ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

17 Μαρτίου 2014
(0 ψήφοι)

farmaka12(Γραφει ο Τριανταφύλλου Ξενοφών(Φαρμακοποιός) - Για την << εναλλακτική ομάδα Φαρμακοποιών>>)

Οι φαρμακευτικές ουσίες ,ως πρώτη ύλη , για την παρασκευή ενός φαρμάκου ,παγκοσμίως ,είναι φανταστικά χαμηλές, ενώ το φάρμακο ως τέτοιο φτάνει στον ασθενή ,όχι καταναλωτή ή πελάτη ,σε υπερβολικά υψηλή τιμή, ακόμη κι αν υπολογισθούν και τα έξοδα της έρευνας κ.λ.π.


Είναι γνωστό ,τα υπερβολικά κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων ,δεύτεροι σε κατάταξη κέρδους μετά το εμπόριο όπλων! Σύνθημά τους ήταν και είναι :<<Tα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους>>.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ,αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς που σκοτώνουν τις μέρες μας 2,6εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο ,εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό από την έρευνα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών γιατί οι ασθένειες αυτές είναι στις φτωχές χώρες .
Εξάλλου σκοτώνουν μόνο φτωχούς που δεν μπορούν να πληρώσουν και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τις αγορές .Εμβόλια και φάρμακα που σώζουν ζωές έχουν πάψει προ πολλού να θεωρούνται δημόσια αγαθά .
Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία κερδοσκοπεί σε βάρος των καρκινοπαθών με τον ίδιο τρόπο που ορισμένοι αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων έπειτα από φυσικές καταστροφές και οι και οι <<ευγνώμονες>> ασθενείς ,αυτοί που είχαν ή έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ,μετατρέπονται σε οικονομικά θύματα της επιτυχίας της θεραπείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer ,Μάριγιν Ντέκερς ,κατέστησε σαφές με την αναφορά του ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα της εταιρίας του δεν απευθύνονται στους φτωχούς...
Όλα αυτά αναφέρονται με αφορμή την κινητοποίηση -απεργία 10 και 11 Μαρτίου ,των φαρμακοποιών ,ιδιοκτητών φαρμακείων.
Θα θέλουμε να επισημάνουμε ,ότι στους Τοπικούς Φαρμακευτικούς συλλόγους και συνεπώς και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ανήκουν αποκλειστικά φαρμακοποιοί -ιδιοκτήτες φαρμακείων .Δεν μπορούν και δεν έχουν το δικαίωμα εγγραφής πτυχιούχοι φαρμακοποιοί μη ιδιοκτήτες. Και μόνο από αυτό ο Σύλλογος χάνει τον επιστημονικό του χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται <<συντεχνία>>.
Ερχόμενοι στο προκείμενο της απεργίας. Σωστά και κινητοποιούνται και απεργούν για τη μη πώληση των φαρμάκων από καταστήματα που δεν έχουν καμία σχέση με φαρμακευτική αγωγή και Υγεία. Ορθά και δυναμικά αντιστέκονται στην απελευθέρωση της τιμής του φαρμάκου .΄Οπου έγινε το φάρμακο ακρίβηνε υπεβολικά.
Η Ελλάδα , ακόμη ,σήμερα είναι φτηνή στο φάρμακο και γι΄αυτό ενδιαφέρονται για την απελευθέρωσή του.
Όμως υπάρχει και ένα ''αρνητικό''.Αναφερόμαστε στο ότι για να ανοίξει φαρμακείο ένας νέος φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να αγοράσει την <<άδεια>> από κάποιο παλιό φαρμακοποιό .
Η αξία αυτής της <<αγοράς>> αρχίζει από 70.000 έως 200.000ευρώ(μαύρο χρήμα).Αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο που χρεώνεται <<αποκλειστικά>> στο Φαρμακευτικό Σύλλογο .
Έχουμε την εντύπωση ,ότι η αγωνία τους για την άρση του πληθυσμιακού και χωροταξικού κριτηρίου ,αρχίζει κυρίως από το μη χάσουν το <<πλεονέκτημα>>της μεταπώλησης της <<άδειας>>.
Εμείς , μιά ομάδα,κυρίως ,νέων Φαρμακοποιών ,με ή χωρίς φαρμακείο ,θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα αγωνιστούμε για ένα νέο νομοσχέδιο που θα υποστηρίζει τη δημιουργία συνεταιριστικών και δημοσίου χαρακτήρα φαρμακοβιομηχανιών ,για τη δημιουργία επίσης νέων μορφών, συνεταιριστικού ή δημοσίου χαρακτήρα ,εταιριών διανομής φαρμάκου.
Πιστεύουμε ότι η Υγεία ,όπως και η Παιδεία ,είναι κοινωνικό αγαθό και ως πολίτες πρέπει να έχουμε καλή και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η στήριξη -υποστήριξη της θέσης μας αυτής δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ζήτημα ΜΟΝΟΝ των <<ειδικών>>, που πολλές φορές οι προτάσεις τους είναι διαρθρωμένες και με στενά συντεχνιακά συμφέοντα , αλλά όλης της κοινωνίας .
Είμαστε , δυναμικά αντίθετοι , στη σημερινή κυβερνητική πολιτική που κάνει ό,τι είναι δυνατόν να περάσει η Υγεία στην <<ιδιωτική πρωτοβουλία>>. Και απέναντι σ'αυτή την πολιτική , η κοινωνία και κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ,πρέπει να αντισταθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για μια άλλη πολιτική .Να διεκδικήσει τη δημόσια και καλή Υγεία. Πιστεύουμε ότι στη φάση αυτή σήμερα ,σοβαρό και κυρίαρχο ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να διαμορφώσει τα δικά της σχέδια και προγράμματα .Να προωθήσει π.χ. τη δημιουργία μικρών πολυ΄ι΄ατρείων . Σε κάθε συνοικία και χωριό το δημοτικό -οικογενειακό ιατρείο .Να φτιάξει μικρές υποδομές τέτοιες που ο πολίτης -δημότης θα δει ότι κάποιος επιτέλους πράγματι ενδιαφέρεται για την υγεία του αφού η σημερινή πολιτεία -κράτος δεν το κάνει. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τις πραγματικές ανάγκες της ανασυγκρότησης της Υγείας να της διαμορφώνει η ίδια η λεγόμενη αγορά , η οποία θα θέτει και τα κριτήρια για τις βασικές επιλογές ,άποψη που υποστηρίζει η κυβέρνηση και ΟΟΣΑ .Διαφορετικά θα έχουμε μια <<αγορά >> που θα κερδοσκοπεί σε βάρος των ασθενών ,αφού έχουν ως πυξίδα σύνθημα :<<Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους>>.


K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top