Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

07 Οκτωβρίου 2015
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

11156788d7a3d74451c2f149e3ddc9b6 LΤις περισσότερες ανοιχτές υποθέσεις παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, έχει η Ελλάδα, η οποία κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη σχετική κατάταξη με 36 υποθέσεις.

 

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η ενδέκατη ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την περίοδο Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2015 που παρουσιάστηκε χθες.

Στις σημαντικές ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης δικαίου της Ε.Ε. ο αριθμός των οποίων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση από 25 το 2013 σε 36 το 2014, συγκαταλέγονται η επιδείνωση της κατάστασης στις περιοχές Natura 2000 και οι επιπτώσεις στην προστασία της Καρέτα-Καρέτα, η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, η λειτουργία ΧΥΤΑ και ο σχεδιασμός αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Για μετατροπή της Ελλάδας σε «παρία» στο ζήτημα αυτό έκανε λόγο η επικεφαλής πολιτικής του WWF, Θεοδότα Νάντσου επισημαίνοντας πως η καταγραφή είναι αποκαρδιωτική: «Η κρίση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία για την περιθωριοποίηση του περιβάλλοντος σαν πολιτικού παρία».

Για την απαραίτητη στροφή της χώρας προς μια πραγματικά βιώσιμη και ζωντανή οικονομία μίλησε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας τονίζοντας ότι πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ γκρεμίζει ένα μύθο ετών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «χώρες με πολύ πιο αυστηρή από την Ελλάδα περιβαλλοντική νομοθεσία αποτελούν ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη επενδυτικής πρωτοβουλίας».

Οι ανοιχτές υποθέσεις όμως δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα, η οποία έχει να αντιμετωπίσει σειρά νέων καταδικαστικών αποφάσεων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα αφορούν στις ανοιχτές παράνομες χωματερές (με χρηματική ποινή εκατομμυρίων ευρώ), στην ανεπαρκή προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση.


Οπως διαπιστώνεται στην έκθεση, υπάρχει «σχεδόν απόλυτη παράλυση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με την παράταση «ζωής» τους να λήγει στο τέλος του 2015, δίχως να έχει ακόμα αναληφθεί καμία σχετική πολιτική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας».

Η ίδια έκθεση καταγράφει με μελανά γράμματα και τη νομοθεσία για τα αυθαίρετα σε συνδυασμό με παραγραφές παλαιότερων βεβαιωμένων προστίμων που φθάνουν και τα 480.000 ευρώ σε μια απόφαση, ενώ κάνει λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος και γενικότερα του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων. Η Επιθεώρηση Νοτίου Ελλάδος στελεχώνεται με 14 επιθεωρητές περιβάλλοντος (από 17 το 2013) και η Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος μόλις με 6.

Στα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται και σωρεία αποφάσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε μπαρ, καντίνες και ξαπλώστρες, εντός περιοχών Natura 2000, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ για την ανάγκη προβλέψεων προστασίας, και δίχως μέριμνα για την αποφυγή υποβάθμισης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως αναφέρεται. Επισημαίνεται επίσης η ψήφιση και εφαρμογή νέων αντιδασικών νόμων που επιτρέπουν ανάπτυξη οικισμών μέσα σε ευαίσθητες δασικές περιοχές·

Όσον αφορά στο ζήτημα των απορριμάτων, η έκθεση τονίζει ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων «στην ουσία ακυρώνει τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, ενοχοποιώντας εμμέσως το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο για τις παθογένειες της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να τεκμηριώνει ότι ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες».

 

Πηγή: seleo.gr

Σούζυ Αρχοντή

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζυ Αρχοντή