ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ….
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

22 Σεπτεμβρίου 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

kantadesΓια να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι στην Νέα Μαδυτο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαδύτου το Σάββατο 1η Οκτωβρίου διοργανώνει μία εκδήλωση ..όπως παλιά!!

Καντάδες στις γειτονιές της Νέας Μαδύτου από την Μικτή χορωδία Ενηλίκων Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαδύτου υπό την διεύθυνση της κας. Νίκης Καραγκιόζη και την Μικτή χορωδία Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων υπό την διεύθυνση της κας. Δήμητρας Ζησέκα.

Ας αναφέρουμε μερικά πράγματα για τις καντάδες. Η καντάδες εισήχθησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα Επτάνησα 1863. Ο αρχικός τύπος της λέξης καντάτα είναι μουσικός όρος που σημαίνει τεμάχιο φωνητικής μουσικής. Οι καντάδες μετουσιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και πήραν μια μορφή ιδιαίτερα χαρακτηριστική, μελωδική και ευχάριστη , γεμάτη συναισθήματα, λουλούδια, ρομαντισμούς και χαριτωμένες ατάκες.

Για τις καντάδες υπήρχαν τα ψυχαγωγικά και τα καθαρά συναισθηματικά κίνητρα. Στα ψυχαγωγικά ήταν οι περιπτώσεις, που για την ολοκλήρωση της διασκέδασης μιας παρέας, ύστερα από μια κρασοκατάνυξη, έβγαιναν στους δρόμους και τα σοκάκια τη νύχτα, χωρίς άλλο ιδιαίτερο λόγο, πέρα από την ευθυμία και την ιδιαίτερη ψυχολογία που δημιουργεί η νύχτα στους κανταδόρους, στις σιωπηλές γειτονιές και τραγουδούσαν συνήθως εύθυμα τραγούδια, για τα λουλούδια, για τις φυσικές ομορφιές, για τις ομορφιές της ζωής.

Οι καντάδες, που κατείχαν ιδιαίτερη θέση, ήταν εκείνες που υπαγορευόταν   από το συναίσθημα, τον έρωτα, την αγάπη. Ήταν αυτές που ανέσυραν από τα βάθη της ψυχής τα πιο έντονα, τα πιο αγνά και πραγματικά αισθήματα. Οι καντάδες αυτές δεν είχαν σχέση με την ψυχαγωγία.

Έτσι οι καντάδες συνδέθηκαν στενά, με τη συνήθεια των νέων να τραγουδούν τα βράδια κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης τους, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα αισθήματά τους.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top