π. Γερβασιος Ραπτοπουλος Ενας αγγελος για τους «γιους του Ασωτου»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

11 Αυγούστου 2014
(0 ψήφοι)

π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος«Κύριε, μάθε μας να αγαπήσουμε αυτούς που δεν αγαπήθηκαν.

Κάνε μας να υποφέρουμε με τον πόνο των άλλων.

Μην επιτρέψεις πια να ευτυχούμε μόνοι μας…

Δώσε μας την αγωνία της παγκόσμιας δυστυχίας και φύλαξέ μας από τη λησμονιά των άλλων». Ο πατέρας Γερβάσιος Ράπτοπουλος, η βιβλική αυτή μορφή, ένας αυστηρός λεβίτης από τα παλιά, είναι πραγματικά ένας εν ζωή Άγιος, μία ψυχή όαση που εμπνέει και γαληνεύει τους απλούς ανθρώπους.

Ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος Ιεροκήρυκας εδώ και 36 χρόνια. Έχει επισκεφθεί φυλακές σε 90 χώρες. Έχει αποφυλακίσει 15.500 άπορους κρατουμένους, δίνοντας 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που προήλθαν από προσφορές ανθρώπων που γνωρίζουν το έργο του…

Τον Οκτώβριο του 2012 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Ακαδημία. Δίκαια τον αποκαλούν «Άγγελο των φυλακισμένων».

Όταν ακούς τον πατέρα Γερβάσιο, δεν καταλαβαίνεις την ηλικία του. Είναι 83 ετών. Γεννήθηκε στον Αιμιλιανό Γρεβενών το 1931. Και όμως, όταν μιλάει για τους φυλακισμένους, για τους ανθρώπους που βοηθά να αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους και να ακολουθήσουν το δρόμο του Θεού, νομίζεις ότι ξανανοιώνει.

Ο πατέρας Γερβάσιος είναι ο ιδρυτής της Αδελφότητας «Οσία Ξένη», Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένωνκαι Φυγοποίνων, που έχει την έδρα της την Περαία Θεσσαλονίκης.

Η χάρη του Θεού είναι αυτή που του δίνει τη δύναμη να ταξιδεύει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, εξηγεί, μιλώντας στο dogma.gr : «Έχω τέτοια όρεξη, τέτοια αγάπη, τέτοιο μεράκι, που αν μου πείτε τώρα να φύγω για την Ιρλανδία, να φύγω για την Αλάσκα, έφυγα αμέσως. Εάν μου πείτε για φυλακή έγινα πουλί και πέταξα».

Στη ελληνική δικαιοσύνη, το χρήμα μετράει με διαφορετικό τρόπο. Για πέντε ευρώ την ημέρα, κρατούμενοι που βρίσκονται πίσω από τις μπάρες για ελαφρά αδικήματα, μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία τους και να αποφυλακιστούν. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που δεν έχουν χρήματα;

Αυτούς συνδράμει ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, όπως γράφει το Assosiated Press, που κάνει αφιέρωμα στο έργο και τη δράση του. Αυτό που κάνει είναι να πληρώνει την εγγύηση σε άπορους εγκλείστους.

Μέχρι τώρα έχει βοηθήσει πάνω από 15.000 ανθρώπους, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες συνεχούς δράσης. Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια για «ελαφρά» αδικήματα όπως κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, κατοχή όπλων, σωματικές βλάβες, παράνομη υλοτομία και αντίσταση κατά της αρχής.

Τα χρήματα προέρχονται από δωρεές, τις οποίες ο κ. Ραπτόπουλος συγκεντρώνει και εν συνεχεία τις δίδει για να αποφυλακιστούν αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Όμως, λόγω της κρίσης, το έργο του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Η κοινωνία μας αποδέχεται να μπαίνουν στη φυλακή. Δεν τους θέλει στους κόλπους της».

Ὁ πατέρας Γερβάσιος καὶ ἡ διακονία ἀποφυλάκισης ἄπορων κρατουμένων «Ἡ Ὁσία Ξένη» ἔχουν μία τεράστια προσφορὰ ἐδῶ καὶ 35 χρόνια.

Ο κ. Ραπτόπουλος προσφέρει χρήματα ακόμα και για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι κρατούμενοι, όπως σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας.

«Κάποτε δώσαμε σε έναν κρατούμενο 8,5 ευρώ.

Τόσα του έλειπαν για να πληρώσει την εγγύησή του! Πολλές φορές, όμως, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερα χρήματα από όσα αντέχουμε. Μια φορά δώσαμε σε έναν κρατούμενο 10.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί. Ήταν άρρωστος και είχε μικρά παιδιά.

Ο Γερβάσιος Ραπτόπουλος έχει επισκεφθεί φυλακές σε 90 χώρες (από την Αλβανία μέχρι τη Μαδαγασκάρη), με στόχο να απελευθερώσει Έλληνες φυλακισμένους. Αρωγοί στο έργο του είναι μια ομάδα μοναχών που μαζεύουν τις δωρεές και τις φιλανθρωπίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για Έλληνες κρατούμενους, αλλά και για ξένους. Αν μάλιστα πεθάνουν μέσα στη φυλακή, πληρώνει ακόμα και για τη μεταφορά των σορών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το έργο του ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου του 1978, όταν υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Την Κυριακή των Αποκρεών. Είναι η Κυριακή που διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία η Ευαγγελική περικοπή της κρίσεως : «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με». Αυτή η φράση τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τους ανθρώπους, που για μικροαπάτες, κυρίως, βρίσκονται στη φυλακή και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ανεπίσημα, τότε, ως «Ημέρα του Φυλακισμένου» και αργότερα ως «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων».

Το όνομά του είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η ζωή του είναι ένα συνεχές ταξίδι. Από τη μία φυλακή στην άλλη. Όσο μακρυά και αν είναι, εάν κάποιος άνθρωπος χρειαστεί τη βοήθειά του, θα πάει να τον βρει. Χωρίς να κοιτάξει χρώμα, φυλή ή θρησκεία.

Μπορεί να μην ξέρει τη γλώσσα τους μας είπε, ξέρει όμως να ακούει τη φωνή τους. Όπου και αν βρέθηκε, τον δέχθηκαν με σεβασμό και αγάπη. Κάποιοι τον κοιτούσαν με περιέργεια. Δεν είχαν ξαναδεί από κοντά χριστιανό ορθόδοξο κληρικό.

Όταν μάλιστα, σε μια φυλακή της Νέας Ζηλανδίας, τον υποδέχθηκαν ιθαγενείς Μαορί, εξεπλάγην, όταν τον χαιρέτησαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ακουμπώντας τη μύτη τους στη δική του.

Έχει μάθει να σέβεται τους ανθρώπους, τις παραδόσεις τους, να ακούει τα προβλήματά τους, και όπως μπορεί να βοηθάει και να μεταφέρει το μήνυμα αγάπης του Ιησού.

 

Σε αυτούς που αναρωτιούνται, γιατί δίνει τόσα χρήματα σε αυτούς που έχουν φυλακισθεί και όχι σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο αδίκημα, απαντά ότι το έργο του είναι ιεραποστολικό. Δουλειά του είναι να είναι κοντά στους αμαρτωλούς, για να τους φέρει στον ίσιο δρόμο.

Όπως ο γιατρός, θα ασχοληθεί με τον ασθενή που είναι πιο βαριά άρρωστος, έτσι και αυτός ασχολείται με τους αμαρτωλούς που έχουν τη διάθεση να μετανοήσουν ειλικρινά.

 

Ενώ ενδεικτική είναι η αντίδραση αρκετών κρατουμένων που επωφελήθηκαν. Κάποιοι επιστρέφουν τα χρήματα που έλαβαν, άλλοι εντάσσονται στην ομάδα και βοηθούν άλλους φυλακισμένους, ενώ υπάρχουν και άλλοι άποροι που συνεχίζουν να δέχονται τρόφιμα και ρούχα.

Δεν υπάρχει αίτημα που να μην το κάνει δεκτό ο κ. Ραπτόπουλος και να μην συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του.

 

Γι' αυτὴ του τὴν προσφορὰ ἀποδόθηκε στὸν πατέρα Γερβάσιο ὁ τίτλος τοῦ «παπᾶ τῶν φτωχῶν» καὶ του «ἁγίου τῶν φυλακισμένων», ἀφου γυρίζει τὶς φυλακὲς μοιράζοντας ἠθική, πνευματικὴ καὶ ὑλικὴ βοήθεια στοὺς ἐγκλείστους.

 

 

 

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top