Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι και καλό Σαββ/κο σε όλους μας.Παρασκευή σημέρα 10 Απριλίου και μπαίνουμε από αύριο σε Πασχαλινή τροχιά ,Σάββατο του Λαζάρου αύριο και είμαι πολύ περήφανη που με αξίωσε Ο Θεός να ζω σε μια πόλη όπου έζησε και έδρασε θα έλεγα ο εξάδερφος Του Χριστού μας τον οπόιο Ανάστησε Ο Κύριος και είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην γή που πέθανε 2 φορές.Πριν μετακομίσουμε στην Κύπρο δεν ήξερα πολλά πράγματα ,τα βασικά και πολύ από εμάς δεν δίναμε ή δεν δίνουμε και ακόμη σημασία σε αυτόν τον Άγιο μιας και δεν ''ακούστηκε''πολύ η μετέπειτα ζωή που του χαρίστηκε μετά την τετραήμερο Ανάσταση του από τον Χριστό μας.Και όμως ,είναι ένας Άγιος με λαμπρό βίο και ειδικά εδώ τον τιμούν πάρα πολύ μιας και σώζεται μέχρι και σήμερα το σκήνωμα του στην εκκλησία της Λάρνακας όπου φέρει και το όνομά του .Ολόκληρο το σκήνωμα σε μια σεπτή κάρα όπου επισκέπτες απ'όλο τον κόσμο σπέυδουν να προσκυνήσουν .Ο τάφος του βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ιερό ναό και όταν κάποιος σπέυσει να προσκυνήσει διακατέχεται από μια ''ζωντανή''ενέργεια που την νιώθεις σε όλο τον χώρο.

Πραγματικά λοιπόν κάτω από άλλες συνθήκες και όπως γινόταν κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου ,οι Κύπριοι τιμούν τον Άγιο τους με υπέρλαμπρες τιμές και λειτάνεψη της κάρας του σε όλη την πόλη.Δυστυχώς φέτος τα πράγματα δεν επιτέτρέπουν να γιορταστεί η αυριανή μέρα με τις τιμές και τις δοξασίες που αρμόζει ,λητά και απέρριτα στον ιερό χώρο κεκλησμένων των θυρών αλλά τα μεγάφωνα θα είναι στη διαπασών για να ακούσουν οι πιστοί την Πανυγηρική Θεία Λειτουργία.Πάμε λοιπόν μαζί να δούμε και να διαβάσουμε μερικά πράγματα για τον βίο του Αγίου Λαζάρου που πιστέψτε με είναι θαυματουργός!

Ο Ιερός ναός του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα

Agios Lazaros (Saint Lazarus) - Larnaka Tourism Board (Official Site)

Εκκλησία Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα

Άγιος Λάζαρος - Βικιπαίδεια

Ceremonial Ikonostasis in Lazarus Church, Agios Lazaros, Larnaca ...

Άγιος Λάζαρος ``ο τετραήμερος και φίλος Χριστού ΄΄ ( εκκλησία ...

Οι τάφοι του Αγίου Λαζάρου σε Βηθανία και Λάρνακα. Ο μοναδικός ...

Τι απέγινε ο Άγιος Λάζαρος μετά την Ανάστασή του | Ιερά Μονοπάτια

Άγιος Λάζαρος,ο μόνος άνθρωπος με δύο τάφους – Makeleio.gr

Τά ἱερά λείψανα τοῦ Ἁγίου Λαζάρου στή Λάρνακα, Κύπρος (φωτογραφίες ...

Ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου στhn Bηθανία  ,εκεί όπου τον Ανάστησε Ο Κύριος μετά από τέσσερις ημέρες 

Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου

Ο τάφος του Λάζαρου – GreekPress

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους - Ορθοδοξία News Agency

Βηθανία. Ο Ναός του Αγίου Λαζάρου και η Μονή Μάρθας και Μαρίας ...

Τάφοι στην Αγία Γη και ο τάφος του αγίου Λαζάρου ΕΙΚΟΝΕΣ | iEllada.gr

Τάφοι στην Αγία Γη και ο τάφος του αγίου Λαζάρου | Πεμπτουσία

Οι τάφοι του Αγίου Λαζάρου σε Βηθανία και Λάρνακα. Ο μοναδικός ...

Ο Άγιος Λάζαρος, ο τετραήμερος και η ανάστασή του από τον Κύριο ...

Άγιος Λάζαρος - Παλαιωμένες εικόνες μικρού μεγέθους– Christianity Art

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε, ήθη και έθιμα

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το Λαζαροσάββατο ο Ιησούς ανέστησε από τον Αδη τον εγκάρδιο φίλο του, τον Λάζαρο.

Έτσι το Σάββατο του Λαζάρου αποτελεί μια νεκραστάσιμη εορτή που δεν είναι πένθιμη, αφού προοιωνίζει την Ανάσταση του Κυρίου και είναι εξαιρετικά σημαντική λίγο πριν την απαρχή της Μεγάλης Εβδομάδας των Πάθων.

Ο Λάζαρος, ο «Φτωχολάζαρος» όπως ονομάζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι μια μορφή ιδιαίτερα συμπαθητική στο λαό μας. Πάντα όμως είναι αγέλαστος, γιατί σύμφωνα με την παράδοση όταν κατέβηκε στον Άδη, είδε πράματα φοβερά και τρομερά. Φέρεται μάλιστα ότι γέλασε μόνο μια φορά όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πύλινο δοχείο. «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο», είπε.

Ήθη και έθιμα

Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας μας ποικίλουν ανήμερα του Λαζάρου. Όπως αναφέρει ο Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας» στη Μυτιλήνη τα ψωμάκια – ομοιώματα του Λαζάρου έχουν «εξαιρετικές ιδιότητες»: «κάνουν λαζαρέλλια στα νταβαδέλια με σταφίδα, καρύδια και μύγδαλο. Κάνουν με τη ζύμη ένα λουρέλλ’ και το σταυρώνουν, κάνουν και τη σταφίδα σταυρό. Τα παιδιά ανεβαίνουν σ’ένα βουνό, σε μία ράρχη και κυλούν τα λαζαρέλλια. Όπου σταματήσουν, ψάχνουν εκεί κοντά για να βρουν περδικοφωλιά».

Στο Πλαγιάρι της Θράκης τα τυλίγουν σε φύλλα δάφνης και τα δίνουν στα παιδιά. Τα παιδιά ανά ομάδες (ονομάζονται Λάζαροι επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ή της πόλης και τραγουδούν αφηγητικά μοιρολόγια, τα λεγόμενα Λαζάρικα. Μόλις τελειώσουν τα λαζάρικα απευθύνουν ευχετικά παινέματα στους νοικοκύρηδες. Οι νοικοκύρηδες για να τους ανταμείψουν» τους δίδουν αβγά, τα οποία θα βάψουν ή θα στολίσουν μετά από λίγες ημέρες. Σπανιότερα τους δίνουν κουλούρια ή χρήματα.

Οι ομάδες των παιδιών, γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα κρατώντας στα χέρια τους ένα ομοίωμα του Λαζάρου. Σε πολλές περιοχές αντί για ομοίωμα του Λαζάρου κρατούν μια ρόκα ή καλάμια δεμένα σταυρωτά ή μια κούκλα που τη στολίζουν με πολύχρωμα λουλούδια και πανάκια.
Πολλές φορές κρατούν ένα καλαθάκι στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια.

Στη Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι μόνο τα κορίτσια οι Λαζαρίτσες ή Λαζαρίνες για να γίνουν, γνωστές ως μελλοντικές νύφες. Γνωστές είναι και οι παροιμίες που έχουν πηγή «έμπνευσης» τον Λάζαρο: «Ξαναζωντάνεψε σαν Λάζαρος», «Με τη φωνή και ο Λάζαρος», «Κέρινος σαν το Λάζαρο».

Λάζαρε, δεύρο έξω...

Η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάσταση του Λαζάρου το τελευταίο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο Λάζαρος, φίλος τους Ιησού, ζούσε στη Βηθανία με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία. Ο Ιησούς ήταν έτοιμος να αναχωρήσει, όταν έφτασε αγγελιοφόρος από τη Βηθανία ο οποίος του ανήγγειλε ότι ο αγαπημένος του φίλος είναι άρρωστος. Μετά από τέσσερις μέρες ο Ιησούς φτάνει στη Βηθανία. Στο μεταξύ ο Λάζάρος είχε πεθάνει.

«Κύριε», Του είπε η Μάρθα, «αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα πέθαινε, Και τώρα όμως γνωρίζω ότι ο Θεός θα σου δώσει ό,τι ζητήσεις από Αυτόν». Ο Ιησούς της απάντησε ότι ο αδελφός της θα Αναστηθεί: «Εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή», της είπε. «Αυτός που πιστεύει σε μένα θα ζήσει αιώνια. Το πιστεύεις αυτό;», τη ρώτησε ο Ιησούς. «Ναι, Κύριε το πιστεύω ότι εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του θεού», απάντησε εκείνη. Και τότε Εκείνος μαζί με τη Μαρία και τη Μάρθα και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στο σπήλαιο όπου είχαν θάψει το Λάζαρο. Μόλις απομάκρυναν την πόρτα που έκλεινε την είσοδο είπε: «Λάζαρε, δεύρο έξω». Αμέσως ο Λάζαρος σηκώθηκε και βγήκε έξω.

Τέλος επειδή η Ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί το προμήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, σε πολλές περιοχές της χώρας μας ονομάζεται και Πρώτη Λαμπρή.

 Πηγή-agriniotime.gr

 

Ελπίζω να βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο και μέσα στην Google μπορείτε επίσης να βρέιτε πολλά που αφορούν τον Άγιο Λάζαρο.Αυτά κόσμε από εμένα για σήμερα Παρασκευή ,όπως είπα και στον πρόλογο μου μπαίνουμε σε Πασχαλινή τροχιά ,σίγουρα θα θέλαμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά ,θα πορευτούμε όμως έτσι όπως μας υποδεικνήουν καθημερινά οι ειδηκοί που τους βαρεθήκαμε και σε κάποιες περιπτώσεις να μην αναφέρω ονόματα και χαλάσω και το πνεύμα του άρθρου ,τους σιχαθήκαμε γιατί τολμούν και αφήνουν την κάθε μαλ@2@@νη να κάνει εκπομπή στην τηλεόραση αλλά τους πειράζουν τα μεγάφωνα σε κάθε εκκλησία ,μαλλόν ο ιός κολλάει μέσα από τα μεγάφωνα ........Τέλος πάντων έρχεται και Η Κυριακή Των Βα'ι'ιων και μπαίνουμε Στην Μεγάλη Εβδομάδα Των Παθών Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ,ελπίζω τα κορίτσια ,οι συνεργάτηδες μου να κάνουν και ένα αφιέρωμα για την Κυριακή Των Βα'ι'ων .Εμείς θα τα πούμε Πρώτα Ο Θεός την Μ.Δευτέρα ,ναι θα είμαι κοντά σας μέχρι και την Μ.Τετάρτη γιατί όπως σας είπα και προχτές θα κάνουμε τα έθιμα που προστάζουν Οι Άγιες αυτές Ημέρες.

 Σας αφιερώνω με αγάπη την σημερινή μουσική μου επιλογή με τις ευχές μου για μια όμορφη ημέρα ,ένα ήρεμο Σαββ/κο και με πολύ υπομονή ,χαμόγελα και αισιοδοξία ...Φιλιά στα μούτρα σας.....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ,ΚΑΛΟ ΣΑΒΒ/ΚΟ 

 Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 

 

 

 

Top