Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΕΥΑΘ ΚΑΙ «ΕΓΝΑΤΙΑ»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

30 Μαϊος 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

diodiaΓια την αποπληρωμή του χρέους τα έσοδα από τα νέα διόδια στον Προμαχώνα!

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή η κυβέρνηση απέκρυπτε επιμελώς, ακόμη και από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στο νέο υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεγαλύτερη ήταν η σύγχυση η οποία είχε προκληθεί ως προς τις άμεσα προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα σειρά από κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί καμία πέραν των εννέα που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρότι το τρίτο μνημόνιο το οποίο συμφώνησε και ψήφισε η ίδια τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε 23 ιδιωτικοποιήσεις σε πρώτη φάση. Το τοπίο ξεκαθάρισε την επομένη της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, όταν υπό την πίεση των δανειστών συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan). Το ADP περιγράφει τη στρατηγική του ταμείου για δεκαεννέα ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να αρχίσουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 56) η ΕΥΑΘ Α.Ε. αλλά και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Η ΕΥΑΘ

Με την απόφαση την οποία έλαβε το ΚΥΣΟΙΠ την περασμένη Δευτέρα η ΕΥΑΘ Α.Ε. ξαναμπαίνει στο κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων, από το οποίο είχε βγει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία είχε ακυρωθεί η μεταβίβαση μέρους των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση του ΣτΕ το κράτος πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή της εταιρείας, άρα μπορεί να πουληθεί μόνο μειοψηφικό μερίδιο. Κατόπιν αυτού προωθείται πλέον η πώληση του 23% των μετοχών της εταιρείας (από το 74% που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες θα τρέξουν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το Σεπτέμβριο να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης και να έχει αποσαφηνιστεί και η διαδικασία εκχώρησης του 23% των μετοχών. Η «ΜτΚ» απευθύνθηκε στο νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννη Κρεστενίτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα μιλήσει σε μερικές ημέρες, αφού θα ξεκαθαρίσει προηγουμένως το τοπίο και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις.


Η Εγνατία

Η περίπτωση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», παρότι η παραχώρησή της σχεδιάζεται για αργότερα, εντούτοις απασχόλησε ακόμη και τη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Τρίτης. Αιτία ήταν πρόσφατη τροπολογία που είχε καταθέσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και υπερψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει καθιέρωση εν ευθέτω χρόνω αναλογικών διοδίων και συγχρόνως απαγόρευση έως τότε της λειτουργίας συμβατικών μετωπικών διοδίων. Οι δανειστές θεώρησαν ότι αυτό αποσκοπεί στη μετάθεση ή και ματαίωση της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου και ζήτησαν το θέμα να λυθεί αμέσως, θέτοντάς το μάλιστα ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την επομένη του Eurogroup άρχισαν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στη «ΜτΚ» ότι έως την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση της ΚΥΑ του Νοεμβρίου 2014, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία συνολικά δεκαεννέα σταθμών διοδίων, δεκατριών στον κεντρικό οδικό άξονα και έξι στους κάθετους άξονες. Η λειτουργία των σταθμών διοδίων και ειδικότερα τα προσδοκώμενα έσοδα από αυτούς συνδέονται άμεσα με την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου. Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Σπίρτζης προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην αναγκαστεί να πάρει πίσω την πρόσφατη τροπολογία περί απαγόρευσης μετωπικών διοδίων και αναζητεί άλλες λύσεις.

Δεδομένου πάντως ότι σήμερα λειτουργούν επτά σταθμοί, το κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας και των υπόλοιπων δώδεκα. «Αυτό μπορεί να πάρει έως και τρία χρόνια», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης. Εξηγεί ότι απαιτείται η έκδοση περιβαλλοντικών αδειών, ώστε να ακολουθήσουν η δημοπράτηση και η κατασκευή των σταθμών. «Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να είναι ταχύτερη η λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων», σημειώνει.


Διόδια για αποπληρωμή του χρέους!

Πάντως ήδη από την προσεχή εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη, τίθεται σε λειτουργία άλλος ένας σταθμός, στον Προμαχώνα. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε την επομένη του Eurogroup από τον κ. Σπίρτζη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόκειται για μετωπικά διόδια που τίθενται σε λειτουργία, παρότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία. Ωστόσο το πλέον παράδοξο είναι ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, τα έσοδα από το σταθμό του Προμαχώνα προορίζονται για την εξόφληση των δανειστών! Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρεται ρητά ότι «τα εισπραττόμενα από την ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’ τέλη διοδίων στο σταθμό διοδίων Προμαχώνα καταβάλλoνται σε περιοδική βάση σε πίστωση του προβλεπόμενου, από το άρθρο 2 του ν. 3986/ 2011, τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται στο όνομα του ελληνικού δημοσίου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε, γιατί ο κάθετος οδικός άξονας Θεσσαλονίκης-Σερρών-Προμαχώνα πραγματοποιήθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ. Ένας από τους όρους χρηματοδότησης ήταν η απαγόρευση λειτουργίας διοδίων. Προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να μην αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό αυτό, το υπουργείο Υποδομών ήρθε σε επαφή με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, στους οποίους πρότεινε τα έσοδα από το συγκεκριμένο σταθμό διοδίων να πηγαίνουν απευθείας για την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που ασφαλώς έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν.


Οι λοιπές ιδιωτικοποιήσεις

Πλην του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ και της «Εγνατίας» οι υπόλοιπες δεκαέξι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν: τον ΟΛΠ (67%) και τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν ήδη παραχωρηθεί. Στο Eurogroup ζητήθηκε η οριστικοποίηση της πώλησης του Ελληνικού μέσα στον Ιούνιο και ακολουθούν: ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης και πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, οι μαρίνες Πύλου, Αλίμου και Χίου, η αξιοποίηση του 6% + 4% του ΟΤΕ (μετοχές που έχει το δημόσιο και το ΙΚΑ αντίστοιχα και πρέπει να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ), το 11% της ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ και τέλος πώληση των περίπου 90 ακινήτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ.


Πηγή: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" - seleo.gr

Σούζυ Αρχοντή

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζυ Αρχοντή