ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ: ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ 2018
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

25 Μαρτίου 2018
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Καθιερωμένη πλέον  διοργάνωση η λαμπαδηφορία και γι αυτό πολύ «ζωντανή» και φυσικά με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Διοργάνωση όπως πάντα του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Ασπροβάλτας και με την συνοδεία της φιλαρμονικής της Δημοτικής ενότητας Αγίου Γεωργίου.

Σήμερα συνέπεσε και με την «Ώρα της Γης», οπότε αποφασίστηκε να «εορταστούν» μαζί. Έσβησαν τα φώτα για μια ώρα συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ώρα της Γης, ένα κίνημα που επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο να αφυπνίσει τους κατοίκους του για την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη .

poria1 poria7

IMG 8080 poria2

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας είναι η αιώνια μάχη του φωτός με το σκοτάδι, το ξόρκισμα του κακού από το φως του Απόλλωνα αυτό κατά τα αρχαία χρόνια γιατί πηγάζει από την αρχαιότητα. Άλλωστε οι λαμπαδηδρομίες ή λαμπαδηφορίες ήταν δρομικοί αγώνες με λαμπάδες, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του προγράμματος ορισμένων εορτών της Αρχαίας Ελλάδας

Πιο γνωστό έγινε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και σχετίζεται με την ανάγκη των Ελλήνων να μεταφέρουν το μήνυμα της Επανάστασης, το μήνυμα της Ανάστασης του έθνους γι’ αυτό και γίνετε την παραμονή της 25ης Μαρτίου.

poria3 poria4

poria6

Το έθιμο αυτό είναι πανελλήνιο(πραγματοποιείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος) και γιορτάζετε με πορεία στους δρόμους των εκάστοτε περιοχών πάντα με αναμμένους δαυλούς. Έτσι έγινε και στην Ασπροβάλτα όπου αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι γύρισαν στους δρόμους του χωριού , ακολούθησε καύση όλων των δαυλών στην παραλία και άλματα πάνω από την φωτιά και στο τέλος προσφέρθηκε  σε όλους μπισκοτολούκουμο ως είθισται.   

poria8 poria9

poria10

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top