ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΕΝΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ… ΛΙΦΤΙΝΓΚ!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

27 Αυγούστου 2014
(0 ψήφοι)

e9f26515145c71bc2040b1b1765a64a6 XLΚαταβολή του φόρου σε 6 δόσεις, αλλαγές σε 4.000 οικισμούς και άλλες μικρότερης εμβέλειας διευκολύνσεις -Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

 Στo β’ θερινό τμήμα της Βουλής αναμένεται να κατατεθούν αύριο οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, με στόχο να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες.

Από τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε η πληρωμή του φόρου σε έξι δόσεις, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις αφορούν την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων.

Στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, «κλείδωσαν» οι αλλαγές, που -για φέτος τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνουν έκπτωση για τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες μη ενοικιασμένων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν σήμερα ή αύριο (συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες) στη Βουλή, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τους φορολογούμενους στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:

1. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις. Πρώτη δόση θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου και τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

2. Το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε 4.000 οικισμούς της Ελλάδας που δεν υπάγονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στις περιπτώσεις αυτές, ο φόρος θα υπολογιστεί βάσει των τιμών προσδιορισμού της αξίας γης του 2013, εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

3. Το Taxisnet θα ανοίξει εκ νέου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές και να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι τα τέλη του μήνα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση του Ε9.

4. Καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις απαλλαγές από τον φόρο. Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα προσδιορίζονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

5. Απαλλάσσεται ολόκληρη η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και για άλλες σεισμοπαθείς περιοχές, καθώς και για ακίνητα που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

6. Δεν θα υπάρξει κάποια έκπτωση για φέτος, τουλάχιστον στα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη ενοικιασμένα ακίνητα. Παρά το σχετικό αίτημα αρκετών βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι στην παρούσα φάση το κόστος από μια έκπτωση σε αυτές τις περιπτώσεις ακινήτων δεν θα ήταν διαχειρίσιμο και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να μη γίνει κάποια αλλαγή φέτος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις των βουλευτών των κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις. Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές, όπως ο κ. Σηφουνάκης, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις. 

Πηγή:newsbomb.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top