ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ .....
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

26 Οκτωβρίου 2014
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

AgiosDimitrios09Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα απο όλους τους συνεργάτες του volvinews !  Σε όλους τους Δημήτριους  και τις Δήμητρες. Σήμερα γιορτάζει και η Θεσσαλονίκη τον πολιούχο άγιο και προστάτη της. Να είμαστε όλοι γεροί να γιορτάζουμε καθε χρόνο με τη χάρη του Αγίου !


Και λιγα λόγια για τον Αγιο Δημήτριο : Ο Άγιος Δημήτριος,  γεννήθηκε γύρο στο 280-284 μ.Χ. και πέθανε πιθανότατα το 306στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Aνελίχθηκε στις βαθμίδες του ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε Χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα «κατασφραγίσας το μέτωπο αυτού δια του σταυρού», να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο «μεγέθει σώματος και ρώμη τους κατ΄ αυτόν υπεβάλλων». Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που παρευρίσκετο στο στάδιο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά («λόγχη τρωθείς την πλευράν»).

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί παρέλαβαν το μαρτυρικό λείψανο και το έθαψαν και πάνω στο τάφο το 412 ο έπαρχος του Ιλλυρικού Λεόντιος έκτισε ναό «μέσον του σταδίου και του δημοσίου λουτρού κάλλιστα διηρημένου».


                Απολυτίκιο Αγίου (Ἦχος γ')

            Μέγαν εὕρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις,
            σὲ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη,
            Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον.
            Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν,
            ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύνας τὸν Νέστορα,
            οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,
            Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
            δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top