ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΑΓΙΣΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

26 Οκτωβρίου 2013
(0 ψήφοι)

41b4b772185780c545f480dd3c440a9c LΩστόσο όλες αυτές οι εκφράσεις έχουν την επιστημονική τους εξήγηση και πραγματικό αντίκτυπο στον οργανισμό.

Ας δούμε λοιπόν με την κυριολεκτική τους έννοια πως προέκυψαν μερικά από τα πιο διάσημα «κλισέ» που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

«Πεταλούδες στο στομάχι»
Έρωτας, άγχος πριν από μία μεγάλη παρουσίαση, αγωνία για κάτι, όλα αυτά συντελούν στο συγκεκριμένο συναίσθημα, όμως κατά πόσο αντικατοπτρίζει πραγματική πάθηση; Το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι ουσιαστικά αντίδραση του εντέρου στο νευρικό σύστημα του οργανισμού, ο οποίος κάτω από μεγάλο στρες αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενεργοποιεί την αντίδραση φυγής ή πάλης στο σώμα, προκαλώντας την αίσθηση ότι κάτι «κινείται» στο στομάχι μας.

«Αρρώστησε από έρωτα»
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτή η φράση κι όσο συνυφασμένη κι αν είναι με μυθιστορηματικά ρομάντζα, ενέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας: Τα έντονα συναισθήματα προς ένα άλλο άτομο προκαλούν αϋπνία, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους και προβλήματα συγκέντρωσης ενώ συχνά συμπεριλαμβάνουν ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί όταν το άτομο «ερωτεύεται» αυξάνονται ορισμένοι νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η οξυτοκίνη.

«Βελόνες στο πόδι»
Όταν καθίσουμε πολλή ώρα πάνω στο χέρι ή το πόδι μας και μουδιάσει, όταν προσπαθούμε να το κινήσουμε ξανά νιώθουμε να το τρυπάνε χιλιάδες μικρές καρφίτσες. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη πίεση στο συγκεκριμένο μέλος κόβει τη ροή του αίματος στα νεύρα με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά. Τότε, ο εγκέφαλος στέλνει ανάμεικτα μηνύματα δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση καψίματος, μουδιάσματος και τσιμπήματος.

«Ραγισμένη καρδιά»
Επίσης γνωστή ως «καρδιομυοπάθεια Takotsubo» (Takotsubo είναι ένα ιαπωνικό όνομα για μια παγίδα με τη μορφή χταποδιού) ή στρες μυοκαρδιοπάθειας, που οφείλεται στις κατεχολαμίνες (γνωστές και ως ορμόνες του στρες) και εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, όταν βρίσκονται σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως μια σοβαρή ιατρική διάγνωση, καταστροφικές οικονομικές απώλειες, φυσικές καταστροφές η κατάθλιψη. Κατά τη διαδικασία αυτή το σώμα μιμείται την καρδιακή προσβολή, αλλά οι στεφανιαίες αρτηρίες παραμένουν ανεπηρέαστες.

«Άσπρισε από φόβο»
Σε καταστάσεις φόβου ή πανικού το σώμα αυτόματα απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου. Στη συνέχεια το αίμα στέλνεται στους μυς και σε άλλα μέρη του σώματός, που μπορεί να είναι αναγκαία για την επιβίωση, όπως τα πόδια, για να μπορεί το άτομο να τρέξει αν χρειαστεί. Έτσι στα σημεία από τα οποία απομακρύνθηκε το αίμα, το δέρμα γίνεται άσπρο σαν πανί.

Πηγή: thesout.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top