Ουδεν κρυπτον υπο τον σκυλο
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

07 Δεκεμβρίου 2013
(0 ψήφοι)

german dogΟυδέν κρυπτόν υπό τον σκύλο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα ενός βιβλίου με την υπογραφή της Νεοϋορκέζας Αλεξάντρα Χόροουιτς, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Βarnard College of Columbia.

 Με το που μπαίνετε στο σπίτι, ο σκύλος σας ξέρει αν όσο λείπατε καπνίσατε, τσιμπήσατε κάτι νόστιμο ή τρέξατε δυο χιλιόμετρα- το γνωρίζατε; Παρά την εξοικείωσή μας μαζί τους, επισημαίνει η δρ Χόροουιτς στο βιβλίο «Μέσα σε έναν σκύλο: τι βλέπουν, μυρίζουν και ξέρουν οι σκύλοι», είναι πολλά αυτά που αγνοούμε για τους τετράποδους φίλους μας. Ο σκύλος μοιράζεται όλο το DΝΑ του, εκτός από ένα ποσοστό 0,33%, με τον λύκο. Ο σκύλος στρέφει το κεφάλι του προς το μέρος σας λιγότερο για να σας δει και περισσότερο για να σας μυρίσει.

Οι μυστικές αισθήσεις των τετράποδων συντρόφων

Εμείς οι ανθρώποι δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στην όσφρηση. Για τον σκύλο όμως η μύτη είναι ό,τι για εμάς τα μάτια. Η ανθρώπινη μύτη διαθέτει περίπου έξι εκατομμύρια υποδοχείς-αισθητήρες οσμής. Η μύτη ενός τσοπανόσκυλου διαθέτει περισσότερα από 200 εκατομμύρια και η μύτη ενός μπιγκλ περισσότερα από 300 εκατομμύρια. Υπολογίζεται πως η όσφρηση ενός μπιγκλ είναι εκατομμύρια φορές πιο ευαίσθητη από τη δική μας. Μπροστά του είμαστε ανοσμικοί. Ίσως αντιληφθούμε ότι ο καφές μας έχει μέσα ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ο σκύλος μπορεί να αντιληφθεί μισό κουταλάκι ζάχαρη διαλυμένο μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι άνθρωποι βρωμοκοπάνε. Η ανθρώπινη μασχάλη είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές οσμής στο ζωικό βασίλειο. Η ανάσα μας είναι μια παράξενη μελωδία οσμών. Το δέρμα μας είναι καλυμμένο με ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες, που παράγουν υγρά και έλαια διαποτισμένα με την ιδιαίτερη μυρωδιά μας. Καθώς κινούμαστε, όταν αγγίζουμε κάτι, αφήνουμε πίσω χνάρια από νεκρά δερματικά κύτταρα. Ο αέρας αρωματίζεται με τον αποξηραμένο ιδρώτα μας. Πέραν αυτών, φοράμε σαν άρωμα αυτά που φάγαμε, αυτόν που φιλήσαμε... Ο σκύλος ξέρει αν καπνίσατε ένα τσιγάρο, αν φάγατε και τι, αν τρέξατε δύο χιλιόμετρα. Μπορεί επίσης να μυρίσει τα συναισθήματά σας. Τον φόβο για παράδειγμα: όταν ο άνθρωπος φοβάται, ιδρώνει και ο ιδρώτας φέρει ιδιαίτερη μυρωδιά. Επιπλέον, μπορεί η αδρεναλίνη να είναι άοσμη σε εμάς, αλλά δεν είναι στον σκύλο.

 Άραγε μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν με την οσμή χημικές ουσίες που υποδηλώνουν κάποια ασθένεια; Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν σκύλους να αναγνωρίζουν τις χημικές οσμές που παράγουν καρκινογόνοι ιστοί. Στην πρώτη τους δοκιμή, με δείγματα ούρων και ανάσας, ο αριθμός των εκπαιδευμένων σκύλων ήταν μικρός, αλλά τα αποτελέσματα μεγάλα: κατάφεραν να εντοπίσουν τον καρκίνο (του δέρματος, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων...) 1.258 από τις 1.272 φορές που το επιχείρησαν.

Οι αρσενικοί σκύλοι ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους: είναι μία ευρέως διαδεδομένη άποψη, αλλά δεν είναι απόλυτα αληθινή. Ερευνα που έγινε σε αδέσποτα στην Ινδία έδειξε ότι μόλις ένα 20% των «σημαδεμάτων» είχε αυτόν τον σκοπό. Αντ΄ αυτού, το σημάδεμα με ούρα μοιάζει να αφήνει πληροφορίες για το ποιος είναι αυτός που ουρεί, πόσο συχνά περνάει από το συγκεκριμένο σημείο, τις πρόσφατες νίκες του και το ενδιαφέρον του για ζευγάρωμα. Από αυτή την άποψη, ο φανοστάτης της γωνίας γίνεται ένας δημόσιος πίνακας ανακοινώσεων.

Τι άκουσε ο σκύλος;

Το ακουστικό φάσμα του ανθρώπινου αυτιού είναι 20 hertz έως 20 kilohertz. Ο σκύλος όμως αντιλαμβάνεται ήχους έως και τα 45 kilohertz. Ενα τυπικό δωμάτιο σφύζει από ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας τα οποία μπορεί να ακούσει. Νομίζετε πως στην κρεβατοκάμαρα το βράδυ επικρατεί απόλυτη ησυχία; Το κρυστάλλινο αντηχείο του ψηφιακού ξυπνητηριού εκπέμπει ασταμάτητα παλμούς υψηλής συχνότητας που είναι απόλυτα αντιληπτοί από τον σκύλο.

[b]Οι έρευνες δείχνουν πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν σε έναν περιορισμένο βαθμό την ανθρώπινη γλώσσα, μπορούν μάλιστα να μάθουν έως 250 λέξεις. [/b]Δεν είναι όμως απόλυτα σωστό να πούμε πως καταλαβαίνουν τις λέξεις. Αν δίναμε περισσότερη προσοχή στον ήχο των όσων λέμε στον σκύλο, ίσως να είχαμε καλύτερες αντιδράσεις.

Τι βλέπουν οι σκύλοι

Στους ανθρώπους, η συχνότητα flicker-fusion, η συχνότητα δηλαδή στην οποία ένα διαλείπον ελαφρύ ερέθισμα εμφανίζεται να είναι ένα απολύτως σταθερό ερέθισμα στον παραλήπτη, είναι 60 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Στον σκύλο, είναι 70-80 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο. Τι σημαίνουν όλα αυτά σε απλά ελληνικά; Ότι ο σκύλος βλέπει αυτό που βρίσκεται μπροστά του, αλλά λιγότερο καθαρά από τον άνθρωπο• ότι βλέπει ένα μέρος μόνο του ηλιακού φάσματος- αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου• βλέπει όμως οξύτερα σε χαμηλότερο φωτισμό και αντιλαμβάνεται την κινητικότητα πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι ο άνθρωπος.
Στον σκύλο, η μύτη νικάει τα μάτια και το στόμα νικάει τα αυτιά.

 Όταν ο σκύλος στρέφει το κεφάλι του προς το μέρος σας, δεν το κάνει τόσο για να σας κοιτάξει με τα μάτια του όσο για να επιτρέψει στη μύτη του να σας «κοιτάξει». Όταν όμως μπαίνετε μαζί με τον σκύλο σε ένα δωμάτιο, εκείνος βλέπει λεπτομέρειες που εσείς δεν μπορείτε να δείτε για τον απλό λόγο πως, αν διαπιστώσει ότι όλα είναι λίγο-πολύ εκεί όπου τα περίμενε, ο άνθρωπος παύει να κοιτάει, ενώ ο σκύλος εντυπωσιάζεται πολύ περισσότερο από αυτά που πραγματικά βλέπει.
Αποσπάσματα
από το βιβλίο «Ιnside of a dog: what dogs see, smell and know»

Πηγή: mousouda.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top