ΣΗΜΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

06 Μαρτίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

33DD159C374268662A0EEC6655271EB06 Μαρτίου σήμερα και δράττομαι της ευκαιρίας λόγo της ημέρας σχολικού εκφοβισμού να αναφέρω μερικές σκέψεις.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 1ου επιστημονικού συνεδρίου κατά του σχολικού εκφοβισμού το 6,3% των εφήβων δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών και σε ποσοστό 3,6% δηλώνουν ότι έγιναν δράστες.


Σε διεθνές επίπεδο το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζουν ότι έκαναν κακό στον εαυτό τους ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν. Και το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Beatbullying.

To bullying αν και θα προτιμούσα να το αναφέρω ελληνικά, ο Σχολικός εκφοβισμός και κάθε είδους εκφοβισμός, λοιπόν ήρθε τελευταία στο προσκήνιο πολύ περισσότερο μετά την υπόθεση εξαφάνισης του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμακη, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα αποτελέσματα που έχει στη ψυχολογία των παιδιών είναι καταστροφικά. Συνήθως τα ίδια τα παιδιά με δυσκολία εκμυστηρεύονται την κατάσταση στους γονείς τους, επειδή ντρέπονται ή φοβούνται ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Περίπου 351 κλήσεις από τις 719 καταγγελίες που δέχθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» το 2014 αφορούσαν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο απαιτεί συντονισμένη αλλά και εξειδικευμένη αντιμετώπιση, από τους ίδιους τους γονείς αρχικά, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και τη συμβουλή κάποιου εξειδικευμένου παιδοψυχολόγου.
Αλλά όπως πάντα λέω η «παιδεία» αρχίζει από το σπίτι. Όταν ο αδιάφορος γονέας δεν είναι ικανός να «παιδεύσει» το βλαστάρι του, τότε έχουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές. Και δυστυχώς οι αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς κάποιων μαθητών είναι οι συμμαθητές τους που είναι ίσως λίγο πιο ευαίσθητοι από αυτούς.
Μεγάλο το θέμα και δεν λύνεται ούτε αναπτύσσεται σε λίγες γραμμές, σκοπός μου έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αυτός , σκοπός μου είναι απλά να βάλω σε ένα δρόμο σκέψεων αυτούς που θα το διαβάσουν. Κάντε τον κόπο ο καθένας μόνος του και αναλογιστείτε τις ευθύνες των γονέων , των δασκάλων αλλά και των παιδιών εκτενέστερα όταν μια άλλη ψυχή βασανίζεται κατ΄ αυτών τον τρόπο. Γιατί άλλο το σχολικό πείραγμα και άλλο ο εκφοβισμός. Και κάθε παιδί πρέπει να ξέρει ότι η θέση του είναι στο σχολείο και ότι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να του φέρεται άσχημα. Και ούτε θα θεωρηθεί «κάρφωμα» για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που χρησιμοποιούμε κατά κόρων η αναφορά στους δασκάλους/καθηγητές των εκάστοτε περιστατικών.

Και θα τελειώσω με μια πολύ «κοινή έκφραση» που ίσως σας φανεί άτοπη αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια : Η μαγκιά πληρώνεται !! και αφορά βέβαια όλους αυτούς είτε γονείς είτε παιδιά που θεωρούν τους εαυτούς τους μάγκες όταν ταλαιπωρούν κάποιους άλλους. Απλά θα προτιμούσα λίγο πιο αυστηρές κυρώσεις από πλευράς νομοθεσίας …… και καταλογισμό ευθυνών και στους γονείς αν υπάρχουν …

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω μέσω της ιστοσελίδας της καμπάνιας (www.antibullying.eu), όπου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top