ΚΕΦΙ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

09 Φεβρουαρίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

thess 473 355Στους ρυθμούς ενός «εκκωφαντικού» εθίμου, που συναντάται στην Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης, κινήθηκε χθες η Θεσσαλονίκη.
Ντυμένοι με δέρματα ζώων, φορώντας προσωπίδες, κρατώντας μαγκούρες και σπαθιά και ζωσμένοι με

τεράστια κουδούνια στη μέση, εκατοντάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στην πομπή που γίνεται ενόψει της αποκριάς.

Στο πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, που εξελίχθηκε από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το Λευκό Πύργο, μαζί με τους μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους, συμμετείχαν μουσικοί, χορευτές, αλλά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολουθούσαν έκπληκτοι, φωτογράφιζαν και χειροκροτούσαν.

Άλλοι, διασκέδαζαν τραγουδώντας και χορεύοντας, μαζί με τους μεταμφιεσμένους, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αλλά και των εκκωφαντικών - μεταλλικών ήχων που σκόρπιζαν τα τεράστια κουδούνια.

Ανάμεσά τους, οι κωδωνοφόροι του Σοχού - που θεωρούνται οι πρωτεργάτες του εθίμου - τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύαν στους ρυθμούς της μουσικής, ενώ τα δικά τους έθιμα παρουσίασαν στη συνέχεια ομάδες κωδωνοφόρων από Γόννους Λάρισας, Καλή Βρύση, Βώλακα, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμο Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρο Λάρισας, Παλαμά Καρδίτσας, Σκύρο, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου.


Στο δρώμενο συμμετείχαν συνολικά 22 ομάδες, δηλαδή περίπου 1500 άτομα, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

 


 

Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top