×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 45

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΕΟΓΝΑ Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

14 Νοεμβρίου 2012
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

neogna1

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:  Δεν δέχεται νεογνά η Εντατική

 

Επτά είναι τελικώς τα νεογνά που προσβλήθηκαν από κλεψιέλα στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

 Απ’ αυτά, τα τρία κατέληξαν, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα συνεχίζουν να νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία. 

Των:  Νικολέττας Μπούκα, Κώστα Καντούρη ( Εφημ. Μακεδονία)

 
Μάλιστα, το ενθαρρυντικό είναι ότι τα τέσσερα νεογνά αντιδρούν θετικά στην αγωγή που τους χορηγείται, γεγονός που σημαίνει ότι το μικρόβιο της κλεψιέλας είναι ευαίσθητο στην αντιβίωση που λαμβάνουν. Επιπλέον, από τις 8 Νοεμβρίου και έως σήμερα δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα.
Ταυτόχρονα, η μονάδα παραμένει εδώ και δύο μέρες κλειστή σε νέες εισαγωγές νεογνών από άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές για προληπτικούς λόγους, με εξαίρεση νεογνά από μητέρες που έχουν γεννήσει και νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου». 
Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δύο μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έδιναν στη δημοσιότητα πληροφορίες που περισσότερο προκαλούσαν σύγχυση και λιγότερο διαμόρφωναν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «από τις 2 έως και τις 7 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν επτά περιστατικά μικροβιαιμίας σε νεογνά, από τα οποία τα τρία κατέληξαν. Πρόκειται για νεογνά πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Τα υπόλοιπα νεογνά λαμβάνουν θεραπεία».
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε πριν δύο μέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου, τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του «Παπαγεωργίου», προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών, καθώς και για να αναζητήσει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης με στόχο τον έλεγχο της νόσου.
«Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέστησε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και απομόνωσης των περιστατικών, ευρεία περιβαλλοντική διερεύνηση, και πραγματοποίησε επιδημιολογική διερεύνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Επίσης, συνέστησε προσωρινή άρση των νέων εξωτερικών εισαγωγών στη Μονάδα».
 
Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί
 
Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στους γονείς των οποίων τα μωρά νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του «Παπαγεωργίου». Κάποιοι απ’ αυτούς ενημερώθηκαν αρχικά για το μικρόβιο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο διευκρινίζουν ότι υπήρξε και ενημέρωση από τους υπευθύνους της κλινικής, οι οποίοι είναι καθησυχαστικοί.
Την ίδια στιγμή, μητέρα που ζει εκτός Θεσσαλονίκης (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας και δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους) επικοινώνησε με τη «Μ» και ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2011 το μωρό της, το οποίο επί τρεις μήνες νοσηλευόταν με βαριά νόσο στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του «Παπαγεωργίου», προσβλήθηκε από το μικρόβιο κλεψιέλα, το οποίο επιβάρυνε την κατάστασή του, και τελικά κατέληξε. Την ίδια περίοδο και δεύτερο νεογνό προσβλήθηκε από το ίδιο μικρόβιο, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Μάλιστα, η μητέρα ενημέρωσε ήδη για το περιστατικό αυτό τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα. 
Όπως εξηγεί στη «Μ» ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης, η κλεψιέλα είναι ένα μικρόβιο το οποίο προκαλεί νοσοκομειακές λοιμώξεις και προσβάλλει άτομα τα οποία έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών. Παράλληλα, αναφέρει ότι εντοπίζεται με καλλιέργεια αίματος ή ούρων στο μικροβιολογικό εργαστήριο και τα μέτρα πρόληψης είναι η αυστηρή λήψη μέτρων υγιεινής των χεριών και η απομόνωση όσων νοσούν, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. 
«Το σημαντικό είναι ότι η κλεψιέλα που εντοπίστηκε στα νεογνά στο ‘Παπαγεωργίου’ ήταν ευαίσθητη στα αντιβιοτικά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ροηλίδης.
 
Διευρύνεται η έρευνα του εισαγγελέα
 
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης διευρύνει την έρευνά του για τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του «Παπαγεωργίου», μετά την εμφάνιση συρροής κρουσμάτων μικροβιαιμίας από κλεψιέλα της πνευμονίας σε νεογνά.
Μετά την ενημέρωση που είχε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Λάμπρος Τσόγκας, αναμένεται σήμερα να δώσει επιπρόσθετη παραγγελία στον πταισματοδίκη, προκειμένου στην προκαταρκτική να περιληφθούν τα νέα στοιχεία. Χθες έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, Ευάγγελο Μαδεμλή, τα νέα στοιχεία με τα κρούσματα να συσχετιστούν στην προκαταρκτική που ήδη διενεργείται. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας πρόκειται να ζητήσει να διερευνηθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή, μετά και την προσβολή των νεογνών από το νοσοκομειακό μικρόβιο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιπρόσθετης παραγγελίας, αναμένεται να ζητηθούν όλα τα στοιχεία της αλληλογραφίας που αντάλλαξαν το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις και ο διευθυντής της μονάδας νεογνών, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα της μόλυνσης. 
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται στην έρευνα να εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη κλινική, τόσο ύστερα από τους πρόσφατους θανάτους όσο και μετά το περιστατικό του 2011. Ακόμη θα εξεταστεί αν έχουν καταγραφεί και άλλοι θάνατοι από νοσοκομειακές λοιμώξεις στην εντατική μονάδα νεογνών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top