ΠΩΣ ΕΝΑΣ 13ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΡΟΜΠΟΤ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ 50 ΕΥΡΩ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

10 Οκτωβρίου 2014
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

10-115823ThessRobot

Λοιπόν με την αφορμή που ανεβάζω το συγκεκριμένο άρθρο και επειδή «τα έχω πάρει» για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του σήμερα πρέπει να πω ότι μπράβο στα παιδιά για το επίτευγμά τους, αλλά για να έχουν τη δυνατότητα και τα «άλλα» παιδιά της λεγόμενης περιφέρειας να κάνουν θαύματα

και να δημιουργούν πράγματα που κάνουν περήφανους τους γονείς του αλλά και ανεβάζουν τη δική τους κοινωνική αυτοπεποίθηση, πρέπει να υφίστανται και οι συνθήκες για να γίνουν αυτά.

Δεν είναι δυνατόν τα μισά παιδιά να μην μπορούν να «πάνε στο σχολείο τους» γιατί δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς εν έτη 2014. Δηλαδή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή των παππούδων μας που πήγαιναν χιλιόμετρα με τα πόδια; Και αν κάποιος γονέας δεν έχει αυτοκίνητο να μετακινήσει το παιδί του; Και αν δεν έχει χρήματα για τη βενζίνη; Η καθημερινή μεταφορά με ιδιωτικό αυτοκίνητο είναι αρκετά επιβαρυντική για τα νοικοκυριά που η κρίση και η ανεργία έχει φέρει στην έσχατη κατάσταση πλέον. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ήδη10 Οκτωβρίου και τα γυμνάσια και λύκεια δεν έχουν καθηγητές. Πως ζητάμε τότε αυτά τα παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα να διδαχθούν τα στοιχειώδη μαθήματα να κάνουν «θαύματα». Πως μπορείς να ζητήσεις από ένα παιδί της τρίτης Λυκείου που πρέπει να διαγωνιστεί για το μέλλον του στο τέλος της χρονιάς να είναι γνώστης ορισμένων πραγμάτων εφόσον δεν υπάρχει το διδακτικό προσωπικό να του το διδάξει; Συγκεκριμένα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου λείπουν 6 καθηγητές εκ των οποίων 4 στις κατευθύνσεις. Και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο γίνεται και στα άλλα λύκεια. Μεγάλο το πρόβλημα αλλά κάτι πρέπει να γίνει με αυτό ! Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, και ίσως το κάνω αλλά όχι στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου. Επιφυλάσσομαι !

ΠΩΣ ΕΝΑΣ 13ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΡΟΜΠΟΤ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ 50 ΕΥΡΩ

 

Μάθημα ρομποτικής στο σχολείο; Ίσως να φαντάζει σενάριο από το μακρινό μέλλον, όμως στην πραγματικότητα δεν προϋποθέτει παρά λίγη αγάπη για τη φυσική, τα μαθηματικά, την πληροφορική, την τεχνολογία και την έρευνα και πολύ περιέργεια. Το απέδειξαν 16 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης -ανάμεσά τους και ένας 13χρονός!- οι οποίοι κατάφεραν σε διάστημα μόλις δύο ημερών και 12 εργαστηριακών ωρών να κατασκευάσουν ο καθένας το δικό του ρομπότ, ένα αυτοκινητάκι διαστάσεων 20x20x20 εκ., που μπορεί να κινείται ελεύθερα στον χώρο, εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τα εμπόδια, με τη χρήση αισθητήρων.

Οι μαθητές «περιηγήθηκαν» στον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής τεχνολογίας στο πλαίσιο σεμιναρίου Ρομποτικής, που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Τα ρομπότ παρουσιάστηκαν στο κοινό σε πρόσφατη ειδική εκδήλωση. «Φτιάξε το μόνος σου: Robo-cars, συναγερμός ή μετεωρολογικός σταθμός από 50 ευρώ».

Για να κατασκευάσουν τα ρομπότ, οι μαθητές διδάχθηκαν τη χρήση του μικροελεγκτή arduino. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ελεύθερη πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών, ανοιχτού κώδικα. «Το σκεπτικό ήταν να βρούμε παιδιά που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερες επιδόσεις από αυτές που προϋποθέτει ένα έτοιμο ρομποτικό κιτ, από αυτά που διατίθενται στο εμπόριο» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του σεμιναρίου ρομποτικής Μιχάλης Σεβδυνίδης.

Πηγή: (ΑΠΕ ΜΠΕ - To φωτογραφικό υλικό παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σεβδυνίδης)

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top