκε ότι εκπροσωπεί και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική κλήση». 

 

πηγη   fpress.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top