"ΚΟΥΡΗΤΟΣ 2015" ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

03 Σεπτεμβρίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

11986943 1132340523460922 2264886218887175114 nΚουρήτος 2015
Γιορτή Αμπέλου & Κρασιού
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίπολης
σας προσκαλούν στην Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού
"ΚΟΥΡΗΤΟΣ 2015"
που θα γίνει στο Ροδολίβος


την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 στις πλατείες "Αμβράζη" και ¨ΟΧΙ"
Η γιορτή κρασιού Κουρήτος, που γίνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσουν το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού μέχρι τα ξημερώματα.
Αν πάλι έχουν το χρόνο να επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν τα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια, το ελληνιστικής εποχής λαξευτό νεκροταφείο στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια της Προύφτσας (Προφήτισσας) που πιθανώς έχει πάρει την ονομασία του από πανάρχαιο μαντείο του Διονύσου του Παγγαίου όπου γυναίκα προφήτισσα έδινε τους χρησμούς του, καθώς και τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου. Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός των 3.000 χιλ. κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. Ένα βουνό συνδεμένο με το μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο.
Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου. Ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία» τομ. 2 σελ. 302., μας αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας.

«Τον Διόνυσο η ελληνική παράδοση τον συνδέει με τους Κουρήτες-Κορύβαντες: στο μύθο του Διόνυσου-Ζαγρέα ο Δίας έχει αναθέσει στους Κουρήτες να φρουρούν το μωρό από τις κακές διαθέσεις της Ήρας...»

Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να μας εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ' όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top