Ρούλα Παναγιωτίδου

Ρούλα Παναγιωτίδου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!  Xρόνια πολλά και στους εορτάζοντες-ουσες! Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου κορυφώθηκαν με τις μαθητικές παρελάσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Καλημέρα αγαπητοί μου...Η Κυριακή μας σήμερα είναι της Σταυροπροσκυνήσεως, που πρόκειται για κινητή γιορτή και γι αυτό το λόγο κάθε χρόνο πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία! Σήμερα λοιπόν, γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του Σταυρού. Ο Χριστός μας σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό, έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία! Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε ένα έθιμο, το "σεργιάνι" των παιδιών στα σπίτια του χωριού για να μαζέψουν ξύλα και αυγά. Τα παιδιά στέκονταν έξω από την πόρτα των σπιτιών και τραγουδούσαν: "Χαίρε Τίμιε Σταυρέ, χαρά των προφητών, να μας δώσεις εν’ αυγό για να φύγω από δω!"

Kαλησπέρα στην όμορφη παρέα μας με το τραγούδι του Σαββατοκύριακου...

Καλό μεσημέρι Κυριακής φίλοι μου, ημέρα ξεκούρασης και "φόρτισης των μπαταριών" μας για την εβδομάδα που ξεκινάει...

Καλησπέρα φίλοι μου και φίλες...Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να χαρείτε όσο μπορείτε το Σαββατοκύριακό σας!

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα φίλοι μου, μεγάλη γιορτή για την Εκκλησία μας! Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας (726-843), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και απείλησε τη συνοχή της.

Η Κυριακή μας σήμερα ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεατοφαγίας για τους πιστούς,που ακολουθούν την νηστεία. Η επόμενη εβδομάδα του Τριωδίου (19-25 Φεβρουαρίου 2023) ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως το κρέας, εκτός από σήμερα. Στα έθιμα της περιόδου βέβαια, σε έξαρση βρίσκονται και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους στις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι κορυφωνόταν προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Ευκαιρία λοιπόν, για ξεφάντωμα, κέφι και χίλια δυο πειράγματα!

Καλησπέρα αγαπάκια μου και να έχετε ένα όμορφο απόγευμα! Το Σάββατο αυτό είναι αφιερωμένο στις ψυχούλες των ανθρώπων που έχουν "φύγει" και δεν είναι κοντά μας πια...Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή ημέρα το Ψυχοσάββατο, γιατί πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι η ημέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα!

Πιστή στο Κυριακάτικο ραντεβού μας και κλείνοντας τη μουσική εβδομάδα, σας καλωσορίζω στο "Τραγούδι του Σαββατοκύριακου", εδώ στο αγαπημένο Volvinews! Η Κυριακή μας σήμερα, του Ασώτου μας φανερώνει την αξία της συγχώρησης και το μεγαλείο της μετάνοιας!

Καλησπέρα Volvinewτες μου! Λίγο αργά σας υποδέχομαι σήμερα, όμως όπως όλοι γνωρίζετε...οι υποχρεώσεις δε σταματούν ποτέ! Πάμε λοιπόν να ανεβάσουμε διαθέσεις και να ετοιμαστούμε για βράδυ Σαββάτου!

Σελίδα 1 από 72
Top