ΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ...
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

21 Ιανουαρίου 2019
(2 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Δεν έχω σκοπό να κάνω «κήρυγμα» απλά πήρα έναυσμα για αυτά που θα γράψω από τη συμπεριφορά κάποιων συνανθρώπων μας. Η αληθινή ευγένεια είναι σαν το καθαρό χρυσάφι που δεν σκουριάζει ποτέ είχε πει κάποτε ο Ουγκό. Ανατροφή άλλη μια λέξη που περιγράφει ότι ακριβώς δεν έχουμε ως λαός.

Βάση και θεμέλιο του Κράτους είναι η καλή αγωγή και η μόρφωση των νέων έλεγε ο Πυθαγόρας. Ευγένεια , καλοί τρόποι , ανατροφή, καλλιέργεια, καλή αγωγή όπως θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε,  το θέμα που με απασχολεί σήμερα είναι η λέξη που εκφράζει το αντίθετο  όλων αυτών, η αγένεια δηλαδή ..

Αγένεια είναι η προσπάθεια των χαμηλού επιπέδου ατόμων να παραστήσουν τους σπουδαίους, είπε ο Eric Hoffer και είναι η απόλυτη αλήθεια. Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να ζούμε. Ως αγένεια θεωρείται η προσβλητική μας συμπεριφορά προς τους άλλους, η έλλειψη διακριτικότητας.
Ο Πατέρας μου συνήθιζε να λέει  «η καλημέρα είναι του Θεού», τώρα καθώς περνάς στο δρόμο  αν πεις «καλημέρα» γίνεσαι αντικείμενο περιέργειας.

Το να εκφράσει ένας άνθρωπος την ευχή του για μια όμορφη μέρα με ένα χαμόγελο στα  χείλη  έχουμε φτάσει στο σημείο να το θεωρούμε προσόν ή απλά περίεργο, ενώ θεωρητικά  δε νομίζω να είναι  κάτι σημαντικό. Το χαμόγελο γενικά λείπει από την εποχή μας. Δεν κοστίζει και όμως δημιουργεί ευχάριστη διάθεση και σε αυτόν που είναι ο αποδέκτης αλλά και στο άτομο που το χαρίζει απλόχερα.

Όλοι μας άλλος λίγο άλλος πολύ έχουμε τα προβλήματα μας, αλλά το να μιλάς ευγενικά, το να απευθύνεσαι στον συμπολίτη σου με την πρέπουσα συμπεριφορά δεν είναι ούτε αναχρονιστικό ούτε ένδειξη αδυναμίας. Ένα «ευχαριστώ» όταν πας να ψωνίσεις κάτι από ένα κατάστημα και από μέρους σου και από το μέρος της πωλήτριας η του πωλητή δεν είναι κάτι κακό. Έχουμε φτάσει  σαν λαός στο σημείο να θεωρούμαστε από τους πλέον αγενέστατους πολίτες, κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε επιφανειακά.

Οι παλιότεροι έλεγαν «να έχετε τρόπο» και εννοούσαν φυσικά τρόπο συμπεριφοράς καλό και αποδεκτό ως προς τον συνάνθρωπό σου. Το μυστικό της ανατροφής βρίσκεται στον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο σου , άρα αυτό που μας λείπει είναι  και ο σεβασμός.  

Και φυσικά όλα αυτά είναι θέμα παιδείας. Αλλά το λάθος που κάνουμε είναι ότι το λέμε και μένουμε εκεί. Την παιδεία δεν την έχει κάποιος μόνο από το σχολείο, την «παίρνει» από το σπίτι του πρωτίστως, και από το περιβάλλον του επίσης.  Το μικρό παιδί αντιγράφει πρώτα τον γονέα και μετά την παρέα του. Αν το παιδί αποκτήσει μέσα από το σπίτι του  μια ισχυρή προσωπικότητα ευγενική πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά ακόμα και της παρέας του. Όπως συμβαίνει με τα άτομα που διαθέτουν προσωπικότητα δεν επηρεάζεται σε υψηλό βαθμό από κανέναν άλλο. Οπότε  το συμπέρασμα είναι ότι απλά βλέπουμε το πρόβλημα συμπεριφοράς και το προσπερνάμε ως μη σημαντικό, μιας και θεωρούμε σημαντικότερα τα οικονομικά μας και τα προβλήματα της δουλειάς μας από την αυριανή συμπεριφορά του παιδιού μας, του οποίου η συμπεριφορά μεταλαμπαδεύεται και στα δικά του παιδιά αργότερα. Έτσι διαιωνίζουμε ένα θέμα που δε μας τιμά καθόλου σαν ανθρώπους αλλά και σαν λαό. Από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και το φανάρι… Από τη δουλειά μέχρι και το σχολείο… Η αγένεια είναι μια συνήθεια που αν μη τι άλλο δημιουργεί κακό κλίμα, ένταση και αρνητικότητα.

Κάποτε είχα διαβάσει ένα δημοσίευμα στον έντυπο τύπο, για ένα κατάστημα – καφε  στην Νίκαια της Γαλλίας. Στην πόρτα του καταστήματος οι υπάλληλοι και ο ιδιοκτήτης κρέμασαν ένα «διαφορετικό» τιμοκατάλογο. «Ο καφές κοστίζει πιο ακριβά στους αγενείς, ενώ η τιμή πέφτει κλιμακωτά, ανάλογα με το βαθμό ευγένειας.» Για παράδειγμα: αν κάποιος ζητούσε «έναν καφέ», θα πλήρωνε 7 ευρώ. Αν έλεγε «έναν καφέ, παρακαλώ» η τιμή διαμορφωνόταν στα 4,25 ευρώ. Αν όμως κάποιος τον ζητούσε με  «καλημέρα, έναν καφέ παρακαλώ», τότε δεν θα πληρώσει περισσότερο από 1,40. Ο ιδιοκτήτης του καφέ είπε ότι όλο αυτό ξεκίνησε λίγο ως αστείο, καθώς το προσωπικό αντιμετώπιζε βιαστικούς και αγχωμένους πελάτες. Στο τέλος όμως η  συμπεριφορά  των πελατών άλλαξε δραστικά. Αρκετοί είχαν αντιληφθεί και το χαριτωμένο του πράγματος και έκαναν πλέον χιούμορ.

Επίσης πολλοί συγχέουν τη ελευθερία στην ζωή μας , στο λόγο μας με την «αγένεια» και την ασυδοσία. Η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Η ελευθερία στην έκφραση δεν είναι λόγος να βρίζουμε ότι δε μας βολεύει, είτε για τι «έτσι γουστάρουμε» είτε γιατί όποιος  κινείται έτσι είναι «προοδευτικός» «σημερινός» , «μοντέρνος», «κουλτουριάρης» (άλλη παρεξηγημένη λέξη εκ της κουλτούρας, λατινογενές από το ρήμα colere, που σημαίνει καλλιεργώ, σημαίνει δηλαδή στην κυριολεξία καλλιέργεια και είναι το αντίστοιχο της ελληνικής λέξης παιδεία).   Και να την πάλι η «Παιδεία» μπροστά μας …
Αρκετές φορές στη σύγχρονη πραγματικότητα συγχέεται η ειλικρίνεια με την αγένεια. Η ειλικρίνεια αποτελεί σπουδαίο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θαυμάζουν τα άτομα εκείνα που έχουν τη δύναμη να πουν την άποψή τους χωρίς να κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Όμως εδώ μπαίνουν κάποια όρια, κάποιο μέτρο. Η μόνη φορά που μια ειλικρινής άποψη μπορεί να ακουστεί σκληρή είναι όταν κινδυνεύει η ασφάλειά σου. Η ειλικρίνεια δεν χαρακτηρίζεται ούτε από απρέπεια ούτε από αναίδεια.

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουν οι καταστάσεις, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξει η συμπεριφορά μας. Σηκωθείτε πείτε μια καλημέρα στο συνάδελφό σας στην δουλειά, με ένα χαμόγελο, ανταλλάξτε δυο τρείς ευγενικές κουβέντες με τους πελάτες σας… Μιλήστε με ευγένεια και καλή διάθεση στον τουρίστα (για να πάμε και στην τουριστική παιδεία , μεγάλο θέμα που δυστυχώς ελάχιστοι έχουν ), θα δείτε ότι και η δική του στάση θα αλλάξει απέναντί σας.

Και μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά είναι μιμητές, μιμούνται ότι βλέπουν, εμάς τους μεγάλους δηλαδή. Φροντίστε η επόμενη γενιά να είναι πιο ευγενική από μας… 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top