Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Καλημέρα ,καλημέρα όλη μέρα και για σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου και να ευχηθώ καλό και ευλογημένο μήνα και να είναι το τέλος αυτού που ζούμε ,αυτόν τον μήνα να τελιώνει όλο αυτό και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.Επίσης να ευχηθώ και καλή μας εβδομάδα με υγεία και αισιοδοξία για να ξορκίσουμε το κακό και να υποδεχτούμε την άνοιξη με χαμόγελα και ελπίδα .Μάρτη βάλατε ;;; να βάλετε όσοι δεν έχετε βάλει και πάμε να δούμε παρακάτω γιατί βάζουμε ''Μάρτη'' στον καρπό μας ,μια πολύ παλιά λαική ρύση που μέχρι και σήμερα είναι στην επιφάνεια και ειδικά τα μικρά παιδιά περιμένουν πως και πως για να φορέσουν τον ''Μάρτη'' τους.

Δεν είναι μόνο η χώρα μας που έχει αυτό το εθιμο. Μάρτη φοράνε και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, μία μικρη καρφίτσα που τη λένε Μαρτσισόρ, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Μολδαβία

Γιατί φοράμε Μάρτη -Ενα παμπάλαιο έθιμοΓιατί φοράμε Μάρτη -Ενα παμπάλαιο έθιμοΠηγή: iefimerida.gr 

Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα.Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα.
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα  έθιμο που έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Σήμερα και για όλο το μήνα παιδιά και μεγάλοι φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Οπως λέει ο λαός, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης για να μην καούν. Φυσικά, αυτό το λέει μόνο ο λαός, γιατί από τον ήλιο μας προστατεύει μόνο το αντηλιακό.

Οταν τελειώσει ο μήνας το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.Οταν τελειώσει ο μήνας το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Μάρτης

Εθιμο των ΒαλκανίωνΕθιμο των Βαλκανίων
Ωστόσο δεν είναι μόνο η χώρα μας που έχει αυτό το εθιμο. Μάρτη φοράνε και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, μία μικρη καρφίτσα που τη λένε Μαρτσισόρ, τα Σκόιπια , την Αλβανία και την Μολδαβία.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια  με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα», που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη.Οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα», που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη..

Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού σαν φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτσισόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού σαν φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτσισόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα, ένας νεαρός μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέρνοντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.Πηγή: iefimerida.gr 

Ο Μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων....

Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά....

Πηγή-Μηχανή Του Χρόνου.

Αλλάζει ο καιρός: Συννεφιασμένη και με πολλά μποφόρ η Δευτέρα - Πού και πότε θα βρέξει.

Αλλάζει ο καιρός: Συννεφιασμένη και με πολλά μποφόρ η Δευτέρα - Πού και πότε θα βρέξει

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο κυρίως τις πρωινές ώρες και στη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από το απόγευμα.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 με 7 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.

 
 

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και βαθμιαία αίθριος. Τη νύχτα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και κατά την διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία μετά το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά και από το βράδυ στα υπόλοιπα στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή-Newsbomb.gr

Ψυχρή εισβολή από την Σιβηρία θα χτυπήσει την χώρα - Πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια...

Καιρός: Ψυχρή εισβολή από την Σιβηρία θα χτυπήσει την χώρα - Πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

 Νέο κύμα ψύχους θα περάσει από την χώρα τις επόμενες ώρες με την κορύφωση του σιβηρικού εισβολέα να κορυφώνεται τη Τρίτη (2/3)

Αλλαγμένο παρουσιάζεται το σκηνικό του καιρού την Κυριακή. Αυτό οφείλεται στην μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία προς τη χώρα μας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ψυχρής εισβολής, με τη θερμοκρασία να σημειώνει κάθετη πτώση.

Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 6 τοπικά 7, και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία μετά το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά και από το βράδυ στα υπόλοιπα στα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

-Πηγή-Newsbomb.gr

Σαν σήμερα 1 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Σαν σήμερα 1 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

1445 Γεννήθηκε ο Σάντρο Μποτιτσέλι, ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης. (Θαν. 17/5/1510)

 

 1810 Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα, που διορίζει Συνήγορο του Πολίτη.

1842 Γεννήθηκε ο Ελληνας ζωγράφος, Νικόλαος Γύζης

1862 Ο κυβερνητικός στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1870 Γεννιέται ο αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης, ο οποίος συνέταξε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το όνομά του φέρει ένας κρατήρας του Άρη και της Σελήνης

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1943 Στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές-αγωνιστές από το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός διώχνει τους τελευταίους Γερμανούς από τα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης.

1952 Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του καταδικάζονται σε θάνατο από το Στρατοδικείο, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη. Είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), το οποίο θεωρείτο παράνομο, προδοτικό και ξενοκίνητο κόμμα.

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός, που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1959 Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα.

1959 Επιστρέφει στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά από τρία χρόνια εξορίας στις Σεϋχέλλες.

1963 Αποφασίζεται η επιβολή προστίμου στους βουλευτές, που θα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής.

1966 Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο "Venera 3" προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο, που επισκέπτεται άλλον πλανήτη.

2002 "Αντίο" λένε οι Έλληνες στη δραχμή, καθώς το ευρώ είναι πια το μοναδικό νόμισμα της χώρας. Η δραχμή, πλέον, περνά στην ιστορία.

2003 Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Μίμης Κουγιουμτζής.

Πηγή-Thepressroom.gr

Πακέτα δώρων με την κόκκινη κορδέλλα Απεικόνιση αποθεμάτων - εικονογραφία  από κόκκινη, κορδέλλα: 43434324

  Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα ,τουλάχιστον έτσι τα βρίσκω εγώ μιας και ορισμένα ειδικά για τον Μάρτη δεν τα ήξερα ,ελπίζω να βρίσκετε και εσείς ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο .Έχουμε όμως και έναν διαγωνισμό σε εξέλιξη και μπορείτε να συμμετέχετε μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή που θα λήξει και θα έχουμε την μεγάλη κλήρωση Πρώτα Ο Θεός το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής .Να υποδεχτώ και να καλημερίσω τον μεγάλο χορηγό μας τον δημοτικό σύμβουλο και ξανά υποψήφιο για τον δήμο Βόλβης αξιότιμο κύριο Ιωάννη Βαλερή που μας κάνει την τιμή για ακόμη μια φορά να χαρίσει εκτός από τα δώρα και χαμόγελα σε 12 συνανθρώπους μας ,μέλη και φίλους της σελίδας μας που συμμετέχουν καθημερινά στον διαγωνισμό μας.

Να πω πως ο συνδιασμός ''Τα Πάντα Για την Βόλβη''όπου ηγείται ο κύριος Ιωάννης Βαλερής παράγει σπουδαίο έργο κυρίως φιλανθρωπικό και στον ορεινό όγκο αλλά και σε άλλες πεδινές περιοχές του δήμου μας .Ένα σπουδαίο έργο μιας και δίνεται στους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων γιατί σε αυτά αναφέρομαι ,η δυνατότητα να ζούνε αξιοπρεπώς ,εγώ θα πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από τον κύριο Βαλερή ώστε να μην ''πεινάει''κανένας συνάνθρωπος μας.

Ας δούμε παρακάτω τα 12 δώρα αξίας που θα σας προσφέρει ο κύριος Ιωάννης Βαλερής.

Το κοινωνικό παντοπωλείο Ν.Απολλωνίας προσφέρει 5 Σακούλες με είδη Διατροφής 

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Ορεινού Όγκου του δήμου μας προσφέρει ένα 5 λιτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κιλά Μέλι και 2 κιλά τυρί 

Ο ίδιος ο κύριος Βαλερής επί προσωπικού προσφέρει ,Μια ηλεκτρική κουβέρτα ,Ένα ηλεκτρικό Αερόθερμο και Ένα Ηλεκτρονικό Παλμικό Οξύμετρο 

και τέλος μια εκπληκτική συλλογή από τις επίσημες εκδόσεις των Κυπριακών Γραμματοσήμων του 1979 -1980 σε πλήρες ασφράγιστες σειρές.

'Οπως βλέπετε και διαβάζετε τα δώρα είναι πολύ χρήσιμα και συνεχίστε να συμμετέχετε εκεί στην παρέα μας ,στην ομάδα μας στο facebook οπου και λαμβάνει χώρα αυτός ο μεγάλος διαγωνισμός.Τα βήματα απλά και απευθείας στην κλήρωση ,τι έχετε να κάνετε ;;;κάντε like κάτω άπο κάθε ''μουσική ανάρτηση''με το τραγούδι της ημέρας και αφήστε μας τα σχόλια σας ,που είναι πολύτιμα για εμένα μιας και μου δείχνει ότι μας στηρίζετε και είστε κοντά μας σε αυτό το δύσκολο θα έλεγα έργο που έχουμε αναλάβει στο να κρατάμε την ιδιωτική εφημερίδα www.volvinews.gr ψηλά στις προτιμήσεις σας .Αυτά λοιπόν από εμένα ,κλείνω με ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ ,νομίζω και εσείς και θα ευχηθώ ξανά καλό και ευλογημένο μήνα ,καλή μας εβδομάδα και όλα να πάνε καλά με την έλευση της ανοιξης.Φιλιά στα μούτρα σας...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 

  

 

Top