ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BINGE DRINKING ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

08 Ιουλίου 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

bingedrinking(Άρθρο του Παθολόγου – Ηπατολόγου MD, PhD κ. Μανόλη Κ. Σινάκου - Θεσσαλονίκη)

Το binge drinking είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε βραχύ χρονικό διάστημα (λίγων ωρών), συνήθως την Παρασκευή ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Η συνηθισμένη ποσότητα αλκοόλ που καταναλίσκεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου είναι 4-5 ποτά.

Αποτελεί μια συνήθεια, της οποίας η συχνότητα αυξάνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις χώρες του Δυτικού κόσμου συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.

Το binge drinking είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άτομα νέας ηλικίας και συχνά συνδυάζεται με ένα γενικότερο τύπο συμπεριφοράς, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελευθερία μέχρι και παραβατική συμπεριφορά. Παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητά του είναι το θήλυ φύλο, το κάπνισμα και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Το binge drinking έχει συσχετισθεί με χαμηλό επίπεδο ποιότητας της ζωής, αλλά και με ποικιλία οργανικών επιδράσεων σε όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπου. Η επίδρασή του στο ήπαρ  δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ώστε να είμαστε σίγουροι για τις επιδράσεις του. Μέχρι τώρα δεν είχε συνδυασθεί με μεγάλη πιθανότητα τοξικής βλάβης στο ήπαρ, γιατί οι άνθρωποι που ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια δεν συνέχιζαν συνήθως να πίνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές ότι προκαλεί σημαντικού βαθμού ηπατοτοξικότητα, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι δρα σαφώς επιβαρυντικά σε ασθενείς που καταναλώνουν χρονίως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση η συνήθεια αυτή θα πρέπει να αναδειχθεί και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής της εν όψει και της αυξημένης συχνότητάς της.

Πηγή: hepatologist.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top