Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ “ΕΥΚΛΕΙΔΗ”
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

17 Ιανουαρίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

ekloges kalpi 534 355Στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” καλούνται να προσέλθουν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους στις 25 Ιανουαρίου οι χιλιάδες των πολιτών που ψηφίζουν στη Θεσσαλονίκη

με το καθεστώς του ετεροδημότη. Πρόκειται για πολίτες που διαμένουν μόνιμα σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά έλκουν την καταγωγή τους από διάφορα μέρη της χώρας, από την Κρήτη μέχρι το Κιλκίς και από τη Θεσπρωτία μέχρι τον Έβρο.

Της Βαρβάρας Ζούκα-makthes.gr

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τα στελέχη της διεύθυνσης Διαφάνειας και Εξυπηρέτησης Δημοτών, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες που θα διασφαλίσουν την ομαλότητα κατά την εκλογική διαδικασία.
“Από την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται στο σχολικό συγκρότημα του ‘Ευκλείδη’, για να διευκολύνουν τους ετεροδημότες, δίδοντάς τους κατευθύνσεις για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, αλλά και για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους”, υπογράμμισε ο κ. Ψαρράς.

ΣΕ 39 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” θα λειτουργήσουν 39 ειδικά εκλογικά τμήματα, στα οποία έχουν κατανεμηθεί, για να ψηφίσουν, 11.363 ετεροδημότες.
Μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών προέρχεται από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Σέρρες (1.224), η Κοζάνη (911), ο Έβρος (860), η Δράμα (661), η Καβάλα (527), το Κιλκίς (513), τα Γρεβενά (441), η Χαλκιδική (385), η Πέλλα (373), η Φλώρινα (316), η Ροδόπη (269), η Ξάνθη (255), η Καστοριά (251), η Ημαθία (210) και η Πιερία (171).
Συνολικά 231 ετεροδημότες προέρχονται από την Α’ Αθηνών και επιπλέον 277 από τη Β’ Αθηνών. Με το καθεστώς του ετεροδημότη στη Θεσσαλονίκη θα ψηφίσουν πολίτες και από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Άρτα (152), το Ηράκλειο (152), τα Ιωάννινα (305), η Καρδίτσα (214), η Λάρισα (233) και τα Τρίκαλα (171) αλλά και η Μαγνησία (142), η Μεσσηνία (173), η Φθιώτιδα (137) και η Λακωνία (63).
Ως ετεροδημότες στο νομό Θεσσαλονίκης θα ψηφίσουν και αρκετοί νησιώτες, μεταξύ των οποίων 133 από τα Χανιά, 45 από το Ηράκλειο, 93 από το Ρέθυμνο, 220 από τη Λέσβο, 71 από τα Δωδεκάνησα, 49 από τη Λευκάδα, 38 από τη Χίο, 89 από την Εύβοια, 42 από την Κεφαλονιά και 110 από την Κέρκυρα.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ
Οι πολίτες που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ψηφίζουν στον τόπο όπου διαμένουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.
Για παράδειγμα, εάν ένας δημότης της Καβάλας έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών της Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Καβάλας.
Όσοι περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο όπου διατηρούν τη βασική εγγραφή τους. Για το λόγο αυτό και προς αποφυγήν του ενδεχόμενου διπλοψηφίας οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη “Ε” μπροστά από το όνομα των εκλογέων που ψηφίζουν ως ετεροδημότες.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με το καθεστώς του ετεροδημότη θα ψηφίσουν όσοι έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με σχετική αίτησή τους, που πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014. Όσοι κατέθεσαν αιτήσεις μετά την ημερομηνία αυτή στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες, αλλά πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στο δήμο όπου διατηρούν τη βασική εγγραφή τους.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, η οποία περιλαμβάνει -πέραν του κεντρικού- τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά, είναι εγγεγραμμένοι 512.768 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 806 εκλογικά τμήματα. Μόνον στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν συσταθεί 384 εκλογικά τμήματα.
Στη δεύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν 489 εκλογικά τμήματα, στα οποία θα ψηφίσουν συνολικά 283.717 εκλογείς. Στη Β’ Θεσσαλονίκης ανήκουν οι περιοχές των δήμων Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου.
 


Σούζυ Αρχοντή

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζυ Αρχοντή